11 simptome mai puţin cunoscute ale coronavirusului. Leziunile la picioare şi durerile de burtă sunt doar câteva

Cele mai frecvente simptome ale coronavirusului sunt o tuse uscată și temperatură ridicată, însă semnele mai puțin frecvente raportate de cei infectați includ leziuni la nivelul picioarelor, dureri testiculare și o senzație ciudată de furnicături pe piele. Cercetătorii au adăugat 11 simptome uşoare după mai multe examinări. 

RomaniaTV.net
14 apr. 2020, 15:44
11 simptome mai puţin cunoscute ale coronavirusului. Leziunile la picioare şi durerile de burtă sunt doar câteva

Crcetătorii au reuşit să înţeleagă mai bine coronavirusul pe măsură ce mai multe persoane infectate cu COVID-19 au povestit simptomele pe care le-au avut. Astfel că cele mai frecvente simptome ale virusului sunt tuse uscată și temperatură ridicată. 

Cu toate acestea, oamenii au avut şi simptome mai puțin obișnuite care includ leziuni la nivelul picioarelor, dureri testiculare și o senzație ciudată de furnicături pe piele. Alții au raportat că s-au simţit mai obosiţi cu puțin timp înainte de a fi diagnosticați.

Iată o listă a câtorva simptome mai puțin obișnuite, care sunt semnalate din ce în ce mai mult de persoanele infectate:

Nevoie de a merge mai des la toaletă

Unul dintre simptome este nevoia de a merge mai des la toaletă. Dr. Diana Gall a explicat pentru Express că „problemele de digestie și modificările intestinale sunt uneori primele semne că ceva nu este în regulă cu organismul”.

Citeşte şi: Miei vânduţi cu mască împotriva noului coronavirus în Vrancea. Cum s-a adaptat „Ţăranul sărac” în vreme de pandemie

Cu toate acestea, diareea a fost raportată ca un simptom precoce la pacienții care au fost testaţi ulterior pozitiv pentru Covid-19. Un nou studiu publicat în American Journal of Gastroenterology, a analizat datele a 204 pacienți cu Covid-19 din provincia Hubei din China și a constatat că aproape 50% aveau diaree, vărsături sau dureri abdominale.

Durere testiculară

Un alt simptom mai puțin frecvent al coronavirusului este durerea testiculară. Cercetătorii de la Harvard Medical School au depus un raport despre un bărbat în vârstă de 42 de ani care a fost testat pozitiv cu COVID-19 după ce a mers la spital cu o „durere puternică” în zona testiculelor.

Medicii nu au găsit nimic în neregulă cu testiculele sale, însă tomografiile au arătat leziuni în zona plămânilor. Două zile mai târziu, bărbatul a fost diagnosticat cu Covid-19.

Furnicături pe piele

Unul dintre simptomele mai curioase este o senzație de furnicături care străbate corpul. Deși nu a fost menționat ca un simptom oficial de care trebuie să avem grijă, multe persoane au vorbit online despre faptul că au experimentat această senzaţie. 

Tarana Burke, recunoscută drept fondatorul mișcării #MeToo, a spus că partenerul ei infectat cu coronavirus a avut senzația că „pielea lui arde”. De asemenea, utilizatorul Twitter @Miafia a descris că are „o senzație electrică pe piele”.

Citeşte şi: Sute de morţi în Marea Britanie! Bilanţul a depăşit 12.000 de decese şi aproape 100.000 de infectări

Dr. Daniel Griffin, șeful departamentului de boli infecțioase la ProHealth Care Associates din SUA, a sugerat că sentimentul poate fi parte a unui răspuns auto-imun la sistemul nervos al pacienților.

Leziuni ale picioarelor

Joia trecut, Consiliul General Spaniol a distribuit o declarație care releva că mai mulți pacienți cu coronavirus aveau leziuni la nivelul picioarelor. „În mod clar, a fost identificat, dar nu suntem încă siguri cât de răspândită este”, au declarat reprezentanţii Consiliului pentru New York Post. Experții medicali din Spania investighează în prezent dacă cei care au virusul ar putea fi identificați prin leziuni mici pe picioare.

„Sunt leziuni purpurii, foarte asemănătoare cu cele ale varicelei sau rujeolei, care apar de obicei pe degetele de la picioare și se vindecă în mod normal, fără a lăsa urme”, se arată în declaraţia Consilului. 

Leziunile au fost mai frecvent observate la persoanele mai tinere diagnosticate, inclusiv la adolescenți și copii, dar au putut fi obervate şi la unii adulți. 

Dureri de burtă

Un studiu recent publicat de American Journal of Gastroenterology leagă problemele de digestive cu Covid-19. Ei au descoperit că 48,5% din 204 de persoane care au fost infectate de coronavirus în provincia Hubei din China au probleme digestive, cum ar fi diareea, care poate provoca dureri de burtă. 

Citeşte şi: Singura ţară din Europa fără niciun deces din cauza coronavirusului. Care este secretul

Tuse uscată

Tusea este unul di simptomele principale ale coronavirusului. De obicei oamenii sunt obişnuiţi cu tusea, mai ales dacă sunt fumtori, însă această tuse seacă poate dura cel puţin o jumătate de oră sua chiar peste. 

Pierderea gustului și a mirosului

Unii dintre cei infectați au raportat că au pierdut simţurile precum mirosul și gustul, în ciuda faptului că nu au avut alte simptome obișnuite de tuse sau febră. Acesta se crede că ar fi un simptom pentru purtătorii asimtomatici ai Covid-19.

Profesorul Nirmal Kumar, șeful departamentului ORL din Marea Britanie, i-a îndemnat pe britanici să se autoizoleze dacă au acest simptom. El a spus pentru Sky News că „la pacienții tineri, ei nu au simptome semnificative, cum ar fi tuse și febră, dar pot avea doar pierderea simțului mirosului și gustului, ceea ce sugerează că acești viruși se află în nas”.

Citeşte şi: China a construit un nou spital pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus. Lucrările au durat doar ŞASE zile

Oboseală mentală 

Deși acest lucru nu a fost declarat oficial ca un simptom, bolnavii de Covid-19 au raportat că se confruntă cu oboseală mentală. Thea Jourdan a declarat pentru DailyMail că „inițial m-am simțit epuizată și n-am avut de ales decât să stau la pat. Nu aveam nici o tuse, nici febră”

Alții au raportat, de asemenea, că se luptă să țină minte ce gândec sau să-și amintească lucrurile pe care le-au făcut pe parcursul zilei.

Respiraţie îngreunată

Majoritatea tinerilor sau a celor fără afecţiuni de sănătate preexistente, probabil că nu vor experimenta acest simptom. Dispneea, termenul care defineşte dificultățile în respirație, poate fi asemînatî cu o durere în piept, respirație rapidă și palpitaţii ale inimii. 

Citeşte şi: OMS demontează 19 mituri despre COVID-19! Dispare sau nu coronavirusul odată cu vremea caldă?

Febră

Deși date diferă de la pacient la pacient, în general, persoanele infectate cu COVID-19 au avut febră de peste 38 grade celsius. Dacă simţiţi că sunteţi fierbinţi la atingerea pieptului sau a spatelui, contactaţi medicul. 

Ochi iritaţi

Cel mai bun mod de a descrie senzația de iritare a ochilor este de a o compara cu mâncărimea și iritația cu care te-ai confrunta dacă ai suferi de alergii. Acest tip de mâncărime și iritație poate apărea și atunci când intraţi în contact cu fum, praf, mucegai și chiar animale. 

Singura diferență între aceste cazuri și cazurile descrise de pacienții cu coronavirus este faptul că virusul declanșează acest simptom și nu un factor extern precum animalele de companie.