Propofolul, substanţa care l-a ucis pe Michael Jackson, i-a adus moartea şi lui Petru, băieţelul de patru ani anesteziat la dentist

Propofolul este o substanţă anestezică utilizată pe scară largă, dar mai ales în spitalele din SUA și este una dintre substanțele care a ridicat și încă ridică foarte multe semne de întrebare pacienților care o cunosc sub numele de "medicamentul lui Michael Jackson", deoarece i-a adus moartea. "Nu este un medicament care poate fi cumparat de oricine din farmacii. Este un produs foarte eficient, dar care tebuie dozat cu mare atentie, mai ales la pacientii pediatrici cu greutate corporala mica", a declarat ministrul Sănătăţii la România TV.
Romania TV
12 feb. 2020, 15:22
Propofolul, substanţa care l-a ucis pe Michael Jackson, i-a adus moartea şi lui Petru, băieţelul de patru ani anesteziat la dentist

Ei bine, acest Propofol este un medicament sedativ-hipnotic utilizat pentru inducerea anesteziei generale și se administrează intravenos, iar de-a lungul timpului, Propofolul a înlocuit Tiopentalul, un medicament specific pentru sedare ce provoacă o senzație de euforie. 

De precizat mai este faptul că această substanţă se foloseşte numai în spitale, nu şi în cabinete stomatologice. Propofolul scade destul de mult tensiunea arterială și încetineşte respirația, motiv pentru care pacienții care îl primesc ar trebui să fie atent monitorizați.

Citeşte şi: Activitatea clinicii stomatologice unde un copil a ajuns în comă după anestezie, suspendată

În mometnul de fata activitatea acelui cabinet a fost complet inchisa, a fost suspedanta de catre DSP. Colegiul medicilor ancheteaza cazul si va vom comunica concluziile noastre. Este clar ca la o prima vedere medicul care nu a facut ce tebuie acolo, dar si parintii ar trebui sa fie responsabili. Sa nu lase pe mana oricui sanatatea copiilor lor.
 
În primul rand parintii au incredere in medic si nu intodeauna sunt perfect informati asupra riscurilor si asupra posibilităţilor terapeutice. Este foarte important ca aceste tragedii sa nu se mai repete si vom vedea cum se dau aceste anestzii in cabinet.
 
Propofolul este un produs foarte puternic, aduceti-va aminte de tragedia care s-a intamplat cu Michael Jackson, tot din cauza unei supradoze cu acest medicament s-a pierdut celebrul artist si acest medicament trebuie folosit numai in cadrul in care pacientul paote fi monitorizat corect.
 
Absolut, nu este un medicament care poate fi cumparat de oricine din farmacii. Este un produs foarte eficient, dar care tebuie dozat cu mare atentie, mai ales la pacientii pediatrici cu greutate corporala mica„, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, în exclusivitate pentru România TV
.

Istoricul Propofolului

Propofolul a fost scos pe piață la sfârșitul anilor 1980, înlocuind Tiopentalul, un alt sedativ puternic folosit în majortiatea sălilor de operații, iar această lansare a reprezentat un mare pas în domeniul medical. Însă era pe punctul să nu treacă testele de laborator, pentru că o versiune anterioară provoca reacții alergice grave.

A fost descoperit de John B. Glen, care nu a renunțat și l-a tot reinventat până a ajuns la forma finală, deoarece de-a lungul timpului, din cauza reacțiilor alergice pe care le dădea, medicamentul nu reușea să treacă de testele de laborator. Așadar, a lucrat la Propofol până a obținut cea mai bună formulă, cu ajutorul uleiului de soia.

Organizația Mondială a Sănătății l-a inclus pe lista „medicamentelor esențiale”.

Citeşte şi: Reacţia clinicii stomatologice în cazul copilului paralizat după anestezie. „Avem autorizaţie”

Substanţa care l-a ucis pe Michael Jackson

Așa cum spuneam, Propofolul este substanța cunoscută sub denumirea de „medicamentul lui Michael Jackson” deoarece este principalul motiv al morții marelui artist. 

Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, în urma unei intoxicaţii grave cu Propofol, un anestezic pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului său persoanl, Conrad Murray, care ulterios a fost găsit vinovat de omucidere involuntară şi a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Artistul numea Propofolul „laptele” lui, deoarece este o substanță de culoare albă, uleioasă, care se administrează intravenos și care acționează în 40 de secunde.

De regulă, pacienții cărora le este administrată substanța se trezesc fără dureri de cap, nu își amintesc prea multe, motiv pentru care este supranumit „laptele amneziei” și în plus nu dă stări de vomă sau greață.

Petru, copilul de 4 ani din Ploieşti, victima Propofolului

Petru, copilul de la Ploiești în vârstă de doar 4 ani, care a intrat în comă după anestezia de la stomatolog şi a murit miercuri seara, este una dintre victimele acestei substanțe ucigașe. 

„În cabinetele stomatologice din România se foloseşte pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să existe autorizație pentru această procedură, şi ea este „o practică”, nu un fenomen punctual„, a declarat ministrul Sănătății.

Este o dramă şi suntem alături de familie. Suntem revoltaţi să ştim că este o practică şi mă bucur că avem şansa să transmitem acest mesaj întregii ţări şi tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc fără autorizare această anestezie generală intravenoasă cu propofol. Din câte ştiu eu a fost un cocktail cu propofol dormicum fără a respecta normele minime de securitate„, a adăugat el.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Ce poate face, de fapt, un preşedinte, în România? Planul lui George Simion dacă ajunge la conducerea ţării
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia se implică în alegerile din România. Kremlinul exultă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Alexia Eram şi iubi n-au pierdut deloc timpul pe litoral! S-au 'dezlănţuit' în mijlocul mulţimii! Atenţie, imagini interzise celor… singuri
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Lia Olguta Vasilescu, prima reactie despre preluarea sefiei PSD, dupa demisia lui Marcel Ciolacu
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele