Scandal de proporții în Parlamentul European. Eva Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European a fost arestată într-un caz de corupție care implică o „ţară din Golf”

Scandal de corupție la nivel înalt în Parlamentul European. Eva Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European și un fost eurodeputat a fost arestați în cadrul unei anchete privind fapte de corupţie în Parlamentul European legate de o ''ţară din Golf''. Oamenii legii au găsit în casa fostului eurodeputat peste jumătate de milion de euro bani cash.

09 dec. 2022, 16:34
Scandal de proporții în Parlamentul European. Eva Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European a fost arestată într-un caz de corupție care implică o „ţară din Golf”
Eva Kaili

UPDATE: Europarlamentara socialistă greacă Eva Kaili, unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, a fost arestată vineri seară la Bruxelles în cadrul unei anchete privind suspiciunile de corupție care implică Qatar.

În urma investigațiilor autorităților belgiene cu privire la acuzațiile de corupție, Eva Kaili, europarlamentar PASOK, a fost exclusă din partidul din care făcea parte.

„În urma ultimelor evoluții și a anchetei autorităților belgiene cu privire la corupția oficialilor europeni, europarlamentarul PASOK, Eva Kaili, a fost exclusă din partid prin decizia președintelui Nikos Androulakis”, a anunțat partidul de centru-stânga.

Scandal de proporții în Parlamentul European. Parchetul belgian a anunțat vineri că patru persoane, printre care un fost eurodeputat, au fost arestate în Belgia în cadrul unei anchete privind fapte de corupţie în Parlamentul European legate de o ”ţară din Golf”.

Citește și Respingerea aderării României la Schengen îi bucură pe ruşi. Imaginea batjocoritoare postată de un apropiat al liderului de la Kremlin

Scandal de proporții în Parlamentul European

Procurorii belgieni nu au precizat despre ce țară din Golf este vorba, dar publicațiile belgiene Le Soir şi Knack spun că este vorba despre Qatar. Mai mult, acestea menţionează că ancheta care investighează posibile fapte de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional a fost iniţiată încă din luna iulie, transmite Agerpres.

”Timp de mai multe luni, investigaţiile poliţiei judiciare au condus la suspiciunea că un stat din Golf a încercat să influenţeze deciziile economice şi politice ale Parlamentului European”, a transmis Parchetul belgian.

Potrivit reprezentanților parchetului, faptele de corupţie ar fi constat în ”plata unor sume de bani substanţiale şi oferirea de cadouri importante unor persoane cu poziţie politică sau strategică importantă în Parlamentul European”.

16 percheziții au fost efectuate vineri la Bruxelles în cadrul anchetei, care a vizat inclusiv consilieri parlamentari din Parlamentul European. Astfel, au fost arestate patru persoane, printre care şi un fost eurodeputat.

Autoritățile belgiene nu precizează identitatea acestora, dar aceleaşi publicaţii  afirmă că au fost arestaţi fostul eurodeputat socialist italian Pier Antonio Panzeri (europarlamentar între anii 2004 şi 2019), fostul preşedinte al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Luca Visentini, un asistent parlamentar şi un lobbist, dar numele ultimilor doi nu sunt menţionate. Suspecții urmează să fie interogaţi în cursul zilei de vineri.

Parchetul belfian a mai anunțat că în urma percheziţiilor, au fost confiscate echipamente informatice, telefoane mobile şi circa 600.000 de euro bani cash.

Mai mult, ziariștii belgieni spun că  o sumă de circa o jumătate de milion de euro a fost găsită la domiciliul lui Panzeri, care în prezent este preşedinte al asociaţiei Fight Impunity, a cărei activitate este axată pe combaterea impunităţii în cazul încălcărilor grave ale drepturilor omului şi al crimelor împotriva umanităţii.

Cum a reușit Qatar să câștige organizarea CM 2022

Organizarea Campionatului Mondial în Qatar continuă să rămână un subiect de controversă. Cum e posibil ca un stat mic, localizat în deșert, fără tradiție în fotbal, să primească organizarea unei competiții atât de importante?

Qatarul nu avea nici echipe de fotbal competitive, nici fotbaliști și nici stadioane în 2010, când a primit „marele cadou”. Totuși, conducătorii din fotbal au decis că organizarea Mondialului trebuie să-i revină statului exotic. Un aspect neobișnuit pentru fanii „sportului rege”.

Fostul președinte al FIFA, Sepp Blatter, a oferit informații din culisele afacerii. Evident, și de această dată, banii au făcut diferența. În vârstă de 86 de ani, elvețianul crede că s-a făcut o mare greșeală prin desemnarea Qatarului drept țară gazdă a competiției fotbalistice.

În opinia lui Sepp Blatter, SUA trebuia să găzduiască CM 2022. Acest lucru nu a fost posibil pentru că Michel Platini nu ar fi putut să reziste presiunilor lobby-ului făcut de diverși oameni de afaceri și politicieni. Printre aceștia, Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței.

„Alegerea Qatarului a fost o greșeală. La momentul respectiv, aveam un acord în comitetul executiv. Am convenit că Rusia ar trebui să obțină Cupa Mondială din 2018 și Statele Unite să organizeze Cupa Mondială din 2022. Ar fi fost un gest de pace dacă cei doi adversari politici ar fi organizat competiția unul după altul”, a dezvăluit Sepp Blatter, într-un interviu pentru Tribune de Geneva.

„(n.r. – Qatarul) Este o țară prea mică. Fotbalul și Cupa Mondială sunt prea mari pentru asta”, a completat Blatter, despre gazda care nu spune nimic fotbalului mondial.

Citește și Victor Ciutacu demască ipocrizia contestatarilor CM de Fotbal din Qatar: „Cei mai vehemenți sunt ăia care faceau apologia stării de urgență și a închiderii bătrânilor în case”