Primarul din Brăila, REŢINUT pentru fapte de corupţie, dus în arestul IPJ Galaţi UPDATE

Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, a fost reţinut, miercuri seară, de către procurorii DNA, şi dus în arestul IPJ Galaţi. Edilul a fost ridicat de procurorii DNA în urma unor percheziţii efectuate miercuri dimineaţă, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în 2010, a unor infracțiuni asimilate celor de corupție.
Iulian Tudor
03 feb. 2016, 07:10
Primarul din Brăila, REŢINUT pentru fapte de corupţie, dus în arestul IPJ Galaţi UPDATE

UPDATE 22.40. Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, și fostul director economic în Primăria Brăila, Stoica Anghelescu, au ajuns în arestul IPJ Galați, după ce au fost reținuți miercuri seară de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați.

La ieșirea din sediul DNA Galați, edilul din Brăila, Aurel Simionescu, nu a făcut nicio declarație, iar o sacoșă îi acoperea mâinile încătușate.

E o problemă modalitatea în care se face ancheta. Acest dosar este din 2014, actele sunt preluate în timp și eșalonat de către DNA, valorificate prin specialiști și, la momentul în care apreciază dumnealor că este oportun, cheamă persoana și o incriminează direct ca suspect și apoi ca inculpat. Se aduc la cunoștință învinuiri foarte grave, sub aspectul dimensiunii valorice, moment în care întrebi: „Dați-mi și probele’. Și nimic. Nu ni s-au prezentat. Clientul meu a spus că nu este vinovat. Ceea ce i se întâmplă este și poate o răfuială între firme, e posibil, nu știu. Sunt firme din Galați cu firme din Brăila… Nu am văzut nicio piesă a cauzei decât declarațiile pe care le-a dat, deci nu pot să fac alte afirmații. O să vină mâine cu propunere de arest preventiv la tribunal și, în cazul ăsta, cred că vom afla măcar o mică parte din materialul probator care stă la baza propunerii„, a declarat Ioan Paul Vasilache, avocatul lui Aurel Simionescu.

Avocatul lui Stoica Anghelescu a refuzat să facă declarații pe motiv nu i-a dat permisiunea clientul său.

UPDATE 20.15 Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, şi fostul director economic în Primăria Brăila, Stoica Anghelescu, au fost reţinuţi, miercuri seară, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, pentru fapte de corupţie, informează Agerpres. Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene.

Aurel Simionescu şi Stoica Anghelescu vor fi prezentaţi, joi, Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit rechizitoriului DNA, in 22 iulie 2009, in contextul derularii Programului Operational Regional, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) in proportie de 85% (ce privea sprijinirea unei dezvoltari economice si sociale durabile si echilibrata teritorial, a tuturor Regiunilor Romaniei), Primaria Braila a incheiat cu institutiile abilitate un contract de finantare care avea ca obiect modernizarea bulevardului Dorobantilor.

In cursul anului 2010, Simionescu, in calitate de ordonator principal de credite si responsabil de controlul financiar preventiv, beneficiind de sprijinul lui Anghelescu, in calitate de director executiv al Directiei Finantelor Publice Locale, a schimbat, cu intentie, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 2.642.179,91 lei, ce reprezinta o parte din cei 15.703.464 lei primiti ca prima transa de prefinantare din fonduri europene, in cadrul proiectului mentionat mai sus. Aceasta suma de bani a fost folosita in alte scopuri decat pentru cheltuieli eligibile in cadrul proiectului respectiv (‘Invatamant’, ‘Locuinte, servicii dezvoltare publica’ etc.)„, precizeaza DNA.

Procedura de atribuire a contractului de achizitie publica de lucrari de „Modernizare bulevardul Dorobantilor, municipiul Braila” s-a desfasurat in mai multe etape, astfel: o prima etapa in 2009, care a avut ca finalitate anularea procedurii prin decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor; a doua etapa, in perioada aprilie – iulie 2010, anulata de acelasi Consiliu; a treia etapa, in luna august 2010.

Din probatoriul existent la dosarul cauzei a rezultat ca modalitatea de fraudare a procedurilor de atribuire a unor contracte de prestari servicii ori executie lucrari la nivelul autoritatilor publice locale a fost aceea ca anumite firme agreate, in coniventa cu reprezentantii si functionarii din cadrul autoritatilor publice locale, fie sa ofere pretul cel mai mic/ cea mai buna oferta economica, fie sa indeplineasca ‘anumite’ conditii (tehnice, profesionale, etc.) apreciate ca esentiale de catre membrii comisiilor de analizare si evaluare a ofertelor, conditii care, bineinteles, erau stabilite in mod evident in scopul aratat mai sus. Aceasta situatie a condus ca, in timp, anumite societati comerciale sa detina monopolul lucrarilor licitate de autoritatile publice locale din municipiu, respectiv CJ si Primaria Braila. Astfel, aceste firme au castigat marea majoritate a contractelor de achizitie publica pe plan local si judetean„, sustin procurorii.

DNA mentioneaza ca, in 22 decembrie 2010, Primaria Braila a incheiat cu o asociere de firme un contract de achizitie publica, in conditiile in care oferta financiara a acesteia a fost mai mare decat cea clasata pe locul al doilea, care ar fi trebuit sa fie desemnata castigatoare.

Prin incheierea acestui contract, inculpatii Simionescu si Anghelescu si-au indeplinit cu intentie, in mod defectuos, atributiile de serviciu ce derivau atat din calitatea de ordonator principal de credite si responsabil de controlul financiar preventiv, cat si din calitatea de responsabil cu viza de control financiar preventiv si presedinte, cu drept de vot, al comisiei de evaluare a ofertelor. Acest lucru a fost posibil prin stabilirea unor criterii vadit discriminatorii de calificare si de selectie a ofertelor, in procedura de atribuire a contractului de lucrari mentionat, organizata si in anul 2009 (procedura anulata prin decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor)”, se spune in comunicat.

Sursa citata mai precizeaza ca acestia au avizat si aprobat documentatia de atribuire a contractului respectiv catre asocierea de firme care propusese suma de aproape 100 milioane lei pentru executarea lucrarilor, cauzand prin aceasta vatamarea intereselor legitime ale ofertantului clasat pe locul al 2-lea, care a acumulat cel mai mare punctaj in urma aplicarii algoritmului de calcul in evaluarea ofertelor si care ofertase pentru lucrari suma de peste 65 milioane lei.

DNA arata ca prin actiunile celor doi a fost produs Primariei Braila un prejudiciu de aproape 40 milioane lei, din care aproximativ 25 de milioane lei reprezentand finantare nerambursabila primita de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei in cadrul Fondului European de Dezvoltare Regionala si aproximativ 15 milioane lei prejudiciu adus bugetului local.

UPDATE Primarul municipiului Brăila Aurel Simionescu a fost ridicat miercuri de anchetatori și a fost transportat cu o dubă a jandarmeriei la sediul DNA Galați pentru audieri.

„Nu știu despre ce este vorba. Mi-au fost cerute mai multe documente”, a declarat primarul.

Primarul municipiului Brăila, Aurel Gabriel Simionescu, vizat de perchezițiile efectuate miercuri de DNA, ar fi favorizat un consorțiu de firme la o licitație pentru modernizarea unui bulevard, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Faptele asimilate celor de corupție ar fi fost comise cu concursul mai multor funcționari publici din subordinea edilului, precum și al reprezentanților firmelor interesate în obținerea contractelor de lucrări publice, conform acelorași surse.

Potrivit acestora, pentru fraudarea procedurilor de atribuire a licitațiilor publice, reprezentanții firmelor agreate au decis, în complicitate cu unii angajați din administrația locală, fie să ofere prețul cel mai mic, fie să se încadreze în anumite criterii tehnice considerate esențiale pentru realizarea proiectelor vizate.

În cazul proiectului de modernizare a bulevardului Dorobanți, derulat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, oferta inițială a asocierii căreia i-a fost încredințat contractul în condiții suspecte ar fi fost majorată ulterior cu peste 50%, au explicat sursele. Majorarea s-ar fi făcut prin creșterea tarifelor din oferta inițială, fără nicio justificare.

Potrivi surselor judiciare, diferența dintre cele două oferte a fost de peste 40 de milioane de lei, sumă care ar reprezenta prejudiciu adus fondurilor administrate de administrația locală.

Edilul Brăilei, Aurel Gabriel Simionescu, este suspectat de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.

Citeşte şi: Peste 150 de descinderi în 24 de judeţe şi Bucureşti, la persoane care ar fi emis avize de însoţire a lemnului

În cursul zilei de 3 februarie 2016 au fost efectuate percheziții domiciliare în 2 locații situate în municipiul Brăila, din care una reprezintă sediul unei instituții publice, a anunţat DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Procurorii DNA însoțiți de 10 jandarmi au descins la Primăria Brăila. Perchezițiile au avut loc în biroul primarului și la Contabilitate, accesul la etajul al doilea al Palatului Administrativ, unde se află sediul Primăriei Brăila, fiind blocat. Potrivit unor surse, procurorii DNA ar fi descins și la casa fostului director economic al Primăriei Brăila, Stoica Anghelescu, actual consilier personal al primarului Aurel Simionescu, și l-au ridicat în vederea cercetărilor.

În acest dosar se fac cercetări cu privire la infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și fraudare de fonduri europene. Ar fi vorba de obținere de fonduri europene pentru modernizarea bulevardului Dorobanți, iar prejudiciul s-ar ridica la aproape 10 milioane de euro, au menționat surse judiciare.

Faptele asimilate celor de corupție ar fi fost comise cu concursul mai multor funcționari publici din subordinea edilului, precum și al reprezentanților firmelor interesate în obținerea contractelor de lucrări publice, conform acelorași surse.

Potrivit acestora, pentru fraudarea procedurilor de atribuire a licitațiilor publice, reprezentanții firmelor agreate au decis, în complicitate cu unii angajați din administrația locală, fie să ofere prețul cel mai mic, fie să se încadreze în anumite criterii tehnice considerate esențiale pentru realizarea proiectelor vizate.

În cazul proiectului de modernizare a bulevardului Dorobanți, derulat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, oferta inițială a asocierii căreia i-a fost încredințat contractul în condiții suspecte ar fi fost majorată ulterior cu peste 50%, au explicat sursele. Majorarea s-ar fi făcut prin creșterea tarifelor din oferta inițială, fără nicio justificare.

Potrivi surselor judiciare, diferența dintre cele două oferte a fost de peste 40 de milioane de lei, sumă care ar reprezenta prejudiciu adus fondurilor administrate de administrația locală.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Satul din România care va avea un obiectiv turistic unic în Europa. Turiștii se vor înghesui să-l vadă
Capital.ro
PROPRIETARII de locuințe din România sunt obligați să facă asta. NIMENI nu poate face excepție de la regulă
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Aurul din bucătărie. Ce nu știați despre țelină
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele din România
Capital.ro
Reguli obligatorii PENTRU PIETONI. Detaliul din lege pe care aproape NIMENI nu îl știe
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'