Prinţul Paul, plasat în AREST LA DOMICILIU. Instanţa a respins solicitarea DNA VIDEO

Prinţul Paul va fi plasat în arest la domiciliu, au decis, sâmbătă, magistraţii de la Curtea de Apel Braşov. Instanţa a respins astfel cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile. "Al României Paul Philipe" este acuzat de procurorii DNA de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul lui Remus Truică. Prinţul Paul a fost adus, sâmbătă dimineaţa, fără cătuşe la Curtea de Apel Braşov. 

12 dec. 2015, 07:56

UPDATE 15.50 Printul Paul va fi plasat in arest la domiciliu în dosarul retrocedării ilegale „Ferma Băneasa”, a decis Curtea de Apel Braşov. Decizia nu este definitivă, procurorii putând face contestație.

„Voi dovedi că sunt nevinovat. Eu am făcut denunţul penal şi atunci trebuie să descurc tot. Normal că sunt un pic mai relaxat acum. Dar s-a intamplat ce s-a intamplat din cauză că am facut denunţ. Trebuie să fac acum treaba, să dovedesc că nu sunt vinovat deloc. Nu am primit nimic, niciun pământ, niciun hectar, nimic”, a spus Prinţul Paul, la plecarea de la Curtea de Apel.

Avocatul Prinţului Paul a anunţat că nu va face contestaţie la decizia instanţei. 

UPDATE 10.20 Printul Paul a fost adus cu duba la Curtea de Apel Braşov. Prinţul Paul nu era încătuşat.

„Ce credeti? Nu am făcut nimic şi sunt acuzat”, le-a spus Printul Paul jurnalistilor, la intrarea în sediul Curţii de Apel.

______________________________________________________________________________

Prinţul Paul a fost reţinut, vineri, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, fiind acuzat de cumpărare de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu. În acelaşi dosar, procurorii l-au pus sub control judiciar şi pe Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole.

DNA a anunţat că „inculpatul Al României Paul Philipe” va fi prezentat sâmbătă, 12 decembrie 2015, Curţii de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea prinţului Paul, pentru cumpărare de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, din judeţul Ilfov.

Astfel, începând din anul 2006, Paul Philipe Al României i-a promis lui Remus Truică, arestat la domiciliu în acest dosar, şi asociaţilor lui din grupul infracţional (între care Robert Roşu, Andrei Marius Marcovici, Lucian Mateescu, Dan Andronic) o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe sau pe lângă judecători.

Potrivit DNA, prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri ai grupului „au ascuns natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea în 1 noiembrie 2006 a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii, între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică”.

CITEŞTE ŞI DNA: Prinţul Paul, acuzat de SPĂLARE DE BANI, cumpărare de influenţă, complicitate la ABUZ ÎN SERVICIU

În concret, acest contract redactat de Robert Roşu prevede că Paul Philipe Al României, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi Ferma Băneasa cu un teren în suprafaţă de 28,63 hectare). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Paul Philipe Al României a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare – cumpărare, înţelegeri («înţelegerea» din 13 aprilie 2011 şi actul adiţional la aceasta)”, se arată într-un comunicat al DNA.

Conform sursei citate, în cursul anului 2008, ca urmare a unei notificări făcute de prinţul Paul, având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, prinţul, urmărind obţinerea de foloase necuvenite, împreună cu Robert Roşu şi Remus Truică, l-a ajutat pe directorul institutului să îi determine pe membrii Consiliului de Administraţie să aprobe solicitarea depusă cu încălcarea dispoziţiilor legale.

„Aceasta, în condiţiile în care Paul Philippe al României cunoştea că documentaţia este incompletă şi nu sunt îndeplinite condiţiile legii pentru retrocedarea terenului. Acesta a şi participat la discuţiile din şedinţa Consiliului de Administraţie al institutului şi a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendenţei sale, dar şi a unor pretenţii de daune în cazul respingerii cererii). Drept urmare, prin decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008, Consiliul de Administraţie al Institutului a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor art. 8 din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, iar în aceeaşi zi a fost încheiat şi protocolul de predare – preluare al terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat”, arată DNA, care precizează că decizia de restituire este abuzivă, „cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzându-se prejudicierea statului român cu suma de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei)”.

În acelaşi dosar, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi de luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile şi pentru Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole din România, iar în prezent preşedinte al aceleiaşi instituţii, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Reţinerea prinţului Paul a avut loc la scurt timp după ce Curtea de Apel Braşov a decis, vineri, plasarea în arest la domiciliu a omului de afaceri Remus Truică şi a avocatului Robert Roşu de la Casa de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, precum şi controlul judiciar pentru 60 de zile în cazul lui Dan Andronic, Marius Marcovici şi Claudiu Mateescu.