Victimă regimului comunist din Coreea de Nord. O româncă a fost răpită şi ţinută captivă timp de 20 de ani

Poveste impresionantă a unei românce care a căzut victimă regimului comunist din Coreea de Nord. În urmă cu 36 de ani, pictoriţa Doinea Bumbea a fost răpită şi ţinută captivă timp de 20 de ani. Nu a avut nicio şansă de scăpare şi şi-a găsit sfârşitul departe de ţară şi de cei dragi. Un cutremurător raport al ONU dat publicităţii acum o lună scoate la iveală atrocităţile comise în Coreea de Nord, care în ultimele decenii a răpit 200.000 de străini, printre care şi români.

RomaniaTV.net
18 mart. 2014, 12:03

Cazul cutremurător al Doinei Bumbea este cunoscut de Ministerul român de Externe, dar nu din date oficiale, ci din cartea unui dezertor american. Charles Jenkins a scăpat din iadul comunist şi a scris cartea „To Tell The Truth” – Să spunem adevărul. Unul dintre personajele sale este românca Doina Bumbea.

Tânără şi frumoasă, pictoriţa din Craiova s-a bucurat nespus când, la 21 de ani, a reuşit să evadeze din România comunistă căsătorindu-se cu un italian. Fericirea ei a fost de scurtă durată, fiindcă opt ani mai târziu, ademenită cu o expoziţie la Tokyo, ea a ajuns la Phenian.

Aici, românca a fost aruncată direct într-un lagăr nord-corean, pentru aşa-zisa reeducare. Potrivit evz.ro, alături de franţuzoaice, olandeze şi chinezoaice, şi ele răpite, Doina a învăţat arte marţiale şi ideologie nord-coreeană, dar a trăit umilinţe de nedescris.

Apoi, Doina a fost obligată să se mărite cu Joe Dresnok, un dezertor american pe care nu-l mai văzuse niciodată până în ziua nunţii. Au urmat ani buni de bătăi şi certuri, însă Doina şi-a găsit consolarea în cei doi fii.
Toată viaţa femeii a fost cunoscută de familia ei prin intermediul cărţii scrise de Jenkins. Gabriel, fratele româncei, a pledat în faţa comisiei ONU care analizează atrocităţile regimului de la Phenian.

„Dincolo de cuvinte, vreau fapte. Tatăl meu a murit în urmă cu mulţi ani, mama e aproape moartă, fratele meu a murit în urmă cu trei luni. Eu sunt singurul rămas să lupte, singur”, a spus fratele Doinei.

În 1997, românca şi-a găsit sfârşitul într-o casă la câţiva kilometri de Phenian, devenită o adevărată temniţă. Soţia scriitorului american, care susţine că i-a fost prietenă apropiată, i-a făcut injecţiile cu morfină până în ultima zi de viaţă, când a pierdut lupta cu cancerul.