Cum scapi de DATORIILE ANAF. Paşii pe care trebuie să-i facă orice contribuabil pentru a scăpa de popriri

Debitorii care vor să beneficieze de restructurarea obligaţiilor bugetare, anunţată ieri de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care să prezinte un plan de restructurare, întocmit de un expert independent, şi să nu se afle în procedura insolvenţei, iar Fiscul va institui un regim de supraveghere al debitorului pe perioada implementării măsurilor de restructurare, potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor facilităţi fiscale, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor. La finalul anului trecut, 251.000 de firme datorau statului aproape 30 miliarde lei (6,36 miliarde euro), din care plătiseră circa 2% până în aprilie.
Romania TV
26 iun. 2019, 07:07
Cum scapi de DATORIILE ANAF. Paşii pe care trebuie să-i facă orice contribuabil pentru a scăpa de popriri

MINISTRUL FINANŢELOR a anunţat, marţi, că facilităţile fiscale, care presupun inclusiv măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, vor reprezenta o şansă pentru companiile de stat cu mari probleme, dar este corect ca această măsură să fie aplicată şi sectorului privat.

Potrivit proiectului de OUG, debitorul trebuie să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare şi să aibă depuse toate declaraţiile fiscale. Planul de restructurare trebuie să prezinte, printre altele, cauzele şi amploarea dificultăţilor financiare ale debitorului, precum şi măsurile luate de debitor pentru depăşirea acestora.

LISTA DATORNICILOR se subţiază prin ordonanţă. Anunţul făcut de ministrul Finanţelor

În plus, debitorul care doreşte să-şi restructureze obligaţiile bugetare trebuie să notifice organul fiscal competent cu privire la intenţia sa şi să se adreseze unui expert independent în vederea întocmirii unui plan de restructurare şi a testului creditorului privat prudent.

„În termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data depunerii notificării, organul fiscal competent eliberează din oficiu certificatul de atestare fiscală pe care îl comunică debitorului”, se arată în proiect.

Măsura de anularea unor obligaţii bugetare principale poate avea loc pentru 30%, 40% sau 50%, după caz, din totalul obligaţiilor bugetare principale şi nu poate avea ca obiect obligaţii bugetare principale şi accesorii reprezentând ajutor de stat de recuperat.

ANAF schimbă foaia. Cum se vor face popririle şi executările silite pentru cei cu datorii mai mici de 1500 lei 

În primul an al înlesnirii la plată debitorul trebuie să achite obligaţiile bugetare scadente după 1 ianuarie 2019 şi obligaţiile bugetare stabilite de alte organe decât organele fiscale, precum şi amenzile de orice fel, transmise spre recuperare organelor fiscale după data eliberării certificatului de atestare fiscală, potrivit proiectului.

„Pe toată perioada implementării măsurilor incluse în planul de restructurare, organul fiscal central instituie un regim de supraveghere a debitorului cu privire la respectarea prevederilor din planul de restructurare, precum şi a măsurilor de restructurare a obligaţiilor bugetare. În acest caz, conducătorul organului fiscal competent desemnează una sau mai multe persoane în vederea efectuării supravegherii”, se arată în proiect.

La sfârşitul anului 2018, la nivelul ANAF existau 251.000 persoane juridice de drept public sau privat, care nu se aflau în insolvenţă/reorganizare/faliment/dizolvare şi de asemenea nu erau beneficiari ai unei eşalonări la plată şi care au aproximativ 500.000 de salariaţi.

„Persoanele juridice, de drept public sau privat, care nu se aflau în insolvenţă/reorganizare/faliment/dizolvare şi de asemenea nu erau beneficiari ai unei eşalonări la plată datorau aproximativ 29,657 miliarde lei. Aceşti contribuabili, până la data de 30 aprilie 2019 au stins (achitat), prin una din modalităţile prevăzute de Codul de procedură fiscală o sumă de aproximativ 554 milioane lei, adică aproximativ 2% din totalul creanţelor bugetare restante la 31 decembrie 2018, ce aparţineau acestor debitori”, se arată în nota de fundamentare.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Playtech.ro
George Simion sfidează românii care l-au votat! Ce a spus după numărarea tuturor voturilor
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Schimbări pentru angajați. Zilele în care nu mai muncesc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Vești triste pentru români: Dispar 6 zile libere legale din calendar începând cu 2026
MediaFlux
Prima reacție a Kremlinului după rezultatul alegerilor câștigate de Simion. Anunțul venit de la Moscova
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica