Salariul personalului neclerical din biserici şi facultăţile de teologie a fost MAJORAT

Deputatii au adoptat miercuri o Ordonanta de Urgenta prin care personalul neclerical din unitatile de cult si cele teologice primesc o intregire a salariului sub forma unei contributii lunare la nivelul salariul minim brut pe economie, de 1050 de lei.

09 dec. 2015, 13:08
Salariul personalului neclerical din biserici şi facultăţile de teologie a fost MAJORAT

Motivul pentru care a fost data aceasta ordonanta este intregirea salariilor taiate de guvernul Emil Boc in 2010, care a facut in asa fel incat, din 2011, personalul neclerical sa primeasca un sprijin salarial de 600 de lei, potrivit hotnews.ro.

Ordonanta modifica cuprinsul unui criteriu de incadrare, si anume personalul din conducerea cultelor si unitatilor de cult, altul decat cel asimilat functiilor de demnitate publica, astfel: Secretar Cancelarie patriarhala, consilier eparhial, secretar parhial, inspector eparhial, exarh, protopop. Acestia vor fi asimilati functiilor didactie de profesor cu studii superioare, cu gradul didactic II si vechime in invatamant intre 10 si 14 ani.

CITEŞTE ŞI Salariile preoţilor vor creşte în 2016, potrivit Ministerului Finanţelor

Numarul de posturi este de 729, precizeaza textul OUG.

In continuare, se precizeaza ca personalul neclerical va primi sprijin salarial echivalent salariului minim brut pe tara. Este vorba de 18.951 de contributii pentru personalul neclerical angajat in unitatile de cult din tara si de 300 de contributii pentru personalul neclerical angajat in unitatile si institutiile de invatamant teologic.

Adoptarea acestei Ordonante, care isi facea oricum efectul, vine in contextul subiectului alocarii de resurse din buget anul viitor pentru Biserica.