Şeful Casei Regale: Am dat Peleşul şi Pelişorul pentru chirii minime. Vezi cât plăteşte Ministerul Culturii în fiecare lună

Publicat: Duminică, 21 Ianuarie 2018 13:12 // Actualizat: Duminică, 21 Ianuarie 2018 15:41 // Sursa: romaniatv.net

Şeful Casei Regale Andrew Popper a afirmat într-un interviu la Antena 3 că cele două castele Peleş şi Pelişor au fost date Ministerului Culturii pentru o chirie foarte mică, dar că instituţia nu le-a întreţinut, aşa cum promisese.

"Peleşul a fost dat pe o chirie foarte scăzută. Este în jur de 10.000 de euro pe lună. O sumă derizorie, ţinând cont despre ce proprietăţi vorbim. Nu este un accident, este din cauză că noi dorim să fie un muzeu, să fie deschis publicului pentru beneficiul întregii naţiuni. Problema este că noi când am dat Peleşul şi Pelişorul pentru aceste chirii minime, Ministerul Culturii şi-a luat obligaţia de a le menţine într-o stare respectabilă, dar din păcate, nu şi-a îndeplinit această obligaţie", a susţinut Andrew Popper.

El a precizat că la expirarea contractului de închiriere Casa Regală a încercat să obţină o sumă mai mare de la minister, asumându-şi şi obligaţia ca diferenţa să fie folosită pentru întreţinerea celor două imobile.

"Când a expirat contracul de închiriere, noi am cerut Ministerului Culturii majorarea contractului de chirie cu o foarte clară obligaţie din partea nostră că diferenţa dintre ceea ce plătesc acum şi ceea ce plătesc în viitor va fi folosită pentru înreţinerea imobilelor. Din păcate, Ministerul Culturii a spus că nu are bani", a relatat el.

Fostă reşedinţă de vară a regilor României, Castelul Peleş a fost construit în 1883, la dorinţa Regelui Carol I al României (1866-1914), după planurile arhitecţilor Johannes Schultz, Carol Benesch şi Karel Liman, şi a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz şi Bernhard Ludwig din Viena.

Castelul are 160 de camere şi mai multe intrări şi scări interioare. Turnul central măsoară 66 de metri înălţime. Pe lângă Peleşul propriu-zis, au mai fost ridicate încă două construcţii mai mici, Pelişorul şi Foişorul.

Peleşul are o sală de teatru, cu o mică scenă şi 60 de locuri, plus loja regală. Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acţionat de un motor electric. Încă din 1883, castelul a avut încălzire centrală.

Pe lângă castel au fost construite Pelişorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foişor, Grajdurile, Uzina Electrică şi Vila Şipot. Până la terminarea castelului (1883), Regele Carol I şi Regina Elisabeta au locuit la casa de vânătoare, terminată înaintea castelului. Datorită uzinei electrice proprii, Peleşul a fost primul castel complet electrificat din Europa.

Aici s-a născut regele Carol al II-lea, iar la Foişor, regele Mihai I. Nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, a avut loc în 1921, tot la Peleş.

Până în 1948, castelul a fost reşedinţă regală, după această dată fiind confiscat de regimul comunist. În 1953, Peleşul devine muzeu. După 1989, castelul şi Pelişorul reintră în circuitul turistic. În 2007, castelul Peleş a fost retrocedat Regelui Mihai I, care a decis să îl păstreze ca muzeu.

4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
castelul Peleş Ministerul Culturii Pelişor Şeful Casei Regale Andrew Popper
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 ian 02:21
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
“DENUNȚ PENAL
Împotriva persoanelor care au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a trece prin Parlament o propunere legislativă „pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României” și, ulterior, în baza noii legi să beneficieze de folosința gratuită a Palatului Elisabeta, pentru o perioadă de 49 ani, precum și de„finanțarea cheltuielilor de funcționare curentă a Casei Regale a României” de la Bugetul de Stat, în sumă de 25 milioane euro, „aprobată anual prin hotărârea Guvernului”. O bandă organizată de escroci străini și câțiva alogeni, foarte lacomi, care nu se mai satură de furat din banii publici și din averea Poporului Român, a pus la cale un scenariu care să permită jefuirea din Bugetul de Stat, în 49 de ani, a peste un miliard de euro.
În opinia mea și în baza probelor existente, membrii grupului infracțional au săvârșit următoarele infracțiuni: fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută și pedepsită de art.322, Cod penal; uz de fals, faptă prevăzută și pedepsită de art.323, Cod penal; abuz în serviciu, faptă prevăzută și pedepsită de art.297, Cod penal;trafic de influență, faptă prevăzută și pedepsită de art.291, Cod penal; constituirea unui grup infracțional, faptă prevăzută și pedepsită de art.367, Cod penal.
Pentru aflarea Adevărului, în legătură cu propunerea legislativă menționată, consider că se impune să fie audiate ca martori, cel puțin, următoarele persoane implicate:
-Dragnea Nicolae-Liviu, deputat P.S.D.;
-Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin Anton, senator A.L.D.E.;
-Margareta Duda,…”

http://muzicainstantelor.ro/index.php/2017/12/03/funar-a-cerut-exclusivitate-la-dna-pe-biografia-casei-regale-a-romaniei/
22 ian 02:18
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
“Regele Mihai despagubit de doua ori de statul roman, pentru abandonarea militarilor romani in Crimeea si Odesa si pentru deportarile fortate ale romanilor in Siberia, dar nu este HOLOCAUST si genocid si mai mult, regele Mihai a ucis milioane de romani care se opuneau implementarii COMUNISMUL in Romania.
Prima data in 1947 la ABDICAREA sa cand statul roman i-a platit 191 de tone de aur si a doua oara dupa 1989, cand statul roman i-a facut cadou regelui Mihai o parte din proprietati si i-a dat si o despagubire de 30 de milioane de euro, despagubire solicitata de Guvernul Tariceanu PNL si pe urma Tariceanu PNL guita ca porcul ca nu are bani pentru profesori si mai mult, consilierii USL-PNL din Primaria Municipiului Bucuresti au solictat infintarea Piateti Regelui Mihai si au finantat manifestatia si excutia monumentului postat in piateta, Piateta ultimului criminal de razboi al planetei.
Dupa lovutira de stat din 1989, evreii au venit sa ceara din nou pentru a doua oara proprietatile inapoi, dupa ce statul romane le-au platit despagubiri pentru toate proprietatile nationalizate in aur pana in 1948 si culmea NATIONALIZAREA caselor in Romania s-a facut la 6 martie 1945 prin decret emis de regele tortionar Mihai.”
https://www.cocoon.ro/regele-mihai-si-a-negociat-abdicarea-cu-comunistii/
22 ian 02:16
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
In noiembrie 1947 regele a participat la nunta reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Emilian Ionescu – AGHIOTANTUL REGELUI, care a participat si la arestarea maresalului – povesteste cum a insotit trenul „cu valori” catre Elvetia:
„Am plecat pe 13 octombrie impreuna cu Eugen Bianu, ca insotitori ai 2 vagoane speciale, atasate la acceleratul de Berna. Ma intrigau aceste vagoane…Bianu mi-a dezvaluit ce se afla in ele: 2 masini recent achizitionate de rege, covoare, lucrari de arta, cateva cufere si valize secrete”.
Sarmis
Vergotti a plecat cu avionul împreună cu regele şi cu regina-mamă, Elena. Cu vagonul cu valori au plecat Emilian Ionescu şi Eugen Bianu, şeful Siguranţei Palatului.
Așadar, regele știa că va abdica încă din octombrie! S-a îngrijit să-și facă încă de pe atunci bagajele! Restul sunt minciuni! Minciuni regale!
Sursa: Ion Coja

http://www.nationalisti.ro/2017/12/da-am-fost-mintiti-de-rege-si-de-echipa-sa-de-masluitori-iata-ce-se-afla-in-valizele-cu-care-a-plecat-mihai-doua-vagoane-care-au-fost-atasate-la-acceleratul-de-berna-contineau-2-masini-re/
22 ian 02:13
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
În 1941, Ion Antonescu a hotărât constituirea unei “Comisii de Anchetă privind fraudele din avutul public săvârșite de Carol al II-lea”. Raportul comisiei, împărțit pe patru capitole a constatat numeroase abuzuri și ilegalități.

Primul capitol, intitulat Daruri, avantagii și subvenții primite de la particulari, arăta că fostul suveran a primit de la particulari o serie întreagă de daruri și avantaje prin care și-a mărit considerabil averea. “Valoarea cadourilor depășea semnificația unor manifestări protocolare sau mărturii de devotament și afecțiune deosebită, devenind pur și simplu mijloace ilicite de îmbogățire în dauna particularilor”.
Astfel, de la Nicolae Malaxa a primit o serie de daruri printre care: întregul grajd de curse, evaluat la 2.000.000 de lei, o colecție de mărci valorând 5.000.000 de lei, un tablou de Grigorescu, altul de Luchian. Max Auschnitt a plătit 6.000 de lire sterline pe un cal de prăsilă pentru rege. Societatea Reșița i-a dat 150.000.000 de lei, de la Armand Călinescu a primit o stemă a Frontului Renașterii Naționale înconjurată cu pietre prețioase (250.000 de lei). C.F.R. a oferit o placehtă de paltină cu briliante și rubine în valoare de 900.000 de lei.
……
Constantin Argetoianu nota la 31 iulie 1938 despre “neîncetatele transferuri pe care regele prevăzător le face în străinătate, cu complicitatea ministrului de Finanțe, Mitiță Constantinescu”.

În timp ce se înfrupta din banii publici, Carol (după abdicare va trăi în străinătate sub numele de Carol Caraiman) ținea discursuri despre cinste, corectitudine, despre forța de granit a oștirii române și despre hotărârea ei de a aprăra fiecare palmă de pământ a țării.
Ostentativ, și-a petrecut sărbătorile de iarnă din 1939 în rândul militarilor, începând de la granița de vest, Oradea, apoi în Dobrogea, la Constanța, apoi la Est la Chișinău. În capitala Bas
1
EUR
4.6644
RON
21 Nov
noapte -1 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H