Torţionarul Ion Ficior a murit în închisoare

Torţionarul Ion Ficior a murit în închisoare, miercuri, la vârsta de 90 de ani. Ficior se afla în penitenciar după ce a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crimele comise în regimul comunist.

RomaniaTV.net
26 sept. 2018, 10:59
Torţionarul Ion Ficior a murit în închisoare

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a confirmat informaţia. Ion Ficior era internat la Spitalul Penitenciar Jilava, acolo unde îşi executa pedeapsa primită anul trecut.

Ion Ficior, fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava, a fost condamnat, în martie 2017, de ÎCCJ la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Mărturiile cutremurătoare ale unui martor din dosarul torţionarului Ioan Ficior

Instanţa l-a obligat pe Ion Ficior să plătească 310.000 de euro pentru opt părţi civile din dosar. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a menţinut astfel decizia Curţii de Apel Bucureşti, care în 30 martie 2016 l-a condamnat pe Ioan Ficior (88 de ani) la 20 de ani de închisoare.

Decizia instanţei supreme a fost luată cu opinie separată, doi dintre judecătorii din complet au decis condamnarea lui Ioan Ficior, în timp ce al treilea a dispus încetarea procesului penal pentru fostul torţionar.

„Cu opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de inculpatul Ficior Ioan, împotriva sentinţei penale nr. 58/F din 30 martie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, numai în ceea ce priveşte latura penală a cauzei, desfiinţării sentinţei penale şi, în baza art. 16 lit. f teza a II-a Cod procedură penală, încetării procesului penal pornit împotriva inculpatului Ficior Ioan, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 2312 Cod penal de la 1936, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale”, potrivit deciziei instanţei.

Prin aceeaşi decizie a ICCJ, Ioan Ficior este obligat să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 310.000 de euro daune morale pentru opt părţi civile din dosar. Acestea urmează să primească sume între 20.000 şi 70.000 de euro, echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR din ziua plăţii.