REŢETE MURĂTURI: Castraveţi muraţi, acri şi tari

REŢETE MURĂTURI. Castraveţi muraţi, acri, tari şi crocanţi sunt cu adevărat o provocare pentru gospodine, însă cu această reţetă testată timp de 80 de ani nu veţi da greş niciodată.

29 sept. 2015, 14:54
REŢETE MURĂTURI: Castraveţi muraţi, acri şi tari

Castraveti muraţi în saramură – Ingrediente

    2 kg castraveti mici sau medii (eu nu pun castraveti mari)
    1,5 L apa
    30 g sare neiodata (cca. o lingura si jumatate)
    4-5 catei de usturoi decojiti si taiati in 2
    100 g hrean taiat in fasii lungi (cca 6-8 fasii)
    2-3 fire de cimbru uscat
    2 -3 fire de marar uscat (cu tije cu tot)
    1 ardei iute
    1 morcov taiat rondele (optional)
    1 lingura de otet alimentar (cca. 20 ml)

Castraveti muraţi în saramură – Mod de preparare:

In primul rand imi aleg cu mana, bucata cu bucata, castravetii pentru murat. Sa fie tari, micuti sau medii si cat mai drepti. Cei curbati sunt greu de asezat in borcane si nu pot sa-i indes cum trebuie. Asa am facut si de data aceasta si am venit de la piata cu plasele pline cu vreo 12 kg de castraveti. Mi-au iesit 6 borcane mari de 3 L.

Citeşte şi CASTRAVETI MURATI in otet: Reţeta simplă şi rapidă cu care nu dai greş de Sărbători

Mai intai am spalat castravetii in 2-3 ape reci – au un fel de puf pe ei, flori uscate, pamant etc. I-am scurs bine si i-am asezat in boluri de plastic. Am spalat bine si borcanele.

Am curatat hreanul si l-am despicat in fasii lungi. Am curatat cateii de usturoi si i-am taiat in 2-3 bucati. Am spalat ardeii iuti si am pregatit si manunchiurile de cimbru si marar uscat. Ardeii mei iuti s-au stafidit pe un raft al frigiderului (am uitat de ei) dar sunt foarte buni pentru muraturi.

Pe fundul fiecarui borcan am asezat o coronita de tije de marar, cimbru si 2 fasii de hrean. Deasupra lor am inceput sa asez primul strat de castraveti – in picioare, unii langa altii, bine indesati. Peste primul strat am pus cateva bucatele de usturoi si un ardei iute.

Citeşte şi REŢETE DE MURĂTURI: Gogoşari muraţi opăriţi

Asa arata de sus. Se vede ca am prins si un castravete curbat care strica aranjamentul. Mai bine il scoateti si-l inlocuiti cu altul drept. Cei curbati se pot pune in ultimul strat, deasupra.

Am continuat cu stratul al 2 lea de castraveti, asezati tot asa, in picioare. Din nou am pus catei de usturoi printre ei si fasii de hrean. Am incheiat cu ultimul strat care este pe orizontala – 2-3 castraveti culcati (pot fi cei curbati). Daca doriti puteti intercala si morcov rondele sau fasii. Eu nu am mai pus.

Citeşte şi REŢETE MURĂTURI: Gogoşari muraţi la rece, în oţet

Peste castravetii bine indesati am asezat ultimele fasii de hrean, fire de marar si cimbru uscat, rasucite in forma de coronita. Tijele mai tari de marar au si functie de fixare, apasand bine castravetii din borcan.

Saramura pentru castraveti murati este o solutie salina compusa din apa si sare. Sarea trebuie sa fie neiodata – eu folosesc sare gema, grunjoasa. La fiecare litru de apa eu pun cate o lingura buna de sare – 20 g cantarite. Intr-un borcan de 3 L incap 2 kg de castraveti si saramura din 1,5 L apa. Intr-o oala am pus apa la fiert impreuna cu sarea si am lasat-o sa clocoteasca 5 minute. Am stins focul si am asteptat 10 minute. Nu va intra toata saramura acum – va ramane o parte cu care se va completa a doua zi.

Vezi şi RETETE MURATURI: Cum se pun MURATURILE ASORTATE

Am asezat borcanele pe lame de cutit metalice (sau pe tavi de metal) – rolul acestora este de a preveni pleznirea sticlei prin preluarea si disiparea caldurii. Am turnat saramura peste castravetii din borcan, acoperindu-i complet cu ea.

Sursă reţetă: SavoriUrbane.com