Turcia ameninţă UE: Acordul privind refugiaţii nu va fi posibil fără ridicarea obligativităţii vizelor

Acordul cu Uniunea Europeană privind refugiații nu va fi posibil dacă UE nu își respectă partea sa de obligații în ceea ce privește ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii turci, a declarat luni președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde.

08 aug. 2016, 10:49
Turcia ameninţă UE: Acordul privind refugiaţii nu va fi posibil fără ridicarea obligativităţii vizelor

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a făcut cunoscut faptul că acordul privind refugiații nu este posibil dacă UE nu-și respectă promisiunile privind ridicarea vizelor. ”Uniunea Europeană nu se comportă într-o manieră sinceră cu Turcia”, a spus Erdogan, care a subliniat că ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în UE ar fi trebuit să intre în vigoare la data de 1 iunie.”Dacă cererile noastre nu sunt satisfăcute, atunci readmisiile nu vor mai fi posibile”, a precizat șeful statului turc, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Acuzaţii la adresa cancelarului german: Merkel face Germania susceptibilă de şantaj în faţa Turciei

În virtutea acordului, un solicitant de azil sirian aflat pe teritoriul turc va fi instalat într-o țară membră a UE în schimbul fiecărui migrant ilegal retrimis în Turcia, în limita a 72.000 de locuri.

Acordul a fost denunțat de organizații de apărare a drepturilor omului, potrivit cărora Turcia nu este o țară sigură pentru refugiați. Aceste organizații se tem, printre altele, că de fapt migranții nu vor avea dreptul să ceară azil înainte de a fi deportați.