Vaccinul AstraZeneca, mai puţin eficient împotriva tulpinii sud-africane

Potrivit unui studiu realizat de universitățile Witwatersrand (Africa de Sud) și Oxford vaccinul produs de AstraZeneca este mai puţin eficient împotriva tulpinii sud-africane a noului coronavirus.

07 feb. 2021, 12:03
Vaccinul AstraZeneca, mai puţin eficient împotriva tulpinii sud-africane
Vaccinul AstraZeneca, mai puţin eficient împotriva tulpinii sud-africane

Vaccinul AstraZeneca, mai puţin eficient împotriva tulpinii sud-africane, arată datele preliminare ale unui test clinic, potrivit Reuters.

Vaccinul AstraZeneca, mai puţin eficient împotriva tulpinii sud-africane

Studiul a fost realizat de universitățile Witwatersrand (Africa de Sud) și Oxford şi publicat de Financial Times. Potrivit acestuia, vaccinul produs de AstraZeneca a avut o eficiență semnificativ mai redusă împotriva variantei sud-africane a Sars-Cov-2.

”În această fază I/II de mică amploare a testelor, primele date arată o eficacitate limitată împotriva formelor medii ale bolii provocate de varianta sud-africană B.1.351”, a declarat un purtător de cuvânt AstraZeneca.

Potrivit studiului publicat de Fiancial Times, niciunul dintre cei peste 2.000 de participanți la teste nu a fost spitalizat și nici nu a murit.

”Totuși, nu am putut evalua corespunzător efectul vaccinului contra formelor grave de boală și a spitalizării, în condițiile în care subiecții testelor au fost în mod predominant adulți tineri și sănătoși”, a afirmat reprezentantul AstraZeneca.

Compania a spus totuși că apreciază că vaccinul său poate proteja contra formei severe a bolii deoarece activitatea anticorpilor ce neutralizează virusul a fost echivalentă cu cea altor vaccinuri contra Covid-19 ce au demonstrat protecție contra formei severe a bolii.

Testele clinice, în care au fost implicați 2.026 de oameni, jumătate fiind în grupul placebo, nu a fost evaluat de alți cercetători (peer-reviewed), potrivit Financial Times, citat de Hotnewes. 

”Universitatea Oxford și AstraZeneca au început adaptarea vaccinului contra noii tulpini și vor avansa rapid, prin dezvoltări clinice, astfel ca în toamnă să poată fi livrat, dacă este nevoie”, a adăugat purtătorul de cuvânt al companiei.

Vineri, Oxford a spus că vaccinul său are o eficacitate contra tulpinii britanice similară cu cea a variantelor care circulau anterior.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiță: Vaccinul de la AstraZeneca va avea, foarte probabil, indicația pe grupă de vârstă între 18 și 55 de ani

Primele doze de vaccin Astra Zeneca, distribuite în centrele de vaccinare din România

Primele doze de vaccin AstraZeneca sunt distribuite duminică în ţară, potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Pima tranşă de vaccinuri de la AstraZeneca a ajuns duminică dimineaţa la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Citeşte şi Vaccinul AstraZeneca, eficienţă de 76% timp de trei luni după vaccinarea cu prima doză

În cursul zilei de duminică, cele 81.000 de doze de vaccin vor fi distribuite către centrele regionale din Cluj, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

Transportul dozelor de vaccin va fi asigurat cu autospecialele Ministerului Apărării Naţionale. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, cu respectarea lanţului de frig, la temperatura de +2 – +8 grade Celsius.

23.400 de doze vor ajunge la Centrul Regional de Depozitare Cluj, 15.300 la Craiova, 25.200 la Iaşi şi 17.100 de doze la Centrul Regional de Depozitare Timişoara.

CNCAV precizează că vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.