UNDIPPR: Se dă o luptă pe faţă împotriva învăţământului particular, rămas fără finanţare bugetară

Uniunea Naţională pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar din România (UNDIPPR) critică "lupta pe faţă împotriva învăţământului particular" şi "discriminarea" elevilor din şcolile private, după ce Guvernul a decis să amâne cu un an finanţarea învăţământului particular.
Romania TV
25 ian. 2013, 12:28
UNDIPPR: Se dă o luptă pe faţă împotriva învăţământului particular, rămas fără finanţare bugetară

Reprezentanţii Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar din România solicită aplicarea Legii 283/2011, care prevede finanţare de la bugetul de stat şi pentru elevii din şcolile private.

Legea stipulează că, începând cu anul şcolar 2012/2013, finanţarea de bază se asigură pentru toţi preşcolarii şi pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum şi pentru elevii din învăţământul postliceal special de stat.

„În schimb, în 18 decembrie s-a aprobat Ordonanţa de Guvern nr. 92 prin care se amână finanţarea până la data de 31 decembrie 2013. Aceste reglementări arată clar că atitudinea României încalcă flagrant drepturile fundamentale garantate de UE”, a declarat, vineri, corspondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliul de Administraţie al Colegiului Particular „Vasile Goldiş” din Arad, Romeo Trifa, care este şi membru în Consiliul director al UNDIPPR.

Potrivit surse citate, în Legea bugetului de stat pe anul 2012 se precizează că se alocă, pentru septembrie – decembrie anul trecut, suma de 30 de milioane de lei pentru finanţarea de bază din învăţământul particular şi confesional acreditat.

„Cu toate acestea, în luna noiembrie a anului trecut, ministrul Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu, declara la Arad că nu sunt prevăzuţi banii în bugetul pentru anul 2012 aprobat de Guvernul precedent. Legea 293/2011 a bugetului combate această afirmaţie”, a declarat Trifa.

El se întreabă când va înceta „această discriminare” la care ar fi supuşi elevii din şcolile private.

„Luând în calcul măsurile Guvernului, se poate vedea clar lupta pe faţă împotriva învăţământului particular şi nu înţelegem de ce. Ne întrebăm până când se face această discriminare”, a spus Trifa.

Conducerea Colegiului particular din Arad a semnat şi o scrisoare adresată Parlamentul, respectiv Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului României, prin care se solicită sprijin pentru aplicarea Legii 283/2011.

„Solicităm, conform legii, doar finanţarea de bază, diferenţa cheltuielilor urmând a fi suportată din resursele noastre financiare. În acest context, prin şcolarizarea în unităţi de învăţământ particulare se alocă mai puţini bani din buget decât dacă ar fi şcolarizaţi în unităţi de stat. Este deci o degrevare a bugetului naţional”, se arată în scrisoare.

Documentul mai arată că „fără un învăţământ privat, practic nu există o concurenţă reală în învăţământ, fapt care se vede clar în calitatea învăţământului la nivel naţional”.

„Învăţământul particular poate fi o alternativă viabilă la învăţământul de stat, din punctul de vedere al calităţii. Situaţia actuală a şcolilor particulare este una dezavantajată din start de o concurenţă neloială a statului. Elevii din instituţiile de învăţământ particular acreditat sunt discriminaţi de statul român prin neaplicarea măsurilor legale”, se mai arată în scrisoarea adresată Parlamentului.

Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, declara, în 16 noiembrie 2012, că învăţământul particular acreditat va beneficia de finanţare „per capita” în funcţie de bugetul care va fi aprobat pentru anul viitor, pentru că nici din acest an şcolar nu s-a respectat această prevedere legală.

Întrebată de jurnalişti, într-o conferinţă de presă la Prefectura Arad, dacă învăţământul particular va avea alocare bugetară din următorul an şcolar, cum prevede legislaţia referitoare la finanţarea şcolilor în funcţie de numărul de elevi, Ecaterina Andronescu declara că depinde de bugetul care va fi alocat învăţământului.

„Acum nu există bani prevăzuţi în buget, deci nu beneficiază (învăţământul particular acreditat – n.r.) anul acesta. Dacă va primi bani prin buget, doar din anul şcolar 2013-2014”, spunea Andronescu.

Întrebată de ce nu au fost alocaţi bani, în condiţiile în care în lege este prevăzut că şi învăţământul particular acreditat trebuie finanţat „per capita”, Andronescu a răspuns că „ar trebui întrebaţi cei care au făcut bugetul de ce nu au cuprins resursele necesare”.

Potrivit lui Andronescu, există circa 80.000 de elevi în învăţământul particular din primele zece clase obligatorii.

UNDIPPR a fost înfiinţată în anul 2000 şi reuneşte 218 şcoli private, având ca scop dezvoltarea învăţământului preuniversitar particular.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Cuvintele pe care poți să le rostești ca să adormi mai ușor atunci când ești stresat. Îți pot elibera mintea și te ajută să te relaxezi
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
Plaja sălbatică din Bulgaria care arată ca în Thailanda. Pustie, curată și aproape de graniță
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cât câștigă un casier la supermarket. Venituri neașteptate
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultima oră! Ionuț Dolănescu a făcut accident! În ce stare se află artistul
Cancan.ro
E oficial, se întoarce iarna în România. Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Ministrul Muncii a dat vestea cea mare pentru 1,3 milioane de români: Au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală