Guvernul a aprobat schemele de ajutor pentru programele „O comună – o ambulanţă” şi „Ana Aslan – gROwth, rezidenţe pentru vârstnici”

Guvernul a adoptat astăzi un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru Programul "O comună - o ambulanţă", respectiv granturi, până la maximum 200.000 euro, pentru cheltuielile necesare în vederea asigurării în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător. Guvernul a adoptat şi un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru finanţarea Programului „Ana Aslan - gROwth, rezidenţe pentru vârstnici”.
Romania TV
23 mai 2019, 15:53
Guvernul a aprobat schemele de ajutor pentru programele

Obiectivul acestui program guvernamental este îmbunătăţirea serviciilor de sănătate prin asigurarea mijloacelor de acces rapid la aceste servicii pentru cazurile de urgenţă. Concret, se finanţează achiziţionarea de către medicii de familie de ambulanţe pentru urgenţă, dotarea acestora şi acoperirea cheltuielilor de personal şi curente cu acestea, pe cel puţin un an de zile. Finanţarea se face sub formă de schemă de ajutor de minimis, respectiv granturi, până la maxim 200.000 euro, pentru cheltuielile necesare în vederea asigurării în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător, precizează Guvernul.

Schema de ajutor de minimis are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire până în anul 2022, în funcţie de validitatea Regulamentului Comisiei Europene în ceea ce priveşte schemele de minimis. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.

Sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli:

– achiziţia de ambulanţe şi dotarea acestora cu echipamentul medical necesar;

– cheltuielile cu carburanţi şi întreţinerea acestora;

– cheltuielile de personal (conducător auto şi personal medical);

– cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale.

Bugetul estimat pentru întreaga perioadă este de 2,5 miliarde lei, din care 1 miliard lei în anul 2019, sub formă de credite de angajament.

Pot aplica pentru acest program medicii de familie. Numărul estimat al beneficiarilor este de circa 2800 de medici de familie, respectiv câte un beneficiar pe fiecare comună care nu dispune de ambulanţă.

Măsura privind dotarea localităţilor cu ambulanţe, în vederea asigurării transportului pacienţilor în condiţii optime la unităţile medicale, este prevăzută în Programul de guvernare 2018-2020, mai precizează Guvernul.

De asemenea, Guvernul a adoptat astăzi un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru finanţarea Programului „Ana Aslan – gROwth, rezidenţe pentru vârstnici”.

Scopul acestui program guvernamental este încurajarea construcţiei de centre private rezidenţiale şi dezvoltarea serviciilor de îngrijire necesare persoanelor vârstnice dependente ori a celor cărora familia nu le poate asigura îngrijirea. Susţinerea financiară constă în acordarea unui ajutor nerambursabil de până la 500.000 de euro, pentru construcţia, reabilitarea şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice, precizează Guvernul.

Ajutorul va fi plătit la terminarea lucrărilor şi după obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, diferenţiat în funcţie de localizarea rezidenţei, după cum urmează:

– până la 50% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din primele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;

– până la 75% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din următoarele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;

– până la 100% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din ultimele 20 de judeţe după nivelul de dezvoltare regională;

Schema de ajutor de minimis se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Bugetul estimat al măsurii pentru perioada 2019-2020 este de 4 miliarde de lei, din care 2 miliarde lei în anul 2019, sume incluse în bugetul pentru acest an sub formă de credite de angajament.

Pot aplica pentru acordarea acestui ajutor de stat persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, fundaţii şi/sau grupuri fiscale, aşa cum sunt prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care vor realiza construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea centrelor rezidenţiale cu standarde adecvate de locuire şi îngrijire a persoanelor vârstnice.

Numărul total de beneficiari este de circa 2000 de societăţi.

Vor putea fi eligibile atât cheltuielile de construcţie, reabilitare, amenajare şi dotare, cât şi cele pentru asigurarea utilităţilor necesare, respectiv: alimentare cu apă şi gaze naturale, canalizare, agent termic, energie electrică, telecomunicaţii.

Centrele rezidenţiale pentru vârstnici trebuie să îndeplinească o serie de standarde de capacitate şi condiţii de locuire, între care:

– să ofere condiţii de cazare adaptate atât persoanelor singure, cât şi pentru 2 sau 3 persoane (garsoniere sau apartamente), asigurându-se 25 mp/persoană.

– pentru persoanele vârstnice cu probleme medicale, personalul însoţitor se va asigura de către rezidenţă, dacă personalul medical consideră că este oportun;

– construcţiile vor avea maxim un etaj, dacă nu au lift, pentru a facilita deplasarea locatarilor şi a personalului medical şi de asistentă;

– se va asigura un spaţiu suficient pentru personalul medical, inclusiv cu minim de dotare cu echipament medical, precum şi spaţii de recreere.

Destinaţia investiţiei în centre rezidenţiale pentru persoanele vârstnice dependente va fi menţinută cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare, în caz contrar investitorul va rambursa suma obţinută ca ajutor de minimis.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză este furnizorul, iniţiatorul şi administratorul schemei de ajutor de minimis.

Pentru intrarea în aplicare a acestui Program, urmează să fie adoptată o Hotărâre de Guvern, ce va include reglementări detaliate în acest sens.
viewscnt

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Maria Ciobanu a cedat înainte ca sicriul soțului ei să fie coborât în groapă! Scene sfâșietoare de la înmormântare FOTO 
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania