Niciun român nu ar trebui să mai cumpere acest aliment din comerț. E periculos pentru sănătate

Pâinea prăjită din comerț este un aliment consumat frecvent, dar studiile recente sugerează că impactul său asupra sănătății poate fi dăunător! Deși poate părea o alegere convenabilă și sănătoasă, pâinea prăjită din magazine are unele riscuri pentru sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni cardiace, renale sau pentru copii.
Filip Stan
07 apr. 2025, 21:38
Niciun român nu ar trebui să mai cumpere acest aliment din comerț. E periculos pentru sănătate

Procesul de prăjire reduce conținutul de apă și concentrează nutrienții, dar vine cu un cost: pâinea prăjită devine mai calorică, cu un conținut mai mare de zaharuri, grăsimi, sare și conservanți. Aceste schimbări pot afecta sănătatea, mai ales dacă este consumată frecvent. În ciuda faptului că unele persoane consideră pâinea prăjită din comerț ca o opțiune sănătoasă pentru menținerea unui colesterol scăzut, este important să fie consumată cu moderație, iar alternativa mai bună ar fi prăjirea pâinii acasă.

Adevărul despre pâinea prăjită

Un alt motiv pentru care pâinea albă este adesea evitată în dietele sănătoase este indicele glicemic ridicat. Pâinea albă este digerată rapid, iar carbohidrații din ea se transformă rapid în glucoză, ceea ce provoacă creșteri bruște ale zahărului din sânge. Asta poate duce la un exces de insulină, urmat de o scădere rapidă a glicemiei, putând provoca oboseală și iritabilitate. Dacă procesul se repetă frecvent, poate contribui la dezvoltarea rezistenței la insulină și chiar la diabetul de tip 2.

Vezi și Ce conține pâinea feliată de la Vel Pitar. Dragoș Pătraru a dezvăluit ce consumă, de fapt, românii

De asemenea, pâinea albă este realizată din făină rafinată, proces care elimină mulți dintre nutrienții esențiali, cum ar fi fibrele, vitaminele B și mineralele. Astfel, pâinea albă devine o sursă de carbohidrați „goi”, care nu adaugă valoare nutrițională și nu sprijină o digestie sănătoasă. În schimb, pâinea integrală este o alegere mai bună pentru o alimentație echilibrată.

Un alt factor de luat în considerare este conținutul ridicat de carbohidrați. Pâinea albă contribuie semnificativ la aportul caloric zilnic, iar dacă nu este urmată de activitate fizică, excesul de calorii se poate depozita sub formă de grăsime corporală, ducând la creșterea în greutate. De asemenea, carbohidrații din pâinea albă pot stimula apetitul și consumul excesiv de alimente.

Pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau boala celiacă, consumul de pâine poate fi problematic, deoarece glutenul cauzează inflamații și deteriorarea intestinului subțire, cu efecte negative asupra digestiei și sănătății pe termen lung. În plus, consumul frecvent de gluten creează disfuncții ale sistemului imunitar.

Alimentația bogată în carbohidrați rafinați, precum pâinea albă, este asociată cu inflamații cronice în organism. Inflamația cronică este un factor de risc pentru diverse afecțiuni grave, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Alegerea unor alimente cu indice glicemic scăzut și bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală, ajută la reducerea acestui risc.

Citește și Cât de periculoasă este, de fapt, pâinea pentru sănătate. Nutriționist: ”Este ca și cum ai mânca zahăr”

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici