Cum să bei alcool şi să urci la volan. Cea mai tare invenţie pentru şoferi

"Imaginaţi-vă că savuraţi o băutură la o petrecere de Crăciun fără să riscaţi să suferiţi de mahmureală a doua zi şi chiar având posibilitatea de a consuma un antidot care să vă permită să conduceţi în siguranţă spre casă. Pare o idee desprinsă din filmele SF, însă aceste ambiţii sunt realizabile cu ajutorul neuroştiinţelor moderne", anunţă profesorul David Nutt.  
Filip Stan
12 nov. 2013, 13:27
Cum să bei alcool şi să urci la volan. Cea mai tare invenţie pentru şoferi

Profesorul David Nutt de la Imperial College London şi totodată directorul Diviziei de Neuropsihofarmacologie din cadrul Centrului pentru Farmacologie şi Terapie din cadrul aceleiaşi universităţi.a publicat de curând în paginile ziarului The Guardian un articol în care anunţă că ştiinţa ne permite să concepem o metodă mai sigură prin care să ne „îmbătăm”.

Alcoolul este unul dintre cele mai vechi şi totodată unul dintre cele mai periculoase droguri, fiind responsabil pentru 2,5 milioane de decese la nivel mondial, adică mai multe decât malaria sau SIDA. Motivele sunt cunoscute: alcoolul este toxic pentru toate sistemele din corp, dar mai ales pentru ficat, inimă şi creier. Consumatorii scapă de inhibiţii, ceea ce duce la un volum uriaş al violenţei, şi provoacă dependenţă, astfel că 10% dintre consumatori devin dependenţi. Dacă alcoolul ar fi descoperit astăzi, el nu ar putea fi comercializat, pentru că este mult prea toxic pentru a putea fi permis sub legislaţia care stabileşte standardele alimentare, ca să nu mai vorbim despre pragul de siguranţă aplicat în cazul medicamentelor. În această eră în care lumea este tot mai conştientă de propria sănătate, este ciudat că aceste aspecte ale alcoolului sunt rareori discutate”, scrie Nutt.

Procentul deceselor cauzate de alcool din totalul deceselor înregistrate. Procentul deceselor cauzate de alcool din totalul deceselor înregistrate. „Singura metodă dovedită prin care putem reduce daunele provocate de alcool este prin limitarea consumului, lucru realizat prin creşterea preţului şi reducerea disponibilităţii de cumpărare. Majoritatea guvernelor se tem să facă acest lucru din cauza opiniei publice şi a temerilor că bugetul va avea de suferit din cauza taxelor pierdute (excepţia notabilă fiind Scoţia, care are o strategie de preţ minim pentru alcool). O strategie alternativă care poate oferi beneficii mai mari pentru sănătate ar fi să concepem o variantă mai sigură a alcoolului”, anunţă Nutt.

„Ştim că principala ţintă a alcoolului în creier este sistemul neurotransmiţător GABA (acid gamma aminobutiric), care menţine creierul calm. Alcoolul relaxează consumatorii prin imitarea şi amplificarea funcţiei GABA. De asemenea, ştim că există o serie de subsisteme GABA ce pot fi ţintite cu medicamente selective. Astfel, în teorie, putem produce un surogat al alcoolului care îi face pe oameni relaxaţi şi sociabili şi elimină efectele nedorite, cum ar fi agresivitatea şi dependenţa.

Am identificat cinci astfel de compuşi şi acum am nevoie să îi testez pentru a vedea dacă oamenii consideră că efectele sunt la fel de plăcute ca în cazul alcoolului. Provocarea constă în prepararea noii băuturi într-un mod în care să continue să fie la fel de gustos şi de atrăgător. Cel mai probabil, noua băutură va lua forma unui cocktail, astfel că prevăd numeroase arome. Celălalt avantaj major al acestei abordări ştiinţifice a îmbătării este faptul că prin ţintirea compuşilor ce afectează sistemul GABA, vom putea să producem alţi compuşi care să fie vânduţi alături de substitutul de alcool drept antidot.

Am încercat ambele variante. După ce am explorat un posibil compus, m-am simţit relaxat şi uşor îmbătat şi somnoros pentru aproximativ o oră, iar apoi la câteva minute de la consumarea antidotului eram treaz şi ţineam o prelegere fără să fiu afectat în niciun fel”, relatează Nutt.

Citeşte mai mult pe descopera.ro

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Decizia SGR așteptată de milioane de români. Comercianții solicită introducerea garanției de 0.5 lei și pentru aceste PET-uri
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Vremea, schimbată artificial. Locul în care ploile cad la comandă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Moarte pe două roți! FEMEIE MOARTĂ pe loc sub ochii soțului, motocicletă făcută scrum, în urma unei coliziuni cu un camion!
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești