Steaua misterioasă care i-a bulversat pe cercetători

Mai mulți profesori de fizică și de astronomie susțin într-un studiu că acum mai bine de 70000 de ani o stea a intrat în istorie cu traiectoria ei neobișnuită.

19 feb. 2015, 09:08
Steaua misterioasă care i-a bulversat pe cercetători

Corpul ceresc este numit Steaua lui Scholz și este un sistem binar compus dintr-o stea roşie şi una maronie de mici dimensiuni, observate pentru prima oară în 2013. Profesorii de fizică și de astronomie cred că atunci a avut loc cea mai apropiată întâlnire dintre Soare și o altă stea.

Ei mai spun, de asemenea, că neanderthalienii au reușit să vadă pentru prima dată steaua de mici dimensiuni atunci când a trecut prin dreptul sistemului nostru solar.

Steaua lui Scholz a intrat astfel în istorie, deoarece a trecut pe lângă Pământ la o distanţă de 52.000 unităţi astronomice (o singură unitate UA măsoară distanţa dintre Terra şi Soare, de 150 milioane km) sau 0,8 ani-lumină. La această distanţă, multe dintre corpurile spaţiale rămân necunoscute oamenilor, timp de câteva milenii.

Eric Mamajek, profesor de fizică şi astronomie în cadrul Universităţii din Rochester şi totodată autorul studiului, s-a declarat intrigat de traiectoria neobişnuită a stelei, care prezintă „o tangentă foarte lentă, de-a lungul cerului”, în timp ce măsurătorile vitezei radiale arată că steaua se îndepărtează de sistemul solar cu o viteză considerabilă.

Citeşte continuarea pe greatnews.ro