UNDIPPR: Se dă o luptă pe faţă împotriva învăţământului particular, rămas fără finanţare bugetară

Uniunea Naţională pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar din România (UNDIPPR) critică "lupta pe faţă împotriva învăţământului particular" şi "discriminarea" elevilor din şcolile private, după ce Guvernul a decis să amâne cu un an finanţarea învăţământului particular.
Romania TV
25 ian. 2013, 12:28
UNDIPPR: Se dă o luptă pe faţă împotriva învăţământului particular, rămas fără finanţare bugetară

Reprezentanţii Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar din România solicită aplicarea Legii 283/2011, care prevede finanţare de la bugetul de stat şi pentru elevii din şcolile private.

Legea stipulează că, începând cu anul şcolar 2012/2013, finanţarea de bază se asigură pentru toţi preşcolarii şi pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum şi pentru elevii din învăţământul postliceal special de stat.

„În schimb, în 18 decembrie s-a aprobat Ordonanţa de Guvern nr. 92 prin care se amână finanţarea până la data de 31 decembrie 2013. Aceste reglementări arată clar că atitudinea României încalcă flagrant drepturile fundamentale garantate de UE”, a declarat, vineri, corspondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliul de Administraţie al Colegiului Particular „Vasile Goldiş” din Arad, Romeo Trifa, care este şi membru în Consiliul director al UNDIPPR.

Potrivit surse citate, în Legea bugetului de stat pe anul 2012 se precizează că se alocă, pentru septembrie – decembrie anul trecut, suma de 30 de milioane de lei pentru finanţarea de bază din învăţământul particular şi confesional acreditat.

„Cu toate acestea, în luna noiembrie a anului trecut, ministrul Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu, declara la Arad că nu sunt prevăzuţi banii în bugetul pentru anul 2012 aprobat de Guvernul precedent. Legea 293/2011 a bugetului combate această afirmaţie”, a declarat Trifa.

El se întreabă când va înceta „această discriminare” la care ar fi supuşi elevii din şcolile private.

„Luând în calcul măsurile Guvernului, se poate vedea clar lupta pe faţă împotriva învăţământului particular şi nu înţelegem de ce. Ne întrebăm până când se face această discriminare”, a spus Trifa.

Conducerea Colegiului particular din Arad a semnat şi o scrisoare adresată Parlamentul, respectiv Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului României, prin care se solicită sprijin pentru aplicarea Legii 283/2011.

„Solicităm, conform legii, doar finanţarea de bază, diferenţa cheltuielilor urmând a fi suportată din resursele noastre financiare. În acest context, prin şcolarizarea în unităţi de învăţământ particulare se alocă mai puţini bani din buget decât dacă ar fi şcolarizaţi în unităţi de stat. Este deci o degrevare a bugetului naţional”, se arată în scrisoare.

Documentul mai arată că „fără un învăţământ privat, practic nu există o concurenţă reală în învăţământ, fapt care se vede clar în calitatea învăţământului la nivel naţional”.

„Învăţământul particular poate fi o alternativă viabilă la învăţământul de stat, din punctul de vedere al calităţii. Situaţia actuală a şcolilor particulare este una dezavantajată din start de o concurenţă neloială a statului. Elevii din instituţiile de învăţământ particular acreditat sunt discriminaţi de statul român prin neaplicarea măsurilor legale”, se mai arată în scrisoarea adresată Parlamentului.

Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, declara, în 16 noiembrie 2012, că învăţământul particular acreditat va beneficia de finanţare „per capita” în funcţie de bugetul care va fi aprobat pentru anul viitor, pentru că nici din acest an şcolar nu s-a respectat această prevedere legală.

Întrebată de jurnalişti, într-o conferinţă de presă la Prefectura Arad, dacă învăţământul particular va avea alocare bugetară din următorul an şcolar, cum prevede legislaţia referitoare la finanţarea şcolilor în funcţie de numărul de elevi, Ecaterina Andronescu declara că depinde de bugetul care va fi alocat învăţământului.

„Acum nu există bani prevăzuţi în buget, deci nu beneficiază (învăţământul particular acreditat – n.r.) anul acesta. Dacă va primi bani prin buget, doar din anul şcolar 2013-2014”, spunea Andronescu.

Întrebată de ce nu au fost alocaţi bani, în condiţiile în care în lege este prevăzut că şi învăţământul particular acreditat trebuie finanţat „per capita”, Andronescu a răspuns că „ar trebui întrebaţi cei care au făcut bugetul de ce nu au cuprins resursele necesare”.

Potrivit lui Andronescu, există circa 80.000 de elevi în învăţământul particular din primele zece clase obligatorii.

UNDIPPR a fost înfiinţată în anul 2000 şi reuneşte 218 şcoli private, având ca scop dezvoltarea învăţământului preuniversitar particular.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Marian Golea prezintă zodiacul chinezesc iulie 2025. Ce zodii au karma grea în plină vară
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane