Traian Băsescu şi Victor Ponta, audiaţi în comisia SRI în cazul dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă

Traian Băsescu și Victor Ponta sunt chemați la audieri, după înregistrările lui Ghiță, de către Comisia parlamentară de control al SRI.

03 feb. 2017, 13:17
Traian Băsescu şi Victor Ponta, audiaţi în comisia SRI în cazul dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă

Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de Control al SRI, a anunţat că cei doi vor fi chemaţi la audieri în cazul Sebastian Ghiţă.

„Vrem să-i chemăm la audieri pe Traian Băsescu și Victor Ponta. Vrem un tablou mai complet. Toți membrii Comisiei au fost de acord și am decis să-i chemăm la audieri pe doamna general Elena Iftode și pe Florian Coldea. De asemenea, și pe Sebastian Ghiță”, a spus Adrian Țuțuianu.

 „Am discutat astăzi cu membri comisiei prioritățile de activitate pe durata întregii legislaturi. Prima este continuarea audierilor pe teme de la ședința anterioară. Vorbim de cazul Ghiță, Coldea. Am spus la o întâlnire anterioară că intenționăm să chemăm la audieri mai multe persoane — Traian Băsescu, fost președinte al României, Victor Ponta, fost prim-ministru, alte persoane care ne pot da informații utile și care pot contribui prin ceea ce vor spune comisiei la crearea unui tablou mai complet al tuturor evenimentelor. Toți membrii comisiei au fost de acord că este necesară audierea acestor persoane”, a precizat Adrian Țuțuianu, într-o conferință de presă.

O a doua prioritate este monitorizarea „foarte atentă” a ceea ce a transmis presa despre SRI.

„Monitorizăm foarte atent ceea ce a spus presa despre SRI. Și am solicitat deja printr-o scrisoare, săptămâna trecută, să ne fie puse la dispoziție rapoartele Curții de Conturi. În presă au apărut informații privind nereguli constatate la SRI și este datoria noastră să le clarificăm. O să facem o solicitare legată de achizițiile publice care au fost făcute de SRI, vom solicita să ni se prezinte documentațiile acestor achiziții publice, de asemenea, dacă sunt rapoarte de control întocmite de instituțiile abilitate Curtea de Conturi și ANAF, fostul ANRMAP pe aceste subiecte”, a afirmat președintele Comisiei SRI.

Citeşte şi: Adrian Ţuţuianu: Ar fi utilă audierea lui Traian Băsescu în Comisia SRI pe tema înregistrărilor prezentate de Ghiţă

„Ne-am gândit că ar fi utilă prezenţa domnului Ghiţă, chiar a domnului Ponta, care şi-a exprimat public disponibilitatea de a veni la audieri şi chiar şi a fostului preşedinte Traian Băsescu. Am comunicat foarte clar că această investigaţie nu s-a încheiat. Eu cred că este foarte important să ştim dacă înregistrarea cu Traian Băsescu este corectă. Dânsul a spus că este adevărat, dar că este prelucrată înregistrarea”, puncta Adrian Ţuţuianu în urmă cu o săptămână.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a prezentat, în seara zilei de 3 ianuarie, o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cele ale procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi şi pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea. Într-o înregistrare anterioară, Ghiţă afirmase că Traian Băsescu i-a spus că are înregistrări cu „felul în care a fost plănuită închiderea lui Voiculescu”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris atunci pe pagina sa de Facebook că recunoaşte înregistrările făcute publice de Sebastian Ghiţă, precizând că sunt din ”discuţii private” din ultimele luni ale anului 2016, dar că acestea au fost editate, ”ceea ce este de natură a crea unele confunzii”.

Băsescu a şi fost audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie pentru a da declaraţii, în calitate de martor, în dosarul deschis în 4 ianuarie, în care a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu, faptele cercetate fiind legate de înregistrările prezentate de Sebastian Ghiţă.

Citeşte şI: Comisia de control al SRI: Ancheta internă continuă după dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă

Preşedintele comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat miercuri că diretcorul SRI, Eduard Hellvig, le-a prezentat parlamentarilor două rapoarte – unul despre Florian Coldea şi unul despre generalul de brigadă Elena Istode, precizând că ”ancheta internă nu este închisă”.

Audierea lui Hellvig a durat mai mult de şapte ore.

”Ancheta internă nu este închisă”, a subliniat Ţuţuianu (PSD), care a adăugat că şi membrii Comisiei de control au decis să nu închidă discuţia.