Revoluţie în industria auto! Bateria pentru maşinile electrice care se încarcă în 5 minute a fost produsă

Premieră în industria auto! Bateriile ce se pot încărca la capacitate maximă maşinile electrice în doar cinci minute au fost produse, ceea ce reprezintă un progres uriaş în demersurile de înlocuire a motoarelor pe benzină sau motorină.

RomaniaTV.net
19 ian. 2021, 18:21
Revoluţie în industria auto! Bateria pentru maşinile electrice care se încarcă în 5 minute a fost produsă

Bateria pentru maşinile electrice care se încarcă în 5 minute ar putea deveni o componentă esenţială pentru şoferii care acum se tem că vor rămâne drum. Noile tipuri de baterii litiu-ion au fost dezvoltate de compania israeliană StoreDot şi sunt produse în China de Eve Energy.

Experţii israelieni de la StoreDot au demonstrat că au dezvoltat tehnologia de încărcare extrem de rapidă pentru telefoane mobile, drone şi trotinete electrice. De asemenea, au produs 1.000 de baterii pentru a-şi prezenta inovaţiile producătorilor de automobile şi altor companii.

Citeşte şi: Bucureştenii vor circula cu tramvaie de la Astra Arad şi cu autobuze electrice luate cu bani europeni. Anunţul lui Nicuşor Dan

Daimler, BP, Samsung şi TDK au investit în compania StoreDot care are în prezent un capital de 130 de milioane de dolari, fiind considerată de Bloomberg pionierul în domeniul energiei în 2020.

Bateriile pot fi încărcate complet în cinci minute, însă acest lucru necesită folosirea unor încărcătoare cu o putere mult mai mare decât cele disponibile în prezent. Dacă sunt folosite actualele staţii de încărcare, StoreDot promite că bateriile sale vor furniza o autonomie de 160 de kilometri maşinilor electrice care vor putea fi încărcate în cinci minute. Acest lucru va fi posibil în 2025, scrie The Guardian.

„Principalul impediment pentru folosirea maşinilor electrice nu mai este costul de achiziţie, ci temerile legate de autonomie. Fie ţi-e frică că vei rămâne în mijlocul drumului pe autostradă, fie eşti blocat lângă staţia de încărcare timp de două ore. Dar dacă experienţa şoferului este asemănătoare alimentării unei maşini pe benzină, atunci toată anxietatea dispare”, a declarat Doron Myersdorf, director executiv al StoreDot, conform sursei citate.

„Încărcarea unei baterii litiu-ion în cinci minute în cinci minute a fost considerată un lucru imposibil, însă noi nu lansăm un prototip de laborator, ci modele de test realizate pe linii de producţie la scară largă. Acest lucru demonstrează că bateriile sunt eficiente şi pregătite pentru a fi comercializate”, a mai precizat reprezentantul companiei.

Citeşte şi: Apple şi Hyundai vor să construiască maşini electrice. Când ar începe producţia

Bateriile Li-ion existente acum pe piaţă folosesc grafitul pe post de electrod în care ionii de litiu sunt folosiţi pentru stocarea energiei. În momentul în care sunt încărcaţi rapid, ionii pot scurtcircuita bateria.

Bateria pentru maşinile electrice care se încarcă în 5 minute. Cum funcţionează noua tehnologie

În loc de grafit, bateria dezvoltată de StoreDot are un semiconductor cu nanoparticule în care ionii sunt activaţi mai rapid şi uşor. Nanoparticulele au la bază germaniu, o substanţă care este solubilă în apă şi mai uşor de folosit în producţie. Experţii StoreDot vor să folosească, însă, siliconul, care este mult mai ieftin, şi vor să lanseze acest prototip de baterii la sfârşitul acestui ani.

Specialiştii companiei israliene susţin că preţul bateriilor cu încărcare rapidă va fi similar cu cel al celor cu litiu-ion.

Zeci de companii din întreaga lume dezvoltă tehnologii pentru încărcarea rapidă a bateriilor. Tesla, Enevate şi Sila Nanotechnologies au investit pentru a lansa pe piaţă electrozi din silicon.

Citeşte şi: Dacia Spring, primul model electric de la Dacia, va fi disponibil la vânzare din luna septembrie. Anunţul oficial al companiei

Elon Musk, fondatorul Tesla şi Space X, a scris luni pe Twitter că „producţia de baterii este principalul element care încetineşte viitorul energiei sustenabile”.

„Cred că astfel de baterii cu încărcare rapidă vor fi disponibile pe piaţă în trei ani”, a declarat profesorul Chao-Yang Wang din cadrul Centrului pentru baterii şi stocare a energiei a universităţii americane Pennsylvania.

Wang susţine că încărcarea rapidă a bateriei ar trebui să fie posibilă de cel puţin 500 de ori, fără a fi degradată bateria.

 


loading...