Bacalaureat 2025. Anul acesta, în premieră, probele de evaluare a competențelor s-au dat mult mai devreme, mai precis în perioada 29 – 7 februarie. Este vorba despre proba orală la limba română, proba orală pentru limba maternă, evaluarea orală a elevilor într-o limbă de circulație internațională și proba de competențe digitale.
Probele scrise vor avea loc în iunie, mai devreme cu o lună față de anii precedenți.
O altă premieră la Bacalaureat 2025 este faptul că elevii vor avea posibilitatea de a-și vedea lucrările, după primirea notei. Această modificare a venit în urma solicitărilor elevilor și părinților care voiau să știe dacă este cazul sau nu să depună contestație, cu scopul de a fi mărită nota.
Timpul alocat fiecărei probe scrise este de trei ore, calculat din momentul distribuirii subiectelor. Elevii pot părăsi sala doar după o oră și jumătate, fără a lua subiectele cu ei. În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult o oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat, notează libertatea.
Elevii au posibilitatea de a corecta greșelile prin tăierea răspunsului eronat cu o linie orizontală și scrierea variantei corecte alături. Aceeași regulă se aplică și în cazul subiectelor tip grilă, unde răspunsul greșit poate fi tăiat, iar cel corect încercuit. Corecturile multiple pot însă crea confuzie, astfel că ultima variantă trebuie să fie clar evidențiată, pentru a evita neînțelegeri în procesul de evaluare.
Citește și Cine sunt românii obligați să meargă la Poliție până în 10 iunie. Riscă amenzi după această dată
Datele personale ale elevilor nu vor fi sigilate manual, ci vor fi anonimizate automat pe platforma de evaluare.
Potrivit procedurii, colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea se face automat în platforma destinată evaluării digitalizate.
La finalul probei, lucrările sunt scanate și verificate pentru a corespunde cu borderoul de predare.
Evaluarea este realizată de doi profesori din țară, iar dacă diferența dintre note depășește un punct, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori. Nota finală se calculează luând în considerare cele patru note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note-valori centrale.
Se interzice intrarea în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen.
Se interzice candidaților să aibă asupra lor căști audio, precum și orice alte mijloace electronice de calcul, de comunicare sau care permit conectarea la internet. Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Elevii care încalcă regulile sunt declarați eliminați din examen, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat.
2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
20 -24 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Elevii care, din diferite motive, nu au susținut examenul au posibilitatea de a da probele în sesiunea din august. Înscrierile pentru această sesiune se fac în perioada 14 – 21 iulie.
Citește și Surpriză pentru români începând din 2006. Vor scoate doar euro de la bancomate în vacanţă