Fraţii Becali şi judecătoarea Geanina Terceanu, condamnaţi definitiv la închisoare. Cristi Borcea, achitat

Magistraţii instanţei supreme au decis, marţi, condamnarea la cinci ani şi opt luni de închisoare a lui Victor Becali, Ioan Becali a primit şapte ani şi patru luni de închisoare, în timp ce Cristian Borcea a fost achitat, în dosarul în care sunt acuzaţi că i-au dat mită aproape 200.000 de euro fostei judecătoare Geanina Terceanu pentru a da o soluţie favorabilă în dosarul transferurilor de jucători. La rândul său, Geanina Terceanu a fost condamnată la şapte ani de închisoare.

RomaniaTV.net
20 feb. 2018, 09:36
Fraţii Becali şi judecătoarea Geanina Terceanu, condamnaţi definitiv la închisoare. Cristi Borcea, achitat

UPDATE: Ioan Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Transferurilor, s-a predat, marţi seara, la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Ialomiţa şi va ispăşi pedeapsa la Penitenciarul din Slobozia, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei Ialomiţa.

Fosta judecătoare Geanina Terceanu a fost ridicată de poliţişti de acasă pentru a fi încarcerată

Reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al judeţului Ialomiţa au anunţat, marţi seară, că Ioan Becali s-a prezentat la sediul instituţiei pentru a se preda după ce a fost condamnat în Dosarul Transferurilor şi, după finalizarea procedurilor legale, urmează să fie transferat la Penitenciarul Slobozia.

Conform procedurilor, el va fi plasat în carantină, pentru 21 de zile, perioadă în care va fi cazat într-o secţie specială. În aceste trei săptămâni îi vor fi făcute analize medicale şi alte proceduri, conform legislaţiei.

La expirarea celor 21 de zile, o comisie din cadrul penitenciarului va stabili regimul de executare a pedepsei.


UPDATE: „ondamnarea este una normală”, a spus Giovanni Becali. Victor Becali s-a dus singur la pușcărie, el urmând a fi încarcerat la Penitenciarul Rahova. ”Eu respect decizia și mă prezint la penitenciar.”, a spus Victor Becali, care s-a predat la poliția din Ilfov.

Gigi Becali, reacţie după condamnările verilor săi. Planul prin care vor ieşi repede din ÎNCHISOARE

UPDATE Giovani Becali a primit 7 ani şi 4 luni

Victor Becali a primit 5 ani şi 8 luni

Geanina Terceanu a primit 7 ani de închisoare

Cristi Borcea a fost achitat

 

Decizia pronunţată marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Alături de Cristian Borcea, au fost achitaţi şi avocaţii Antonie Iorgovan şi Daniel Petre.

Fraţii Becali se întorc DUPĂ GRATII. Cât timp vor petrece în ÎNCHISOARE după noua CONDAMNARE

Frații Becali sunt, la această oră, eliberați condiționat în Dosarul Transferurilor, dar se vor întoarce în închisoare în această seară. Frații Becali nu vor primi un spor de pedeapsă, deși sunt condamnați în două dosare distincte, în condițiile în care ei nu sunt considerați recidiviști. Mai precis, darea de mită a avut loc înainte să se dea decizia definitivă din Dosarul Transferurilor.

Magistraţii ÎCCJ sunt aşteptaţi să se pronunţe în dosarul în care Geanina Terceanu e acuzată că a luat în tranşe 220.000 de euro mită ca să-i achite pe Cristian Borcea şi Ioan şi Victor Becali în dosarul Transferurilor. Procurorii au cerut la ultimul termen pedeapsa maximă pentru fosta judecătoare.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va fi definitivă.

Pe 6 februarie, a avut loc la instanţa supremă ultimul termen în dosarul în care fosta judecătoare Geanina Terceanu este acuzată că a luat mită de la Cristian Borcea şi Ioan şi Victor Becali pentru a-i achita în dosarul Transferurilor.

Procurorul DNA a cerut în cazul acesteia pedeapsa maximă, respectiv 8 ani de închisoare.

„Solicităm o pedeapsă maximă prevăzută de lege, 8 ani. Inculpata a avut iniţitativa de a lua legătura cu inculpaţii Becali Ioan şi Becali Victor, era conştientă de impact, aceste împrejurări fac ca noi să solicităm o pedeapsă maximă. Facem referire că a primit o sumă de 10.000 de euro deplasându-se personal la stadionul Steaua, ulterior a pretins acestora o sumă de 70.000 de euro, s-a deplasat personal la locuinţa lui Becali Ioan, apoi a primit o altă sumă de 10.000 de euro, apoi 40.000 de euro şi în vara anului 2009, s-a deplasat personal la locuinţa lui Ioan Becali de la care a primit suma de 10.000 de euro. Înainte de finalizarea cercetărilor, inculpata a pretins 105.000 de euro pentru a pronunţa o soluţie de achitare, suma primita efectiv în martie 2012, înainte de pronunţarea soluţiei în cauză”, a arătat procurorul DNA, în sala de judecată.

Fosta judecătoare a recunoscut acuzaţiile care i se aduc în acest dosar, avocatul acesteia solicitând ca pedeapsa să fie redusă sub doi ani de închisoare, având în vedere că, pe fond, Terceanu a fost condamnată la 5 ani şi 6 luni de închisoare.

„Inculpata a recunoscut sumele de bani date cu titlul de mită fără a se şti despre ele. Inculpata recunoaşte întâlnirea cu fraţii Becali la locuinţa lor şi că a primit suma de bani. Becali Ioan a declarat că e posibil să îi fi dat suma de 110.000 de euro, dar inculpata a recunoscut că a primit această sumă. Declaraţiile date de inculpată sunt cele care au cântărit covârşitor la punerea în mişcare a acţiunii penale a lui Cristian Borcea”, a arătat unul din avocaţii Geaninei Terceanu.

Totodată, procurorul a cerut majorarea pedepselor pentru Cristian Borcea, având în vedere antecedentele sale penale, şi pentru fraţii Becali, care au fost beneficiarii actului de corupţie.

„Judecătorul de fond trebuia să stabilească legea după care ne va judeca. Legea penală mai favorabilă este cea veche, eficienţa unui articol din Codul Penal. Nu vorbim de menţinere, ci de acordarea eliberării condiţionate. Până în prezent, Becali a început pedeapsa şi a executat 3 ani de închisoare. Inculpatul a executat 46 de luni, ceea ce depăşeşte două treimi din pedeapsă”, a arătat apărătorul lui Victor Becali.

În ultimul cuvânt adresat instanţei, Cristian Borcea nu a recunoscut acuzaţiile care i se aduc, precizând că nu a cunoscut-o pe fosta judecătoare decât în sala de judecată.

„Am spus şi spun adevărul, sunt nevinovat, nu i-am dat direct sau indirect nicio sumă de bani şi nu am cunoscut-o decât în sala de judecată”, a arătat Cristian Borcea.

Pe fond, Geanina Terceanu, fost judecător al Tribunalului Bucureşti, a fost condamnată în această cauză la cinci ani şi şase luni de închisoare, fraţii Becali la câte trei ani de închisoare, iar Cristian Borcea la trei ani şi jumătate de închisoare.

Fraţii Becali au fost eliberaţi condiţionat din închisoare în timp ce Cristian Borcea este singurul încarcerat rămas după condamnarea în dosarul Transferurilor. Fostul director executiv al FC Dinamo poate cere din nou eliberarea condiţionată pe 23 aprilie 2018.

Potrivit procurorilor, în 24 februarie 2009, judecătorului la acea vreme Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbalişti, cauză în care Ioan Becali, Victor Becali şi Cristian Borcea, alături de alţi cinci oameni de fotbal, fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a hotărât achitarea tuturor celor opt inculpaţi trimişi în judecată în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste zece milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Geanina Terceanu i-a achitat pe cei opt oameni de fotbal pentru toate infracţiunile reţinute, pe motiv că „fapta nu există”.

În urma investigaţiilor, procurorii DNA au stabilit că, pentru a da soluţia de achitare, Geanina Terceanu a primit de la Ioan şi Victor Becali şi de la Cristian Borcea, în mai multe tranşe, suma totală de 220.000 de euro, începând din aprilie 2009 şi până în mai 2012.

„Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, în diferite locaţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov şi Ialomiţa. În cursul anului 2009, o parte din banii primiţi în modalitatea de mai sus au fost folosiţi de inculpata Terceanu Geanina la achiziţionarea unei locuinţe”, susţineau procurorii.

În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, instanţa de control judiciar pronunţând condamnarea inculpaţilor la pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi, de Tribunalul Bucureşti.