UE acordă ajutoare pentru producţia de baterii necesare maşinilor electrice. Tesla şi BMW, printre companiile la care vor ajunge banii

Uniunea Europeană a aprobat marţi un plan prin care va acorda ajutoare de stat unor companii precum Tesla şi BMW pentru a susţine producţia de baterii necesare maşinilor electrice. Miza este reducerea importurilor, iar, astfel, blocul poate concura cu liderul din această industrie - China.

27 ian. 2021, 09:12
UE acordă ajutoare pentru producţia de baterii necesare maşinilor electrice. Tesla şi BMW, printre companiile la care vor ajunge banii

UE acordă ajutoare pentru producţia de baterii necesare maşinilor electrice. Este vorba despre un proiect european de inovaţii în domeniul bateriilor, în valoare de 2,9 miliarde de euro.

Aprobarea schemei a avut loc, după ce în 2017 a fost lansată Alianţa Europeană a Bateriilor care are ca obiectiv susţinerea industriei pentru a face tranziţia de la carburanţii fosili, transmite agenţia Reuters, citată de News.ro.

”Comisia Europeană a aprobat întregul proiect. În următoarea etapă vor urma notificările de finanţare individuală şi sumele de finanţare pe companie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei din Germania.

Citeşte şi: Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Avertismentul şefului BEI. „Gata cu gazul”

UE acordă ajutoare pentru producţia de baterii necesare maşinilor electrice. Zeci de companii s-au înscris în program

Proiectul se va desfăşura până în 2028.

Nu mai puţin de 42 de companii s-au înscris în program pentru a primi ajutoare de stat. Printre acestea se numără Tesla, BMW, Fiat Chrysler Automobiles, Arkema, Borealis, Solvay, Sunlight Systems şi Enel X.

China produce 80% din celulele de baterii litiu-ion. UE îşi propune să-şi asigure necesarul până în 2025.

Potrivit sursei citate, finanţarea proiectului va proveni din Franţa, Germania, Austria, Belgia, Croaţia, Finlanda, Grecia, Polonia, Slovacia, Spania şi Suedia.

Programul mai are ca obiectiv atragerea a 9 miliarde de euro de la investitori privaţi, a anunţat Comisia Europeană. De altfel, Germania a alocat aproape un miliard de euro alianţei pentru celulele de baterii şi vrea să sprijine proiectul cu aproape 1,6 miliarde de euro.

Ştiaţi că o singură fabrică din România produce cabluri de încărcare pentru Ferrari, Tesla sau Mercedes?

Se află la Iaşi şi aparţine producătorului german de echipamente electrice şi electronice Mennekes. Aceasta este amplasată în Parcul Industrial 2 Miroslava (în spate la Antibiotice SA), ce se întinde pe o suprafaţă de 10.000 mp.

Investiţia s-a ridicat la aproximativ 11 milioane de euro.

„Se vor crea, până la sfârşitul anului 2021, circa 150 de locuri de muncă, iar în următorii doi, trei ani numărul angajaţilor va ajunge la aproape 400” , a precizat Ionuţ Adomniţei, managerul general al Mennekes Electric, potrivit Ziarul de Iaşi. 

Citeşte şi: Revoluţie în industria auto! Bateria pentru maşinile electrice care se încarcă în 5 minute a fost produsă