Restricţii de circulaţie din cauza ploii înghetaţe. Ninsori şi viscol. Cum se circulă în ţară

Iarna a revenit în România. Ninge abundent în unele zone din Moldova, Muntenia şi Transilvania. În unele zone, stratul de zăpadă a depăşit 25 de centimetri. În Muntenia a căzut ploaie îngheţată, dar spre seară se aşteaptă lapoviţă şi ninsoare. Din cauza temperaturilor scăzute pe multe drumuri s-a format polei.

18 mart. 2018, 06:22

Circulația pe A2 între Bucureşti şi Feteşti se va desfășura controlat sub supravegherea Poliției Rutiere și a reprezentanților CNAIR

Drumuri cu restricţii de tonaj:

– DN 24, între între Poieni și Iași (km 171+000 – km 188+000) începând cu ora 16:45 a fost instituită restricția de tonaj pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Măsura a fost luată din cauza ninsorii abundente.

Fenomenul meteo de ploaie înghețată este foarte periculos, instalându-se spontan și afectând puternic siguranța circulației rutiere. Astfel, în funcție de severitatea fenomenelor meteorologice, există posibilitatea închiderii unor sectoare de drumuri naționale și autostrăzi în zonele afectate.

HAOS pe Aeroportul Henri Coandă. Ploaia îngheţată împiedică decolarea aeronavelor

Drumuri naţionale cu circulaţia îngreunată din cauza revărsării unor cursuri de apă şi a inundării părţii carosabile:

Judeţul Bacău – DN 12B, la ieşirea din localitatea Târgu Ocna către Slănic Moldova, este afectat pe o lungime de 50 m, din cauza fisurilor majore de pe partea carosabilă (diferenţă de nivel de 20-25 cm), în urma infiltrării apei. Circulaţia se realizează alternativ, pe un singur fir.

Judeţul Buzău, pe DN10 Buzău – Braşov, la kilometrul 26+800 de metri, din pricina surpării suprafeţei carosabile în urma unei alunecări de teren. Se circulă pe un fir, alternativ, pe sensul de mers Braşov către Buzău, existând semnalizare prin indicatoare şi balize.

Judeţul Vâlcea – pe DN 64, în localitatea Băile Olăneşti, la kilometrul 134, s-a produs o alunecare de teren, iar circulaţia se desfăşoară alternativ, pe un sens.

 În ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile judeţene, situaţia se prezintă astfel:

Judeţul Alba, pe DJ 142L Mihalţ – Peţelca, aceasta este oprită ca urmare a inundării drumului în zona localităţii Zarieş.

Judeţul Braşov – DJ 131P este închis circulației rutiere între localităţile Șercaia și Hălmeag, din cauza apei acumulate pe carosabil şi DJ 104K este de asemenea închis între localităţile Comăna de Jos și Crihalma, ca urmare a afectării structurii de rezistență a podului ce face legătura între cele două sate.

– Judeţul Covasna – DJ 131, între Baraolt şi Căpeni, traficul se desfășoară pe un singur fir, alternativ, din cauza surpării asfaltului pe o suprafață de 10 m şi  DJ 131B, în zona podului ce leagă localitățile Augustin de Racoșul de Sus, carosabilul este inundat pe o lungime de 1,5 km, traficul fiind blocat.

Judeţul Vaslui – DJ 244E este închis pe raza localităţii Gugești, din cauza apei acumulate pe carosabil.

Judeţul Vrancea – traficul pe DJ 205L este oprit la kilometrul 0+50 m, la intrarea în comuna Vrâncioaia dinspre Prisaca, din cauza surpării carosabilului pe aproximativ 40 de metri, pe o bandă de circulație.

-Judeţul Galaţi – DJ 251G este închis între localitățile Valea Mărului și Măcișeni din cauza unui podeț care s-a rupt. Circulația se desfășoară pe rute ocolitoare.

 

-Judeţul Harghita -DJ 131 în loc. Ocland este surpat pe cca. 10 ml, se circulă alternativ pe un singur sens.


Circulaţia feroviară:

În judeţul Dâmboviţa, aceasta este oprită pe secţia de cale ferată 904, între staţiile Fieni şi Pietroşiţa, ca urmare a alunecării terasamentului la kilometrul 65+150 de metri.

 

COD PORTOCALIU DE POLEI. Recomandări ale Poliţiei pentru vreme severă

Potrivit atenţionărilor meteorologice de vreme severă, în perioada 18-22 martie în întreaga ţară vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, care îngreunează circulaţia rutieră.

De aceea, trebuie să reduceţi viteza, astfel încât aceasta să permită oprirea fără probleme, având în vedere că distanţa de frânare, în asemenea condiţii, este mult mai mare.

Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, astfel încât, cu cât viteza de rulare a autovehiculului este mai mare, cu atât mai mare poate fi şi abaterea de la manevra dorită.

Fiţi atenţi în special la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Nu opriţi şi nu staţionaţi în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe. Dacă traficul este aglomerat, precipitaţiile sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, fiţi politicoşi cu ceilalaţi participanţi la trafic, nu blocaţi intersecţiile şi nu depăşiţi coloanele de autovehicule.

Dacă vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, a lapoviţei sau a ninsorii, folosirea luminilor de către toţi şoferii reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de climatizare şi dezaburire!

Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Măriţi distanţa de siguranţă dintre autovehicule!

Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteorologice din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător, prin cauciurile de iarnă sau lanţuri, în caz de nevoie.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor neechipate cu anvelopele de iarnă, fără a face referire la vreo dată calendaristică, atât timp cât drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.