Primul complex medical cu alei din rumeguş, paie şi fân din sudul României

Primul complex medical bazat pe "terapia mersului desculţ", o metodă simplă de terapie care include alei cu rumeguş, conuri de brad, fân sau paie, a fost inaugurat sâmbătă în judeţul Vâlcea, la poalele dealului Mângureni, din comuna Nicolae Bălcescu.
Romania TV
17 mai 2014, 18:27
Primul complex medical cu alei din rumeguş, paie şi fân din sudul României

„Cred că ne amintim, noi, generaţia de 40-50 de ani de mersul desculţ, în picioarele goale, pe când copilăream pe la casa bunicii. Atunci când începând de primăvara şi până toamna târziu, tălpile noastre călcau nemijlocit prin iarba cu rouă, pe pietrişul de la râu, pe lemnul din pădure. Prin proiectul de aici, nu facem decât să-i aducem pe cei mici şi cei mari, să-i scoatem din faţa calculatorului, să-i descălţăm efectiv şi să îi lăsăm în contact nemijlocit cu natura”, spune Dana Rădulescu, autorul acestui proiect, potrivit Agerpres.

Ideea a apărut acum doi ani, Dana Rădulescu fiind directorul Centrului Europe Direct din Râmnicu Vâlcea. La unul din seminarii a auzit de un proiect similar pus în practică în Sfântu Gheorghe. A căutat „pe Google” şi, afirmă ea, nu a găsit mare lucru, decât materiale în limba germană. ‘Am luat Google translator şi împreună cu soţul am început să punem cap la cap tot ce găseam pentru a crea acest parc medical’.

Parcul medical a fost realizat la ţară, în satul Mângureni din comuna Nicolae Bălcescu, acolo unde soţii Rădulescu deţin o bucată de teren şi o pădure. Ideea a fost privită la început ezitant de autorităţile locale, cei mai receptivi fiind cei de la Ocolul Silvic care i-au şi ajutat să întabuleze pădurea de salcâmi, acolo unde avea să fie construit acest complex medical.

„Apoi, totul a fost construit din resurse proprii. Piatra de munte a fost luată de la mănăstirea Turnu, de unde un versant se prăbuşise, apoi pietrişul şi nisipul cărat de soţul meu cu roaba. Piatra de râu este luată de pe malul Topologului, rumeguşul, am umblat pe la gaterele de la Brezoi. A fost o adevărată nebunie, fân, conurile de brad, care păreau cel mai lesne de găsit, atunci, când ne-am trezit noi că ar fi cazul să le căutăm, nu mai erau de găsit”, zice Dana Rădulescu.

Butucii de lemn au fost fixaţi de Gabriel Rădulescu, la fel şi trasarea aleilor, umplerea şi dispunerea lor. Complexul medical al familiei Rădulescu este nonprofit şi se află într-o pădure de salcâmi, unde toţi copacii au cuiburi de păsări.

Sunt trei tipuri de alei medicale, împărţite pe categorii. Prima alee din acest complex are o porţiune de nisip, apoi pietriş, piatră de râu, piatră de munte, stâncă şi se termină cu bucăţi de marmură: „talpa piciorului trebuie să calce pe toată suprafaţa pietrei, să alterneze bolovanii mici cu cei mari, astfel încât terminaţiile nervoase să fie în contact nemijlocit cu suprafaţa pe care calcă”.

La capătul primei alei, aleea dură, există un loc de odihnă, la o masă din trunchiuri de copac. După care începe a doua alee, aleea medie, unde suprafeţele cuprind lemne de brad, de stejar, de salcâm. Talpa calcă pe toată scoarţa şi se termină cu o suprafaţă de pământ. Ultima alee, este ‘cea soft’, care are porţiuni de rumeguş, paie, fân cosit, iarbă. Dar cura nu se încheie aici. După parcurgerea aleilor de pe sol, urmează aleea suspendată, o alee din bârne care are ca punct central ‘Aleea Suspinelor’: „Este aleea vieţii, prinsă cu lanţuri, această se clatină încet. Este o psihoterapie. Se calcă pe ea încet şi dacă începe să se clatine mai tare, tu alegi să te opreşti, până se linişteşte. Şi tot aşa, până când se termină”.

Este, spune Dana Rădulescu, primul astfel de complex, realizat din pasiune şi care nu urmăreşte un profit, nu are taxe, nu este o societate comercială, este o cură de sănătate pentru oricine doreşte să vină aici.

„Aleea Terapeutică oferă posibilitatea experimentării mersului în picioarele goale pe diferite suprafeţe naturale (nisip, pietre, lemn etc.) remediind prin această metodă naturală efectele platfusului, ale poziţiei incorecte a corpului stimulând muşchii tălpilor şi sistemul nervos. Mersul desculţ este recomandat şi persoanelor care lucrează în medii stresante”, afirmă Dana Rădulescu.

La cabana pe care o deţin soţii Rădulescu la poalele dealului Mângureni se mai petrec şi alte minuni. Pasionaţii de lemn au expus aici adevărate minuni, sunt zeci de jucării realizate numai din acest material, copiii pot găsi trenuri, avioane, maşini, dar şi machete de case. Iar fetiţele din comună urmează un curs de bune practici, ‘Lady’, la finalul căruia primesc în dar o rochiţă confecţionată în România.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Produsele adorate de români care se vor micșora. Conducerea e prima care a recunoscut decizia. Porțiile vor fi mai mici
Capital.ro
Legenda României s-a stins. Marele campion fost condus pe ultimul drum
Playtech.ro
Petre Roman, făcut PRAF de fiica sa! Oana, dezvăluiri ŞOCANTE despre ce i-a făcut Mioarei şi ei
DailyBusiness
Inedit! Poți cumpăra online bunuri de la ANAF la prețuri extrem de mici
Adevarul
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Iulia Vântur pe aceiași scenă cu Jason Derulo. Unde va cânta artista în fața a mii de oameni
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Cu ce sumă va fi majorat salariul minim de la 1 iulie 2024: Proiectul de hotărâre a fost pus în dezbatere publică
Capital.ro
NU se mai dau tichete de masă. Decizia vine de la Consiliul Europei
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Destinul astral remarcabil al Kate Middleton: Prințesa de Wales care a cucerit lumea cu eleganță, curaj și determinare
MediaFlux
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'