Vremuri grele pentru suceveni. Vor primi căldură doar dacă gigacaloria va creşte de la 247 la 445 lei

Societatea de termoficare Termica SA Suceava, aflată în insolvenţă, va putea livra căldură în municipiu doar dacă preţul gigacaloriei produse de societate va fi majorat de la 274 de lei la 445 de lei, a declarat, marţi, primarul Ion Lungu, după o întâlnire cu administratorul judiciar.
Romania TV
08 oct. 2013, 14:33
Vremuri grele pentru suceveni. Vor primi căldură doar dacă gigacaloria va creşte de la 247 la 445 lei

Lungu a declarat că a avut, marţi, o întâlnire la care au participat administratorul judiciar al Termica, reprezentanţii asociaţiei creditorilor, cei ai Termica, dar şi liderii grupurilor politice din Consiliul Local Suceava, discutându-se despre furnizarea căldurii în sistem centralizat.

El a spus că societatea de administrare judiciară a anunţat că este obligată să reducă pierderile Termica, motiv pentru care va trebui ca în Consiliul Local (CL) să fie aprobată majorarea preţului gigacaloriei de la 274 de lei la 445,16 de lei, propunerea fiind susţinută şi de reprezentantul creditorilor, care doreşte recuperarea banilor.

Lungu a susţinut că populaţia va plăti preţul de 185 de lei pe gigacalorie, diferenţa urmând să fie achitată de municipalitate, estimând la trei milioane de lei efortul de la bugetul local pentru a se putea asigura încălzirea oraşului în sistem centralizat până în 9 noiembrie, când ar urma să intre în funcţiune noua centrală termică a oraşului administrată de o firmă privată.

Primarul şi-a exprimat încrederea că CL Suceava va aproba această majorare a preţului de producţie a gigacaloriei, astfel încât să poată fi furnizată căldură în sistem centralizat, în caz contrar existând chiar riscul să nu fie furnizată nici apă caldă menajeră.

Tribunalul Suceava a decis, la jumătatea lunii iunie, deschiderea procedurii de insolvenţă a Termica, la cererea formulată de directorul general şi administrator al societăţii, Ovidiu Dumitrescu.

Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.

În prezent, Termica SA produce apă caldă menajeră în cazanele de abur fierbinte care funcţionează pe gaz natural, după ce de la sfârşitul iernii centrala electrotermică a societăţii a fost închisă.

Compania Adrem Invest a început în luna martie lucrările de construcţie la centrala de cogenerare pe bază de biomasă de la Suceava şi a anunţat că aceasta va fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013-2014.

Lucrările de construcţie a centralei sunt realizate de General Construct, un constructor local cu proiecte în România şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Satul din România care va avea un obiectiv turistic unic în Europa. Turiștii se vor înghesui să-l vadă
Capital.ro
PROPRIETARII de locuințe din România sunt obligați să facă asta. NIMENI nu poate face excepție de la regulă
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Aurul din bucătărie. Ce nu știați despre țelină
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele din România
Capital.ro
Reguli obligatorii PENTRU PIETONI. Detaliul din lege pe care aproape NIMENI nu îl știe
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'