Surse: Guvernul pregăteşte o ordonanţă pentru şedinţa de miercuri pentru dezincriminarea abuzului în serviciu

Modificările la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penala, care vizează dezincriminarea mascată a abuzului şi neglijenţei în serviciu, a conflictului de interese şi desfiinţarea de facto a instituţiei denunţătorului se vor face prin ordonanţă de urgenţă şi va fi cel mai probabil adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri.

31 ian. 2017, 10:33
Surse: Guvernul pregăteşte o ordonanţă pentru şedinţa de miercuri pentru dezincriminarea abuzului în serviciu

Sursele politice citate de Hotnews arată că a fost eliminata conditia plangerii prealabile a institutiei pentru ca fapta de abuz in serviciu sa constituie infractiune si a mai scazut pragul prejudiciului, stabilit initial la 200 de mii de lei.

Pe de alta parte, masura gratierii va fi propusa intr-un proiect de lege trimis spre dezbatere Parlamentului.

Citeşte şi:  Klaus Iohannis a prezidat în premieră o şedinţă de Guvern. Ce s-a hotărât în privinţa graţierii

Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat pe 18 ianuarie şedinţa de Guvern în cadrul căreia s-au luat decizii importante privind legea bugetului de stat. Înaintea şedinţei au existat informaţii că ar fi urmat să se afle pe ordinea de zi şi o ordonanţă de urgenţă privind graţierea, însă aceasta nu a fost inclusă în agenda oficială a şedinţei Executivului.
 
„Cunoaşteţi povestea că e un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt 2 elefanţi. amnistia şi modificarea codurilor penale. Am discutat (cu premierul Grindeanu, n.r.) mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu câţiva colegi din guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi. S-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă, ci imediat ce documentele vor fi semnate, să fie puse în transparenţă, adică să fie date spre consulatare tuturor instituţiilor prevăzute de lege, CSM, organiaţii ale profeioniştilor, ale judecătorilor şi bineînţeles opiniei publice. Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni şi, subliniez, înainte să ajung eu dl. ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni şi astfel în 20 de minute am ajuns la consens, pentru că toţi dorim să avem un stat de drept şi să respectăm normele şi românii”, a punctat Klaus Iohannis.
 

În varianta promovarii proiectelor legislative prin OUG sau angajarea raspunderii, varianta pe care ministrul Iordache a declarat că o ia in considerare, Guvernul isi impune punctul de vedere in mod unilateral, fara ca proiectele sa poata fi amendate.

Citeşte şi:  Iordache îi răspunde lui Iohannis: Voi veni în faţa Guvernului cu acte coerente. Ce pachet de legi pregăteşte Ministerul Justiţiei

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat, luni, că va veni în fața Guvernului „cu niște acte coerente” privind legislația penală, care „să respecte consultarea publică”.

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului ‘să abandoneze’ demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale, subliniind că ‘vocea oamenilor nu poate fi ignorată’.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale

Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată!

O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă„, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Facebook.