România, locul 15 în topul ţărilor cu cel mai puternic paşaport din lume

Ziua paşaportului românesc este marcată în fiecare an la 19 martie, dată la care, în anul 1912 a apărut prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită "Lege asupra paşapoartelor", promulgată de regele Carol I, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758. Aniversarea de anul acesta a fost marcată de un anunţ special din partea MAI.
Mircea Filipescu
19 mart. 2024, 17:43
România, locul 15 în topul ţărilor cu cel mai puternic paşaport din lume

„Paşaportul simplu electronic românesc permite intrarea fără viză în 179 de ţări, fiind poziţionat în prezent pe locul 15 la nivel mondial pe scara mobilităţii globale, conform standardului de referinţă Henley Passport Index. Clasamentul Henley Passport Index este o măsură importantă a puterii unui paşaport şi este recunoscut pe scară largă pentru metodologia sa transparentă şi riguroasă”, arată MAI, într-un comunicat.

Conform acestuia, cetăţenii români minori cu vârsta mai mică de 14 ani pot călători în străinătate doar cu paşaportul simplu electronic sau paşaportul simplu temporar. În ceea ce priveşte cetăţenii români minori cu vârsta mai mare de 14 ani, aceştia pot călători cu documentele menţionate mai sus sau în baza cărţii de identitate (în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care recunosc cartea de identitate ca document de călătorie). Cetăţenii români minori nu pot călători în străinătate în baza certificatului de naştere.

MAI arată că, în urma implementării posibilităţii de programare on-line prin platforma hub.mai.gov.ro, în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2024, serviciile publice de paşapoarte din ţară au preluat 170.420 cereri pentru paşaport, fiind eliberate 161.502 documente de călătorie.

Citeşte şi: Salariații români vor plăti din pensiile private datoriile SUA, Canada, Columbia, Australia și a altor state OCDE

În această perioadă, au fost preluate, atât în ţară, cât şi în străinătate, 26.847 de cereri de paşapoarte pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.

Prin intermediul serviciului de programare on-line pentru depunerea cererilor de paşapoarte, disponibil pe platforma HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne, în primele două luni ale acestui an, au fost efectuate programări pentru 152.549 persoane, iar 12.550 persoane au efectuat programarea în vederea depunerii cererii pentru eliberarea paşaportului în aceeaşi zi.

„Pentru următoarele 90 de zile, prin intermediul platformei de programări on-line https://hub.mai.gov.ro/epasapoarte/programari/harta, au fost efectuate 23.515 programări on-line, dintr-un total de 302.873 locuri de programare disponibile, rezultând astfel un grad de ocupare al programărilor on-line de 12,88 %”, arată ministerul.

În ceea ce priveşte termenul mediu de soluţionare a cererilor de eliberare a paşapoartelor simple electronice, înregistrat la nivel naţional în cazul persoanelor care solicită ridicarea documentului de călătorie din ţară, în primele două luni ale anului 2024, acesta a fost de sub două zile lucrătoare.

De asemenea, şi pentru cererile preluate prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, pentru care titularii au optat pentru ridicarea paşaportului tot din străinătate, timpul mediu înregistrat în lunile ianuarie şi februarie 2024, de la preluarea cererii şi până la expedierea paşaportului simplu electronic către Ministerul Afacerilor Externe, a fost tot de sub două zile lucrătoare.

Citeşte şi: Locurile de muncă unde poți câștiga peste 4.000 de lei pe lună, fără studii superioare, în România

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Inna, în vizorul poliţiştilor. Cum a încălcat legea în Cehia, i-au luat imediat microfonul
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
După alegeri se strică vremea. Ploi masive și furtuni
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici