REGULI SIMPLIFICATE pentru declararea naşterii unui copil

Declararea nașterii copiilor vii se face în cel mult 30 de zile, față de doar 15 zile, cât era până acum. De asemenea, spre deosebire de vechile reguli, mamele pot fi amprentate într-o anumită situație, iar declararea nașterilor după un an este mai simplă.

13 iul. 2016, 15:01
REGULI SIMPLIFICATE pentru declararea naşterii unui copil

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind actele de stare civilă și actele de identitate ale cetățenilor români a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie și a intrat în vigoare la data publicării. Documentul a adus mai multe modificări – la Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, în ceea ce privește declararea nașterii copiilor. Astfel, declararea nașterii unui copil viu se face în maximum 30 de zile de la data efectivă a nașterii, nu în 15 zile, așa cum era până acum, însă declararea nașterii unui copil mort se face în continuare în doar trei zile. Totodată, dacă un copil născut viu moare în cele 30 de zile amintite (față de 15 zile, cât era până de curând), nașterea trebuie declarată în cel mult 24 de ore de la deces, scrie avocatnet.ro.

Întocmirea actului de naștere se face de personalul cu atribuții de stare civilă din cadrul serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau din cadrul primăriei unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul ori, după caz, de către șeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular de carieră„, prevede noul act normativ.

Actul de naștere este întocmit în baza actului de identitate al mamei și al declarantului, a certificatului medical constatator al nașterii și, dacă este cazul, a certificatului de căsătorie al părinților. În același timp, este nevoie și de declarația verbală a oricăruia dintre părinți.

Dacă părinții nu pot face, din diferite motive, declarația de naștere, obligația revine „medicului, persoanelor care au fost de față la naștere, asistentului social sau, după caz, persoanei cu atribuții de asistență socială din unitatea sanitară în care a avut loc nașterea sau oricărei persoane care a luat cunoștință despre nașterea copilului”, potrivit OUG nr. 33/2016. Înainte de modificările aduse de acest act normativ, legea făcea referire la personalul desemnat din unitatea sanitară în care a avut loc nașterea, nu la asistentul social sau persoana din spital cu atribuții de asistență socială.

Ordonanța de urgență aplicabilă de la sfârșitul lunii iunie a introdus și unele prevederi noi pentru situația în care nașterea mamei nu este înregistrată în evidențele autorităților. Astfel, întocmirea actului de naștere al copilului se face în baza declarației scrise (a persoanelor despre care am amintit în prima parte a articolului că trebuie să dea o declarație verbală), a unui proces-verbal privind identitatea declarată de mamă, a certificatului medical constatator al nașterii și a actului de identitate al declarantului.

Întocmirea actului de naștere al copilului, în cazul în care nașterea mamei nu este înregistrată, se face pe baza declarației scrise (…), unui proces-verbal privind identitatea declarată de mamă, semnat de reprezentantul direcției generale de asistență socială și protecția copilului, de reprezentantul poliției și de cel al unității sanitare, a certificatului medical constatator al nașterii și a actului de identitate al declarantului. În acest caz, numele de familie și prenumele copilului se stabilesc prin dispoziție emisă în termen de 5 zile de la data solicitării de către primarul unității administrativ-teritoriale unde se înregistrează nașterea„, dispune OUG nr. 33/2016.

În situația în care nașterea mamei nu este înregistrată, autoritățile sunt îndreptățite s-o pozeze și s-o amprenteze.

Citeşte şi Şapte lucruri pe care să le faci înainte de naştere