Scenariu ŞOCANT în cazul morţii lui Condrea! Controlul asupra maşinii putea fi PRELUAT de la DISTANŢĂ

Moartea brutală a lui Dan Condrea putea să fie determinat cu ajutorul unei tehnologii folosite în prezent pe drone, a explicat un specialist în aeronautică.

25 mai 2016, 07:33
Scenariu ŞOCANT în cazul morţii lui Condrea! Controlul asupra maşinii putea fi PRELUAT de la DISTANŢĂ

Cea mai nouă ipoteză în cazul morţii brutale a patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, aruncă în aer ideea de sinucidere. 

Până la concluziile anchetatorilor, materializate într- un rechizitoriu trimis în instanță spre soluționare, inginerul Simion Dascălu, șeful Centrului European de Afaceri, Inventică și Cercetare (CEAIC), avansează o ipoteză potrivit căreia mașina lui Dan Condrea putea fi „dirijată” în copac cu ajutorul unei tehnologii prezente în echipamentele UAV (n.r. – Unmanned Air vehicle – dronă aeriană) sau UGV (n.r. – Unmanned Ground Vehicle – vehicul terestru fără operator), folosite atât de către autoritățile de stat, cât și de către companii private. „La întrebarea dacă putea fi simulat accidentul, răspunsul este da. Mașina putea fi comandată de la distanță”, a declarat ing. Simion Dascălu în exclusivitate pentru EVZ.

Ipoteza lansată de Simion Dascălu, care este și expert independent al Comisiei Europene pe probleme de aeronautică, presupune că pe autoturismul Opel Astra J putea fi montat de către o mână criminală respectivul dispozitiv folosit pe UAV sau UGV, care fac ca acești roboți să execute misiuni apoi să se întoarcă la bază, sistem compus dintr- un radioemițător și o telecomandă. În această ipoteză, dispozitivul ar fi trebuit să fie cuplat la computerul de bord al mașinii, astfel încât să preia controlul, ori să altereze comenzile acesteia.

Citeşte şi:  Dan Condrea, înmormântat cu sicriul SIGILAT. Decizia a fost luată de iubita sa

„Dacă mașina avea un sistem care să permită șoferului deplasarea pe pilot automat pe o perioadă scurtă, el (n.r. – sistemul) putea fi adaptat în așa fel încât mașina să se lovească de copaci, apoi cadavrul putea fi pus ulterior. Mașina era lovită, iar el putea fi adus de oriunde”, a fost de părere expertul.

De aici, specialistul vorbește despre două scenarii, unul care presupune că patronul Hexi Pharma se afla în spatele volanului, iar al doilea, în care acesta nu se afla în mașină, iar moartea acestuia a fost înscenată ca accident rutier.

În primul scenariu, tehnologia folosită pe drone – dispozitiv descris de expert ca fiind de dimensiunile „unei cărți de telefon”, care poate fi detașat de pe aparat și conectat la computer – interferează cu computerul de bord al mașinii, iar prin telecomandă poate fi preluat controlul asupra comenzilor mașinii, prin neutralizarea frânelor sau modificarea direcției de mers.

„Dacă mașina avea orice sistem de asistență pentru șofer, de exemplu păstrarea distanței față de mașina din față sau păstrarea direcției pe drum drept, aceste facilități pot fi «corectate » prin acel dispozitiv”, a declarat Dascălu. Unul dintre martori a declarat pentru EVZ că a observat că mașina lui Condrea era urmărită îndeaproape „de o mașină gri-șobolan” care „părea că îl împinge”, iar Condrea părea că fugea de acel autoturism.

Potrivit celui de-al doilea scenariu avansat de Simion Dascălu, accidentul putea fi „simulat” cu ajutorul dispozitivului folosit pe drone, iar trupul putea fi „plantat” ulterior: „Există și tractoare agricole, nu numai drone, care ară și când apeși pe un buton vin unde vrei tu, folosindu- se de coordonatele GPS. La drone operațiunea se cheamă homing”, a mai spus specialistul, explicând că în acest scenariu radioemițătorul s-ar fi aflat la locul impactului, iar dispozitivul era conectat la computerul de bord al mașinii. Acest ultim scenariu ar putea explica diferența dintre modelul mașinii surprinse de camerele video (Opel Astra H) la ora 18.23 și cel a cărui epavă a fost ridicată după accidentul produs în jurul orei 18.30.

Potrivit inginerului Simion Dascălu, tehnologia care permite comanda la distanță a unui vehicul este veche, din 1965.