ŞEDINŢĂ DE URGENŢĂ la PSD, după demisia lui Viorel Hrebenciuc. Ponta: Facem un pic de ordine şi disciplină

Conducerea PSD s-a întrunit, marţi, în şedinţă, la câteva ore după demisia din Parlament a lui Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA ceruse arestarea preventivă, dar şi în contextul interceptărilor procurorilor în care acesta a fost surprins discutând cu senatorul Dan Şova despre şefia partidului. "Facem un pic de ordine şi disciplină", a spus Ponta, înaintea şedinţei.

21 oct. 2014, 10:10
ŞEDINŢĂ DE URGENŢĂ la PSD, după demisia lui Viorel Hrebenciuc. Ponta: Facem un pic de ordine şi disciplină

Biroul Permanent Naţional al PSD s-a reunit marţi, după demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament, în condiţiile în care mai multe voci din partid au vorbit despre suspendarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Dan Şova, după apariţia în presă a unor stenograme ale căror personaje principale sunt cei doi lideri social-democraţi.

CExN al PSD, convocat în urmă cu câteva luni, la Orăştie, a decis ca membrii partidului care discută despre sucesiunea la conducerea formaţiunii înainte de încheierea campaniei electorale pentru prezidenţiale să fie excluşi din partid

Citeşte şi: Sebastian Ghiţă: Cer suspendarea domnilor Şova şi Hrebenciuc din PSD

Întrebat ce sancţiuni se impun în cazul lui Hrebenciuc şi Şova, preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că „deocamdată facem un pic de ordine şi disciplină”.

Nici preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea nu a dorit să comenteze discuţia dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova referitoare la şefia PSD, apreciind doar că unii au noroc că „prostia încă nu e infracţiune în România”.

Mare noroc pentru unii este că prostia încă nu e infracţiune în România„, a spus Dragnea, întrebat de jurnalişti ce părere are despre aceste discuţii în care Dan Şova îşi exprimă dorinţa de a deveni preşedinte al PSD.

Dan Şova a fost dus cu maşina până la uşa din spatele clădirii, pe unde a intrat, evitând astfel jurnaliştii.

Potrivit Statutului PSD, calitatea de membru PSD se pierde prin excludere sau demisie şi încetează prin autosuspendare, care e o decizie personală, în timp ce suspendarea, care e una dintre sancţiuni, este luată pe timp limitat şi vizează funcţia într-un organ de conducere a partidului, dar şi calitatea de membru.

Astfel, calitatea de membru al PSD încetează prin autosuspendare, decizie personală luată în situaţia în care calitatea de membru de partid a acestuia devine incompatibilă cu o funcţie sau cu o demnitate publică pe care urmează să o ocupe.

Sancţiunile care se aplică membrilor PSD care au săvârşit abateri de la prevederile Statutului ori care prin activitatea sau comportamentul lor aduc prejudicii partidului li se aplică, în funcţie de gravitatea acestora: avertisment, suspendarea pe timp limitat, retragerea sprijinului politic, permanent sau temporar şi excluderea  din partid.

După ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament, fostul vicepreşedinte al Camerei a precizat că nu renunţă la a fi membru PSD.

Viorel Hrebenciuc şi senatorul Dan Şova sunt urmăriţi penal într-un dosar de trafic de influenţă. Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 17 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc şi-ar fi folosit influenţa faţă de Dan Şova în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

STENOGRAME DNA. Şova: În epoca post Victor, toată lumea merge cu mine/ Hrebenciuc: Boss, să nu fie Liviu

Potrivit stenogramelor DNA, în data de 17 octombrie Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat.  De această lege urma să beneficieze şi deputatul Miron Mitrea, condamnat recent de instanţa supremă.

„Dan Şova: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.(…)

Viorel Hrebenciuc: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! În rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea…

VIOREL HREBENCIUC a demisionat din Parlament: Nu mă răzgândesc. Sunt foare tare psihic. Revin în 2016 VIDEO

Dan Şova: Dar ce facem cu Vali? (…)

Viorel Hrebenciuc: Hai să-ţi spun o chestiune: o să fii preşedinte, o să ai – pe ăştia pe care sunt nu te poţi baza pe toţi, că nu poţi lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la guvern? Că el vine cu nu ştiu cine. Nu ştiu dacă mă înţelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru- sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocraţi, nu o să ai ce să faci, boss. (…)

Dan Şova: Şi cu Vali, cu care m-am tot chinuit.

Viorel Hrebenciuc: Cu Vali o să facem o discuţie, o să mă laşi pe mine că acum el, aşa. O să fac eu o discuţie cu el şi vedem, ne lămurim exact. Fără probleme. (…)

Dan Şova: O să mă duc şi până la Focşani, la Marian acasă.

Viorel Hrebenciuc: Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrăneşti orgoliul. Hrăneşte-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian, îi hrăneşti orgoliul şi (…)”.

De asemenea, Viorel Hrebenciuc (PSD) este acuzat de procurori că a făcut trafic de influenţă pe lângă un fost şef de serviciu de protecţie pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate împotriva sa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, marţi, că VIOREL HREBENCIUC şi-a dat demisia din Parlament. Cererea de demisie a fost înregistrată la cabinetul secretarului general al Camerei. Zgonea a precizat că demisia lui Hrebenciuc va fi anunţată în plenul Camerei, urmând să se vacanteze locul de parlamentar. 

VIOREL HREBENCIUC este urmărit penal în trei dosare, iar procurorii au cerut încuviinţarea arestării preventive a social-democratului, în Dosarul retrocedărilor ilegale.  Viorel Hrebenciuc mai este urmărit penal şi în dosarul CNA.