SUA, avertisment fără precedent Ungariei: Se poate atinge un nivel la care nu mai e posibilă cooperarea

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei americane la Budapesta, Andre Goodfriend, a lansat un avertisment dur la adresa Ungariei: dacă va continuă actualul trend de răspândire al corupţiei, s-ar putea ajunge la un nivel la care cooperarea Americii "că aliat" ar devenit imposibilă.

21 oct. 2014, 17:03
SUA, avertisment fără precedent Ungariei: Se poate atinge un nivel la care nu mai e posibilă cooperarea

Andre Goodfriend, însărcinat cu afaceri la ambasada SUA din Budapesta, a declarat că interdicţia de intrare în SUA a mai multor oficiali guvernamentali din Ungaria este o problemă care ar putea afecta cooperarea cu America.

„Dacă acest trend continuă, se poate atinge un nivel la care, pentru SUA, nu mai este posibilă o cooperare cu Ungaria, că şi aliat. SUA doreşte să ajute că acest trend să se oprească şi să nu se ajungă la acel nivel”, a spus acesta, luni, într-o conferinţă de presă, citat de portofolio.hu.

Săptămâna trecută, Ambasada SUA a anunţat că ‘anumite persoane particulare din Ungaria’ au fost considerate neeligibile pentru a intra pe teritoriul SUA din cauza ‘informaţiilor credibile disponibile, care arată că aceste persoane au participat sau au profitat de pe urma unor activităţi de corupţie’. Legile SUA de protecţie a datelor cu caracter personal împiedică autorităţile americane să facă publice numele persoanelor vizate, a adăugat Ambasada SUA.

Potrivit MTI, versiunea online a ziarului de afaceri Napi Gazdasag relata joi că autorităţile ungare au început mai multe anchete referitoare la plata taxelor în anumite organizaţii şi companii americane, iar în replică SUA au blocat accesul pe teritoriul american al celor implicaţi în anchetă. Însă un reprezentant al Ambasadei SUA de la Budapesta a declarat joi la postul de televiziune M1 că nu este la curent cu nicio investigaţie împotriva unor filiale americane din Ungaria şi că SUA nu au luat nicio măsură de retorsiune.

La un forum desfăşurat vineri, Andre Goodfriend a declarat că cei afectaţi de interdicţie sunt oficialităţi guvernamentale ungare. Iar mai apoi, într-un interviu acordat televiziunii publice M1, Goodfriend a spus că membri ai guvernului ungar sunt implicaţi în fapte de corupţie, conform executivului american.

Şeful comisiei pentru securitate naţională a Parlamentului, Zsolt Molnar, din partea socialiştilor (de opoziţie), a convocat pentru luni o reuniune a comisiei pentru a discuta interdicţia impusă de SUA. Este nevoie ca oficialităţile statului şi miniştrii de resort, ministrul de interne, secretarul general al guvernului, directorul general al Biroului pentru Protejarea Constituţiei şi directorul general al Biroului de Informaţii să ofere un punct de vedere cu privire la situaţia apărută, a spus Molnar într-o declaraţie.

Autorităţile ungare au cerut guvernului SUA să furnizeze toate informaţii credibile care au stat la baza includerii mai multor cetăţeni ungari suspectaţi de corupţie pe o listă cu persoane care au primit interdicţie de intrare pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, informează Xinhua.

În condiţiile în care nu furnizează informaţii relevante, se va considera că SUA încearcă doar să-şi exercite influenţa în anumite chestiuni, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă susţinută vineri. Potrivit lui Szijjarto, până acum Ambasada SUA la Budapesta nu a dezvăluit numele celor care nu mai au dreptul să intre în SUA, între care unii sunt apropiaţi ai guvernului condus de Viktor Orban. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei americane la Budapesta, Andre Goodfriend, a declarat că sunt vizate mai puţin de zece persoane, dar că numărul s-ar putea schimba.

De altfel, Andre Goodfriend a fost convocat vinerea trecută la sediul MAE ungar. Ministerul de Externe al Ungariei i-a cerut diplomatului american să transmită cererea Ungariei către guvernul american potrivit căreia SUA ar trebui să prezinte toate informaţiile verificate care au legătură cu presupuse cazuri de corupţie din Ungaria.