Ministrul Educaţiei, prima reacţie după declararea epidemiei de gripă în România. Unde se închid şcolile

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat oficial epidemie de gripă în România, după ce s-a înregistrat a treia săptămână cu caracater epidemic. Specialiştii estimează că circulaţia intensă a virusului gripal se va manifesta şi în luna februarie. În acest context, Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a declarat la Digi 24, că suspendarea cursurilor în şcoli este decisă de inspectoratele şcolare împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică. 

RomaniaTV.net
30 ian. 2019, 09:05
Ministrul Educaţiei, prima reacţie după declararea epidemiei de gripă în România. Unde se închid şcolile

„Mă așteptam la un absenteism mai mare, ieri am avut 500 și ceva de cazuri de absenteism la școlile din România, din două milioane de elevi, dar nu aș vrea să se considere că trebuie să trecem cu ușurință peste această situație. Acolo unde este cazul copiii pleacă acasă, viața lor este cea mai importantă. Inspectorul școlar general de la București a dispus ca în toate școlile să avem apă și săpun, cred că e responsabilitatea directorilor de școală, a profesorilor. Este responsabilitatea fiecărei școli.

Rugămintea noastră se adresează în primul rând părinților. Daca este sănătos, copilul se duce la școală, dacă nu, merge la doctor, apoi ne asigurăm ca în fiecare școală se face triajul. Și îi mulțumesc ministrului Sănătăţii și Direcției sanitare care au trimis doctori și asistenți medicali pentru această etapă a triajului. Rămân la școală copiii sănătoși, igiena intimă este primul lucru pe care îi învață părinții și profesorii la școală, pentru că este important să înveți să ai grijă de tine”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, la Digi24.

ŞCOLI ÎNCHISE din cauza gripei. Unde nu se învaţă zilele acestea. LISTA COMPLETA

Conform Regulament-cadru organizare funcționare unități învățământ preuniversitar – ROFUIP (aprobat prin ordinul nr. 5.079/2016), „în situații obiective de urgență, cum ar fi epidemii, intemperii, calamități naturale, cursurile școlare pot fi suspendate pe o perioadă determinată„.

Suspendarea cursurilor se poate face, după caz:

a) la nivelul unității de învățământ — la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității, cu aprobarea inspectorului școlar general;
b) la nivelul grupurilor de unități de învățământ din același județ/municipiul București — la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea ministerului;
c) la nivel regional sau național, după consultarea reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar, prin ordin al ministrului educației naționale și cercetării științifice.

„Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei școlare până la sfârșitul semestrului, respectiv al anului școlar, stabilite de consiliul de administrație al unității de învățământ și comunicate instituției care a aprobat suspendarea cursurilor.”, se mai arată în Regulamentul cadru organizare funcționare unități învățământ preuniversitar – ROFUIP.