Specialiştii avertizează că euro poate creşte până la 4,55 lei în zilele următoare

Analiștii economici sunt de părere că vom asista în continuare la o majorare a deprecierii leului. Printre cauzele acestei creşteri a monedei euro şi deprecieri a leului se numără creșterea deficitului de cont curent, cuantumul de ieșiri de capital reflectat în balanța de plăți sau unele dezechilibre ale balanței de plăți pe intrările și ieșirile de valută.

RomaniaTV.net
24 mai 2016, 06:30
Specialiştii avertizează că euro poate creşte până la 4,55 lei în zilele următoare

După cum explică economistul șef al ING Bank, Ciprian Dascălu, cursul euro/leu ar putea să crească până la nivelul de 4,55 de lei până la sfârșitul lunii mai, urmând ca după aceea să revină treptat către nivelul de 4,5 lei pentru un euro.

După toate probabilitățile, așa cum demonstrează și minutele Federal Reserve, șansele ca guvernul american să crească dobânda de politică monetară sunt destul de ridicate, toți investitorii uitându-se către limita de sus, adică o majorare între 0,5% și 0,75% față de 0,25%, cât este în prezent.

Cu toate acestea, analiștii ING Bank nu văd o majorare de dobândă acum, ci abia în luna septembrie, dar „concursul de împrejurări intern și internațional ar putea duce cursul la 4,55 lei până la sfârșitul lunii, urmând ca apoi leul să își revină către 4,5 lei”, după cum spune Ciprian Dascălu.  

Președintele BCR Pensii Private, Radu Crăciun, este de părere că mai mult de 50% din analiștii economici la nivel mondial subliniază că FED ar putea crește dobânda în luna iunie și că nu au nici o temere că se va întâmpla o ieșire a Marii Britanii din zona euro. Cu toate acestea, consideră Radu Crăciun, nu dobânda monetară a SUA este cea care dictează evoluția cursului de schimb și nu ea este cea care produce efecte în deprecierea leului.

Citeşte mai mult pe Economica.net.