Simptomul „tăcut” al infecţiei cu coronavirus. Apare în stadiul incipient al bolii

Medicii care tratează pacienţi infectaţi cu coronavirus au identificat un simptom îngrijorător al bolii, care apare înainte ca pacienţii să înceapă să aibă dificultăţi de respiraţie, scrie adevarul.ro. Acest simptom întârzie, astfel, o intervenţie timpurie care, în multe cazuri, poate fi crucială.
Romania TV
11 mai 2020, 07:37
Simptomul

Medicul norvegian Mari Seim povesteşte că s-a deplasat la domiciliul unui pacient de 60 de ani, care acuza simptomatologie specifică gripei de o săptămână. Doctoriţa a fost chemată de către fiica bărbatului, care observase că tatăl ei avea o respiraţie rapidă.

L-am găsit stând pe un scaun şi zâmbind. Nu părea să se simtă deloc rău”, spune medicul. Totuşi, ritmul respirator al bărbatului era de aproape trei ori mai rapid decât în mod normal. Buzele şi degetele îi erau uşor cianotice. Doctoriţa şi-a seama cât de gravă era, de fapt, starea bărbatului abia când i-a măsurat saturaţia de oxigen care era 66%, faţă de peste 90%, cum este normal.

Pacientul manifesta hipoxie, un simptom al infecţiei cu coronavirus, care se instalează tăcut, din această cauză neputând fi recunoscut în fazele timpurii ale bolii.

Citeşte şi Alexandru Rafila nu recomandă purtarea mănuşilor de protecţie: „Creează un fals sentiment de siguranță”

Spre deosebire de alte boli respiratorii, infecţia cu COVID-19 lasă treptat corpul fără oxigen, astfel că cei infectaţi nu-şi dau seama cât sunt de bolnavi pentru că nu au probleme de respiraţie. Specialiştii spun că o saturaţie atât de scăzută a oxigenului provoacă, de regulă, incoerenţă sau şoc. În schimb, pacienţi infectaţi cu COVID-19, care acuză hipoxie, sunt alerţi, calmi şi energici, scrie sursa citată.

Cum se manifestă hipoxia tăcută

Cele mai multe boli respiratorii duc la rigidizarea plămânilor din cauza inflamaţiei, leziunilor sau lichidului acumulat. Dioxidul de carbon nu mai poate fi eliminat eficient, de aceea pacienţii simt nevoia acută să tragă aer în piept. Dificultatea de respiraţie apare atunci când se acumulează dioxid de carbon, iar creierul semnalizează nevoia de oxigen.

Însă, în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, în fazele timpurii aceste semnale de alarmă nu se declanşează. Plămânii rămân suficient de supli, iar pacienţii reuşesc să respire aproape normal. Însă, pe măsură ce saturaţia de oxigen scade, ritmul respirator devine tot mai accelerat, determinind expulzarea unui volum mare de dioxid de carbon.

Citeşte şi Reprezentantul bolnavilor cronici: Interzicerea intervenţiilor chirurgicale în afara celor de urgenţă, „o absurditate enormă”

În consecinţă, se instalează hipoxia, în care saturaţia scăzută de oxigen este dublată de menţinerea unor niveluri scăzute ale dioxidului de carbon.

În aproape toate cazurile cu care ne confruntăm, problemele pulmonare sunt atât de absorbţie a oxigenului, cât şi a eliminării dioxidului de carbon”, spune medicul urgentist Richard Levitan.

Hipoxia tăcută, simptom des întâlnit la alpinişti şi piloţi

În cazul alpiniştilor şi piloţilor, ritmul respirator creşte în condiţiile unui nivel scăzut de oxigen. Acest lucru facilitează transportul eficient al oxigenului în corp, în ţesuturile care au cea mai mare nevoie de el. Ceva asemănător se întâmplă în fazele incipiente ale infecţiei cu coronavirus: ritmul respirator mai accelerat menţine pentru o vreme o funcţionare destul de bună a inimii, astfel că sângele circulă bine şi în extremităţi.

Dacă cei infectaţi nu ar putea să menţină un nivel scăzut al dioxidului de carbon, saturaţia de oxigen ar putea fi chiar mai scăzută, complicând şi mai mult o formă deja severă a bolii. Specialiştii nu îşi pot explica foarte bine felul în care boala ajunge să cauzeze hipoxie lentă, dar cred că virusul se ataşează de celulele şi de alveolele pulmonare, care asigură transferul de oxigen în sânge. Pe măsură ce virusul infectează mai multe celule, se declanşează răspunsul imun şi se stârneşte o luptă care provoacă daune – printre ele şi îngreunarea transferului de oxigen. Transferul de dioxid de carbon nu este la fel de afectat, întrucât se desfăşoară mult mai uşor.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
AUR promite naționalizarea celei mai mari companii din România. Anunțul făcut de mâna dreapta a lui George Simion
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
Cascada care curge invers se află în România. Apa pare că se ridică în aer
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultima oră! Ionuț Dolănescu a făcut accident! În ce stare se află artistul
Cancan.ro
BREAKING | Un nou papă la Vatican! Cine va călca pe urmele lui Papa Francisc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania