Veste proastă pentru bugetari. Se întâmplă imediat după MINIVACANŢA de ADORMIREA MAICII DOMNULUI

La data de 15 august 2017 va fi sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, zi liberă legală în care (aproape) toți salariații trebuie să stea acasă, conform legislației muncii. În acest context, Guvernul a decis acordarea unei zile libere pentru bugetari în data de 14 august 2017, astfel încât aceștia să beneficieze de o nouă minivacanță.  Ziua liberă va fi recuperată, în regim de program normal, în data de 19 august 2017 sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 25 august 2017. 

RomaniaTV.net
10 aug. 2017, 14:55

Guvernul a decis ca 14 august să fie declarată zi liberă, pentru a lega weekend-ul de sărbătoarea de Sfânta Maria. 

Bugetarii vor avea o minivacanţă de patru zile, în perioada 12 – 15 august, după ce Executivul a apobat, joi în şedinţă, declararea zilei de 14 august 2017 ca zi liberă, aceasta urmând să fie recuperată, în regim de program normal, în data de 19 august sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 25 august 2017. 

Veste bună pentru bugetari înainte de minivacanţa de Sfânta Maria. Angajaţii de la stat vor primi banii în avans

Ziua liberă va fi recuperată, în regim de program normal, în data de 19 august 2017 sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 25 august 2017. 

VACANŢA DE VARĂ 2017 va fi scurtată. Cum arată structura anului şcolar viitor

Deși regula de bază este că salariații trebuie să stea acasă cu ocazia liberelor legale, Codul muncii prevede și unele excepții. Înainte de toate, este vorba de unitățile sanitare și de unitățile de alimentație publică. Apoi, sunt avute în vedere locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste cazuri, legislația muncii dispune că salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Iar dacă, „din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, scrie în actul normativ.

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele 14 zile nelucrătoare de sărbătoare legală stabilite în prezent prin Codul muncii. În afară de această zi, salariații se mai bucură de timp liber pe 1, 2 și 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), în prima și a doua zi de Paște, pe 1 mai (Ziua Muncii), pe 1 iunie (Ziua Copilului), în prima și a doua zi de Rusalii, pe 30 noiembrie (Sfântul Andrei), pe 1 (Ziua Națională) și pe 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau compensațiile obligatorii prevăzute de Codul muncii pentru munca în aceste zile riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

ZILE LIBERE 2017

Adormirea Maicii Domnului
15 august 2017 – marţi

Sfântul Andrei
30 noiembrie 2017 – joi

Ziua Naţională a României
1 decembrie 2017 – vineri

Crăciunul
25 decembrie 2017 – luni
26 decembrie 2017 – marţi

Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Romane, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. 

Primele zile libere din 2017 sunt 1 şi 2 ianuarie (duminică şi luni), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (marţi) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 16 şi 17 aprilie (duminică şi luni).

Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2017, în zilele de 4 şi 5 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de marţi.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Salariații din sistemul bugetar vor primi liber în data de 14 august, astfel încât să se bucure de o minivacanță de patru zile în perioada 12-15 august. Concret, liberul va fi lunea, pentru a face legătura între zilele de weekend și Adormirea Maicii Domnului, zi liberă legală ce va fi sărbătorită pe 15 august.

Cu toate că hotărârea Guvernului de a da liber în data de 14 august este valabilă doar pentru bugetari, fiecare angajator din mediul privat poate lua, la nivel individual, o hotărâre identică. Practic, companiile private au acoperirea legală pentru a face asta printr-o simplă decizie internă, susţine Miruna Stănescu, avocată parteneră la Stănescu și Iordache, pentru avocatnet.ro.

In acest sens, legislația muncii nu impune vreo procedură deosebită pe care angajatorii din mediul privat să o urmeze întocmai și nici condiții de formă pentru decizia internă. Totuși, „decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă”, a atras atenția Miruna Stănescu.

Pentru a recupera ziua de 14 august, angajatorii vor avea la dispoziție atât variantele folosite în sistemul bugetar, cât și o a treia variantă. Mai exact, se va putea opta pentru recuperarea liberului într-o zi de sâmbătă (pe 19 august, de exemplu) sau prin prelungirea programului zilnic de lucru (de exemplu, se poate lucra zilnic o oră în plus între 16 și 25 august).