16 copii abandonaţi de părinţi în spital, pe timpul iernii, din cauza sărăciei, în Braşov

16 copii, în mare parte bebeluşi, au fost abandonaţi de către părinţi, pe timpul iernii, la Spitalul de Copii şi la Maternitatea Braşov, pe motiv că nu au condiţii pentru a-i creşte, ei promiţând ce se vor întoarce după ei.

RomaniaTV.net
09 ian. 2014, 15:05
16 copii abandonaţi de părinţi în spital, pe timpul iernii, din cauza sărăciei, în Braşov

La Maternitatea Braşov au fost lăsaţi, în cursul lunii decembrie, şase nou-născuţi, iar la Spitalul Clinic de Copii au fost abandonaţi alţi zece copii. Dintre aceste cazuri, opt au ajuns în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, asistenţii sociali încercând reintegrarea lor în familii.

Cele mai multe situaţii de acest gen provin din localităţi cu populaţie de etnie romă numeroasă, cum ar fi Budila, Săcele, Crisbav sau Apaţa, dar şi din judeţul Covasna, iar cele mai frecvente afecţiuni ale copiilor care provin din familii sărace sunt bolile digestive, provocate de alimentaţia precară, şi bolile respiratorii, din cauza frigului.

În luna decembrie a anului trecut, la Direcţia Generală de Asistentţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov au fost înregistrate 12 cazuri, dintre care opt cazuri de copii abandonaţi temporar în spitale, trei luaţi în plasament pentru abuz şi unul pentru repatriere.

Situaţia este mai bună decât în decembrie 2012, când la DGASPC Braşov au fost înregistrate 18 cazuri – zece copii abandonaţi în spital şi opt luaţi din familii din cauza abuzurilor.

„N-am avut o afluenţă de copii abandonaţi atât de mare în această iarnă, comparativ cu iarna trecută. Poate şi pentru că iarna a fost mai blândă până acum. Sunt părinţi care îşi abandonează copiii temporar şi se întorc apoi după ei, dar sunt şi cazuri în care nu mai revin”, a spus Gheorghe Durnă, director adjunct al DGASPC Braşov.

Copiii abandonaţi în spitale şi care ajung în atenţia DGASPC Braşov intră apoi într-un program de reintegrare în familie şi doar în cazul în care nu se reuşeşte reintegrarea aceştia intră în palsament sau adopţie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Maternităţii Braşov, dr. Valeria Badea, la Maternitatea Braşov au fost „uitaţi” în cursul lunii decembrie şase nou-născuţi. Trei dintre ei au fost părăsiţi de mame după naştere, deşi bebeluşii aveau greutatea optimă pentru a fi luaţi acasă, iar alţi trei s-au născut prematur şi au rămas în grija medicilor şi asistentelor, aceştia neavând încă greutatea optimă pentru a putea fi externaţi, respectiv 2,2 – 2,3
kilograme.

„Avem şi cazuri de copii care sunt lăsaţi în maternitate de către mame pentru îngrijire, deşi nu mai au nevoie practic de tratament. Părinţii spun că se întorc după ei după o anumită perioadă, iar unii chiar se ţin de cuvînt şi vin după copii şi îi iau acasă”, a spus Valeria Badea.

Bebeluşii care rămân în grija angajaţilor de la maternitate sunt susţinuţi din resursele proprii ale spitalului.

Conform sursei citate, un nou-născut are nevoie, în medie, de şase pamperşi pe zi, iar în luna octombrie maternitatea a fost nevoită să facă o campanie pentru a cere donaţii de pamperşi pentru opt nou-născuţi care rămăseseră în grija personalului medical.

De asemenea, la Spitalul Clinic de Copii Braşov, în medie, în fiecare lună sunt zece cazuri de copii lăsaţi în spital.

‘”În general avem situaţii în care sunt copii lăsaţi câteva săptămâni, până reuşim să luăm legătura cu primăriile de care aparţin, iar acestea cu familia copiilor. Dar sunt şi situaţii în care copilul rămâne şi două luni la noi. În general sunt cazuri în care le este mai bine la spital decât acasă”, a spus dr. Muntean.

Cele mai multe cazuri sunt cele de copii abandonaţi temporar.

„Sunt copii de care părinţii îşi aduc aminte după o perioadă, mai spre primăvară, mai ales de teamă să nu piardă alocaţia, care pentru mulţi dintre părinţi este singura sursă de venit. Nu mai avem însă cazuri grave, de copii abandonaţi în sacoşe, la uşi sau prin tren. Asta pentru că mamele cam ştiu care sunt sancţiunile în aceste cazuri şi se feresc. În schimb, vin şi lasă copilul la spital câteva săptămâni, deşi perioada de spitalizare şi de
tratament este depăşită”, a precizat asistentul social din cadrul Spitalului de Copii Braşov, Gabriela Slăvitescu.

Începutul acestui an a adus deja încă trei sau patru cazuri de copii semi-abandonaţi, cu vârsta de până în trei luni.

„Este vorba despre sugari de până în trei luni, pentru care soluţia cea mai clară este plasamentul la un asistent maternal pentru că există un risc major pentru viaţa lor. Majoritatea acestor copii provin din mame minore, din relaţii pasagere. Din păcate, în ultima perioadă a scăzut destul de mult vârsta mamelor minore, care au prima sarcină la 13-14 ani, în comunitatea romă. Acestea spun că sunt forţate să-şi abandoneze copiii de
către familiile lor care le ameneinţă că le dau şi pe ele afară din casă”, a mai spus Gabriela Slăvitescu.

Pentru a scăpa de astfel de situaţii, asistenul social de al Spitalul de Copii crede că ar trebui schimbată legea alocaţiilor de stat pentru copii.

„Ar trebui să se taie dreptul la aceste fonduri în cazul în care copilul este lăsat în spital şi după ce nu mai necesită tratament. Sau ar trebui să i se impute părintelui să plătească costurile de spitalizare pentru zilele în care copilul este abandonat pe motiv că mama nu are chef de el. Îl lasă o lună la spital, timp în care nu vine nici măcar o dată să îl vadă, apoi îl ia acasă şi peste alte două-trei zile vine din nou cu el bolnav la spital. Iar i se dă
tratament şi iar o luăm de la capăt. Şi aşa trece iarna”, a mai spus asistentul social.