OMS: Şcolile nu au fost un factor de supra-răspândire a COVID-19

Şcolile nu au fost, în mod general, un factor de supra-răspândire a coronavirusului şi doar în cazuri excepţionale au devenit sursă de transmitere a COVID-19, mai ales când nu au fost respectate măsurile de prevenire, potrivit unor studii realizate de-a lungul anului 2020, relatează miercuri EFE.
Alina Costache
21 ian. 2021, 10:57
OMS: Şcolile nu au fost un factor de supra-răspândire a COVID-19
OMS: Şcolile nu au fost un factor de supra-răspândire a COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii ( OMS ) a coroborat evidenţele ştiinţifice constatate anul trecut legate de rolul copiilor în pandemie. Printre principalele concluzii: şcolile au reflectat situaţia epidemică a comunităţii din care fac parte şi că, atunci când transmiterea virusului este scăzută la nivel comunitar, copiii şi centrele de învăţământ nu au devenit focare de contagiere cu COVID-19, anunţă OMS, citată de Agerpres.

În schimb, când numărul cazurilor a crescut în rândul populaţiei, cum s-a observat în ultimele trei luni în mai multe părţi ale lumii, măsurile preventive şi de protecţie din şcoli devin indispensabile.

Situaţia nu este aceeaşi în ce priveşte învăţământul primar şi cel secundar, cel din urmă necesitând măsuri preventive întărite, astfel încât adolescenţii să aibă contacte limitate în afara spaţiului de învăţământ şi cel familial.

Potrivit cifrelor OMS, copiii şi adolescenţii cu vârste de sub 18 ani au reprezentat anul trecut, doar 8% din cazurile globale de COVID-19 , deşi ei reprezintă 29% din populaţia mondială.

Raportul OMS confirmă, încă o dată, că acest grup de vârstă obişnuieşte să prezinte simptome uşoare sau sunt chiar asimptomatice la infecţie, iar probabilităţile ca minorii să fie spitalizaţi sau să aibă un sfârşit tragic sunt foarte mici, comparativ cu adulţii.

În 2020, doar 0,2 % dintre decese au corespuns celor cu vârste de sub 20 de ani.

Potrivit unor studii, numărul contagierilor din şcoli a fost mai ridicat în rândul personalului de învăţământ şi al angajaţilor, decât cel din rândul elevilor.

Cazurile de contagiere între elevi au fost de asemenea sporadice, mai reţine OMS.

Datele ştiinţifice coroborate sugerează însă că personalul din învăţământ are un risc mai mare de contagiere decât populaţia în general.

În schimb, un studiu realizat de Marea Britanie arată că cei care lucrează în şcoli au un risc mai mic de infectare decât angajaţii din alte sectoare.

Un alt studiu, realizat în SUA în rândul a 57.000 de angajaţi în domeniul îngrijirii copiilor, relevă că aceştia nu au un risc mai mare de a se infecta.

În faţa apariţiei noilor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 potenţial mai contagioase, OMS este de părere că trebuie făcute analize suplimentare pe categorii de gen şi vârstă şi trebuie verificat dacă au un impact diferit în ce-i priveşte pe copiii.

Citeşte şi: Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră despre redeschiderea şcolilor. „Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, vom începe pe 8 februarie”

 

Elevii și profesorii care au simptome de COVID vor fi testați cu teste rapide antigen

Elevii și profesorii care au simptome de COVID vor fi testați cu teste rapide antigen. Testele vor fi efectuate în cabinetele medicale ale instituţiilor de învăţământ. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a explicat la B1 TV că în perioada următoare va fi propusă o procedură de lucru în acest sens.

”Am avut azi o întâlnire extrem de utilă cu colegi de la INSP, de la comisiile de medicină școlară și medici școlari din teritoriu, cu specialiști infecționiști și epidemiologi. Urmează să tragem niște concluzii și să propunem o procedură de lucru. Ceea ce se dorește este să avem un filtru, chiar dacă vom ști de la început că nu va fi perfect, în ceea ce privește diagnosticarea cazurilor pozitive.

Aceste teste de antigen au sensibilitatea cea mai bună la persoanele simptomatice. În cazul folosirii lor putem să avem o speranță de sensibilitate corectă din punct de vedere al testului. De asemenea, este vorba despre contacții persoanelor pozitive care pot să fie testați, dar acolo deja începem să avem o marjă de eroare, în sensul în care trebuie să definim exact ce înseamnă un contact apropiat. (…) Ceea ce se dorește este să avem o imagine corectă și completă a cazurilor pozitive.

În acest sens, facem apel și la părinți pentru triajul de acasă al copiilor, și de asemenea, acel triaj de la intarea în școală care este important să se facă corect, peste care, ca măsură se va adăuga și acest test antigen. Deci este un set de măsuri care să ne ajute să avem un control mai bun al procesului infecțios în școli. Să nu uităm că în fara programului, copiii pot să aibă alte activități pentru care va trebui să fie în continuare instruiți să păstreze aceleași mijloace de prevenție. Noi facem ce putem la școală, dar e important ca și părinții să facă ce trebuie acasă”, a explicat Andreea Moldovan.

Secretarul de stat a precizat că școala va trebui să aibă acordul părinților pentru a testa elevii. ”Da, categoric. Este nevoie de un consimțământ, drept pentru care vom discuta și cu reprezentanții asociaților de părinți. Este important ca decizia să fie a tuturor și să fie asumată de toți”.

Citiți și Copiii care pleacă în vacanţă cu părinţii vor intra în carantină la întoarcerea în ţară dacă au mers în zone cu risc epidemiolog ridicat

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
O fabrică din România va fi salvată de japonezi. Județul unde este așteptată investiția de 35 de milioane de euro
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
Playtech.ro
Produsele pe care IKEA nu le va mai vinde. Sunt printre cele mai populare din lume, de ce dispar din magazine
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Mulți români NU își vor primi pensiile în luna mai! Motivul incredibil
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Misterul bisericii sigilate de peste un secol. E pregătită pentru A Doua Venire a lui Hristos
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
După câți ani de căsătorie se poate obține pensia de urmaș: Câți bani se dau și ce condiții sunt necesare
Cancan.ro
E oficial, se întoarce iarna în România. Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, în fruntea României. Decizia care răstoarnă viitorul țării: E sigur!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Moartea șocantă a unui român în Italia. A alunecat în propria locuință și s-a tăiat la mână. Ce a urmat este incredibil
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
MediaFlux
Simion își dă demisia dacă ajunge președinte! Anunțul momentului înainte de alegeri
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală