Cum alegi cel mai ieftin credit de la bancă

Vrei să iei un credit şi nu ştii care e mai ieftin? Nu te uita doar la rata de dobândă. În spatele ei stau alte comisioane care umflă costul creditului. Înainte să calci pragul băncii, mai bine faci o comparaţie după dobânda anuală efectivă.
Romania TV
13 nov. 2012, 13:56
Cum alegi cel mai ieftin credit de la bancă

Acum ceva ani acordarea de credite în România era o activitate larg răspândită. Băncile încercau să oferteze clienţii cu dobânzi din ce în ce mai mici, însă creditele erau la fel de scumpe, pentru că în spatele dobânzilor stăteau şi alte comisioane. De la comisionul de acordare, de analiză dosar, la cel de administrare, de gestiune, de risc, percepute anual sau lunar, la soldul curent sau la cel iniţial, aceste comisioane făceau creditele mai scumpe decât în reclamele de la televizor. De multe ori, o dobândă de 3,99% era de fapt una de 8-10% din cauza comisioanelor.

Dobânda anuală efectivă – bună la comparat ofertele băncilor

Numărul comisioanelor este mai mic în prezent, însă valoarea acestora nu este limitată. Aşa că pentru a fi sigur că alegeţi cea mai bună ofertă atunci când vreţi să luaţi un împrumut, cel mai bine este să vă uitaţi la dobânda anuală efectivă sau DAE.

DAE este un indicator care ia în calcul toate elementele de cost dintr-un credit (dobândă, comisioane) după o formulă complexă, standardizată la nivelul sistemului bancar din România. Prin faptul că ia în calcul toate costurile dintr-un credit, DAE arată întotdeauna cât de scump sau ieftin este un credit în comparaţie cu altele.

Spre exemplu, un credit de 40.000 de euro pe 30 de ani la o dobândă de 6% pe an este mai ieftin decât un credit cu o dobândă de 5% şi un comision lunar de administrare de 0,2%. Pentru primul credit DAE este 6,16% şi rata lunară este de 240 de euro rată lunară, în timp ce în cazul celui de-al doilea credit, DAE este de 7,65% şi rata lunară este de 294 de euro.

Pentru a face o comparaţie corectă după DAE, este nevoie ca datele creditului referitoare la perioadă şi sumă să fie aceleaşi.

O deosebită importanţă o are DAE în cazul creditelor pe termen lung, cum sunt cele pentru achiziţia unei case. Cu cât este mai mare perioada creditului, cu atât impactul unui punct de dobândă în plus este mai mare. În cazul exemplului de mai sus, cel care alege creditul cu DAE mai mare rambursează în final cu aproape 10.000 de euro mai mult băncii, decât în cazul creditului cu DAE mai mic.

Când nu prea contează DAE

În ultimii ani a explodat o nouă piaţă a creditelor: împrumuturile acordate la domiciliu de către instituţii financiare nebancare specializate. Sumele acordate sunt mici, la fel şi perioadele de rambursare, care nu depăşesc un an. La astfel de credite, DAE depăşeşte 100%, însă asta nu înseamnă că împrumutatul plăteşte băncii de două ori banii pe care i-a luat – deşi costurile sunt mari. În cele mai multe cazuri, costurile unui client sunt cu aproximativ 30% peste suma împrumutată, iar dobânzile sunt fixe.

E bine să te uiţi la oferte înainte de a merge la bancă

Există site-uri de servicii financiare în România (Finzoom, Conso) care permit celor care caută un credit să obţină ofertele băncilor în funcţie de DAE. Aşa că dacă aveţi nevoie de un credit, faceţi o vizită pe un astfel de site şi treceţi abia apoi pe la bancă în ordinea celor mai bune oferte, pentru a vedea cine vă acordă creditul.

Abia la bancă primeşti oferta reală pentru un credit, ofertă influenţată de nivelul veniturilor lunare, de garanţii sau de avansul disponibil în cazul unui credit ipotecar. Altfel spus, cu cât câştigaţi mai mulţi bani, aveţi garanţii mai mari şi dispuneţi de un avans mai mare, cu atât creditul este mai ieftin – invers, acesta este mai scump sau ne se acordă deloc. De asemenea, ratele sunt mai mici şi dacă încasaţi salariul la banca de la care vreţi să luaţi creditul. Abia după ce obţineţi ofertele reale de la mai multe bănci sunteţi pregătit să semnaţi contractul.

Nu uitaţi, decizia de a lua un împrumut este una foarte importantă, mai ales în cazul creditelor mari, pe o perioadă lungă de timp şi în condiţiile în care cele mai multe oferte sunt cu dobânzi variabile, care pot creşte şi afecta capacitatea de rambursare. Decât să vă pară rău, mai bine să vă gândiţi de două ori.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu dă marea veste! Din 2024, vom cumpăra anvelope produse pe teritoriul nostru!
Spynews
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Bzi.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Fanatik.ro
Gara strategică din România care va fi modernizată. Investiția este una uriașă și reabilitarea ei a devenit o prioritate
Capital.ro
Te lasă fără bani în cont. Avertisment pentru milioane de șoferi cu card la bancă
Playtech.ro
Uluitor arată Sophia Loren acum, la 90 de ani. Apariție RARĂ, de SENZAȚIE în bikini! Dă clasă tuturor divelor
DailyBusiness
Alarma trasă de Boloș: Deficit bugetar în creștere, dar promisiuni de miliarde!
Adevarul
Unul dintre cei 50 de bărbați acuzați de violarea lui Gisele Pelicot se plânge că nu poate dormi, are coșmaruri și că soția l-a părăsit
wowbiz.ro
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Spynews
O nouă decizie a magistraților în cazul accidentului din 2 Mai, provocat de Vlad Pascu! Tatăl lui Sebi vrea să îl întâlnească pe avocatul care i-a învinovățit fiul decedat
Spynews
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi ține companie fostului milionar, la azil: ”Îi face plăcere să…”
Evz.ro
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva cărți
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a întâmplat”
kanald.ro
Românii din Italia ar putea primi bonus de Crăciun de la statul italian. „Bonusul Befana” este dedicat familiilor aflate în situații vulnerabile
Cancan.ro
Gabriel Vasiliu va fi prezent la înmormântarea soției sale, ucisă în Olanda! A obținut o permisie de o zi
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se reintroduce oficial serviciul militar obligatoriu. Cine va fi chemat şi câte luni durează
StirileBZI
Când intră banii pe voucherele pentru alimente: Se acordă suma de 250 de lei
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu știrista care i-a luat locul fiicei lui Anghel Iordănescu
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
substantial.ro
Cristian Diaconescu nu va negocia voturile în turul doi al alegerilor prezidențiale
MediaFlux
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mărturisirile cutremurătoare ale unei studente a lui Alfred Bulai. Ce le-a povestit fata anchetatorilor