Val de caniculă în Europa. Oraşele care s-au adaptat cel mai bine la temperaturile extreme

Mai multe ţări din Europa, printre care şi România, sunt afectate în prezent de un val de căldură puternic, cu temperaturi maxime ce depășesc 45 de grade.

23 iul. 2022, 09:04
Val de caniculă în Europa. Oraşele care s-au adaptat cel mai bine la temperaturile extreme

Val de caniculă în Europa. Vă prezentăm un top al oraşelor europene care s-au adaptat cel mai bine valului de caniculă.

Val de caniculă în Europa. Oraşele care suportă cel mai bine temperaturile extreme

Viena

Conform celui mai recent Global Liveability Index de la Economist Intelligence Unit, Viena este oraşul european care s-a adaptat cel mai bine valului de căldură.

Are un punctaj ridicat și în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice, deoarece capitala austriacă a creat pentru prima dată un plan climatic în 1999, iar în 2018 a devenit unul dintre primele orașe din Europa care a stabilit o strategie de identificare și combatere a căldurii urbane.

Când căldura devine prea copleșitoare, locuitorii pot merge pe străzile care îi vor răcori la propriu cu „averse de ceață”.

De asemenea, a introdus o nouă rețea de trasee pentru biciclete pentru ca locuitorii să abandoneze mașinile care produc căldură (și care sunt și poluante). Mai mult decât atât, administrația s-a angajat să planteze 4.500 de copaci noi în fiecare an, potrivit euronews.ro. 

Frankfurt

Următorul oraş care face faţă cu brio temperaturilor caniculare este Frankfurt. Potrivit unui studiu recent, datorită celor aproximativ 200.000 de copaci, temperaturile se reduc cu până la 12 grade în timpul verii.

Mai mult, autorităţile au creat coridoare de ventilație, sau „Luftleitbahnen”, adică porțiuni de teren unde nu există clădiri înalte sau porțiuni mari de întinderi cu copaci, pentru a atrage aer mai rece din zonele înconjurătoare.

Madrid

În încercarea de a oferi un minim de confort, Madridul a deschis adăposturi climatice în spații publice cu aer condiționat, cum ar fi biblioteci și centre comunitare și a creat o aplicație pentru a accelera intrarea în piscinele municipale ale orașului.

Citeşte şi Cupola de foc se întinde peste toată România. Aer irespirabil, disconfort termic accentuat. Elena Mateescu: „Duminică, vom anunţa un nou Cod Portocaliu”

Între timp, ANM anunţă că temperaturile resimțite în România au ajuns deja la valori greu de suportat. Peste tot unde este cod portocaliu, în sud și în vest, avem temperaturi resimțite de 35 de grade, ceea ce reprezintă pragul caniculei. Cel mai cald este în Capitală.

Pe durata avertizărilor meteorologice, autorităţile au stabilit o serie de măsuri şi au făcut recomandări pentru populaţie.

Recomandări la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale

adaptarea programului de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber;
amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi de adăpostire a populaţiei, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit;
informarea preventivă a populaţiei cu privire la importanţa respectării recomandărilor pe timpul perioadelor caniculare, precum şi interdicţia utilizării focului deschis în zonele de mirişti şi vegetaţie uscată;
monitorizarea zonelor forestiere şi, în special, a celor frecventate de turişti, de către personalul ocoalelor silvice, administratorii sau proprietarii acestora;
desfăşurarea de controale de prevenire şi stingere a incendiilor la nivelul zonelor forestiere, precum şi la nivelul localităţilor şi operatorilor economici deţinători de culturi agricole;
identificarea şi monitorizarea persoanelor vulnerabile;
asigurarea operativităţii tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor sau intervenţiei la accidentele pe căile rutiere sau feroviare.

Recomandări adresate populaţiei:

evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);

evitarea spaţiilor aglomerate, a expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11.00-18.00;

asigurarea unei hidratări şi alimentaţii corespunzătoare

Citeşte şi Președintele Societăţii Meteorologice Române anunţă vremuri grele: „Seceta de acum este de abia începutul”