Victor Ponta le dă REPLICA oficialilor maghiari: „Ziduri, câini, arme… Asta arată ca în anii 30”

Premierul Victor Ponta i-a dat, miercuri, replica ministrului ungar de externe care a spus despre şeful Executivului din România că şi-a pierdut "autocontrolul" prin declaraţiile făcute în legătură cu gardul pe care Ungaria ar intenţiona să-l ridice la graniţa dintre cele două ţări. 

16 sept. 2015, 09:28
Victor Ponta le dă REPLICA oficialilor maghiari: „Ziduri, câini, arme… Asta arată ca în anii 30”

Victor Ponta a spus că atitudinea oficialilor maghiari nu are legătură cu ideea de Europa şi că ceea ce fac autorităţile din Umgaria arată ca în anii 30.

„România şi-a dorit să fie o tara membra a UE pentru a respecta valorile europene. Problema refugiatilor este o problema  a Europei şi trebuie să o rezolvăm impreună. Din pacate, comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legatura cu ideea de Europa. Ziduri, câini, politişti, arme, asta arata ca in anii 30 din Europa.

Este un lucru pe care il spun cam toti liderii europeni. Şi daca se supara sau nu se supără oficialii maghiarii, ma intereseaza destul putin”, a declarat Ponta, la Parlament. 

Întrebat dacă însarcinatul român cu afaceri a fost convocat de urgenţă în urma declaraţiilor sale de marţi, premierul a răspuns: „Ministrul de externe, dl, Aurescu, trateaza foarte bine problema. Eu ma alatur liderilor europeni care sanctioneaza o atitudine rusinoasa pentru Europa din partea autorităţilor şi politicienilor dintr-o ţară membră a UE, şi anume Ungaria. Voi face acest lucru de câte ori va fi cazul, indiferent de supărarea sau jignirile celor de la Budapesta.

Spun toti liderii europeni si ei se cearta cu toti politicienii europeni. Realitatea este una singură. (…)  Garduri, câini, arme si am rezolvat problema refugiatilor? Nu am rezolvat-o”. 

Citeşte şi: Ambasada României la Budapesta cere o întrevedere MAE ungar pentru reiterarea poziţiei României

Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a condamnat, dur, miercuri dimineață afirmațiile premierului român Victor Ponta conform cărora decidenții politici din Ungaria nu sunt „cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug refugiații”, relatează agenția MTI.

„Ieri (marți — n.r.), Victor Ponta și-a pierdut autocontrolul și, prin afirmațiile sale iraționale, jignește întreaga Ungarie”, a transmis ministrul ungar de externe într-un comunicat. „Politicienii europeni civilizați nu spun astfel de calomnii necontrolate. Remarcile sale au o singură explicație: și-a pierdut total sprijinul în politica internă din România”, a adăugat șeful diplomației ungare, potrivit MTI.

Într-o postare de marți seară pe Facebook, premierul Victor Ponta a afirmat că dorește să atragă atenția și să sancționeze comportamentul unor înalți oficiali guvernamentali maghiari, care, în opinia sa, „sunt o rușine pentru cultura și valorile Uniunii Europene”.

Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanți guvernamentali maghiari. (…)Ca mulți alți lideri politici europeni am datoria să atrag atenția și să sancționez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceștia sunt o rușine pentru cultura și valorile Uniunii Europene; și în atitudinile antisemite, și în ceea ce privește tratamentul minorităților de toate tipurile, și acum în timpul crizei refugiaților!”, a precizat Ponta pe Facebook.

Premierul român a adăugat că este adeptul unor soluții raționale și sustenabile în cazul crizei refugiaților, apreciind că brutalitățile și legile agresive nu vor rezolva problema.

„Sârma ghimpată, legi agresive, închisori și brutalitate cu siguranță nu vor rezolva problema — doar vor arăta ca în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenți politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug respectivii refugiați! Cred în solidaritate, în soluții raționale și sustenabile și mai ales în superioritatea valorilor europene — ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicție tocmai cu aceste obiective și valori!”, a subliniat șeful executivului român.