Dan Negru nu pare impresionat disputele politice ale momentului şi transmite o lecție despre frică și manipulare. Prezentatorul TV a ținut să le transmită românilor, prin intermediul unui filmuleț publicat pe rețelele de socializare, un experiment fascinant realizat acum o mie de ani de Avicenna.
„Relax! E vreme frumoasă afară. Uite, e soare, vin vacanțele. Mă rog, nu pentru toată lumea, fiică-mea are examen acușica, dar mă uit detașat, relaxat la ăștia cum unii cu alții, și unii și alții. Sunt relaxat pentru că, de când mă știu eu, progamul electoral românesc a fost frica. De asta sunt relaxat. Nu e nimic nou! Toată viața mea, de la alegeriile din ’90, lucram și atunci în media, lucram la Radio Televiziunea Română, încă de pe atunci și unii și alții erau cu frică. Atunci în ’90 era mult mai nasol decât azi. Se băteau minerii cu studenții la București, ungurii cu românii la Târgu Mureș, a fost rău atunci. Azi, slavă Domnului, se caftesc unii cu alții în vorbe, doar analiștii de pe TikTok cu ăia de pe TV”, a spus Dan Negru.
Acesta a continuat: „Dar să vă zic una bună cu frica. Acum vreo o mie de ani, Avicenna a făcut un experiment legat de frică. Avicenna a fost un savant al acelor vremuri, unul din primii doctori care a spus că există o relație între starea fizică a unui bolnav și starea lui psihică. Acum 1000 de ani a spus asta. El a spus atunci că frica îl îmbolnăvește pe un bolnav și mai tare, că moartea te ocupă prima dată psihic. Și a făcut un experiment”.
„A luat două cuști separate, într-una a pus un miel și în alta a pus un lup. Le-a pus la o mică distanță una de alta și atât lupul, cât și mielul, au primit mâncare și apă din belșug. Lupul mânca și urla tot timpul, pe când mielul din cușca alăturată paraliza de spaimă, nu a mâncat nimic. După 7 zile, mielul a murit. De frică. Ăsta e experimentul lui Avicenna făcut acum 1000 de ani. De 1000 de ani, lumea e la fel. Cu lupi și cu miei”, a încheiat Dan Negru.
Avicenna a fost un filosof, medic, scriitor și cercetător de origine tadjică, născut pe 7 august 980 în Afshena, lângă Buhara (în actualul Uzbekistan), și decedat în august 1037 la Hamadan, în Iran. Din cele aproximativ 450 de lucrări atribuite lui, s-au păstrat în jur de 240, dintre care 150 tratează teme filosofice și 40 sunt dedicate medicinei. Cea mai cunoscută operă medicală a sa, „Canonul medicinii”, a fost folosită timp de cinci secole ca manual de referință în universitățile europene și orientale. În domeniul filosofiei, „Cartea vindecării” este o altă lucrare faimoasă a lui Avicenna.