O pensie medie contributivă este în acest moment în jur de 2.700 de lei, în timp ce pensia specială medie a magistraților este de aproape 10 ori mai mare, undeva la 25.000 de lei pe lună. Însă, un procent de aproape 75% din pensia magistraților nu este contributivă, ci o subvenție la pensie oferită de stat.
Din acest mortiv, Comisia Europeană a decis să oprească o tranșă de 230 milioane de euro din fondurile PNRR alocate României. CE a argumentat luarea acestei măsuri prin faptul că pensiile speciale sunt nefiresc de mari.
Noua lege prevede ca formula actuală (80% din media veniturilor din ultimii patru ani) să fie înlocuită cu una mai restrictivă, în care procentul să ajungă la 65%, adică o scădere medie de 15% a pensiilor speciale. Pensia specială medie va scădea la aproximativ 21.400 lei/lună, din care 16.000 lei vor fi tot de la stat, deci subvenția rămâne masivă.
Comisia pentru muncă din Camera Deputaților a dat deja aviz pozitiv legii. De asemenea, proiectul a primit avizul Consiliului Fiscal, un organism foarte important în structura statului, scrie bugetul.ro.
Citeşte şi: Pensii 2025. Poprire la pensie pentru aproape 100.000 de pensionari. Casa de Pensii anunță dezastrul iminent
În acest moment, proiectul de lege se află pe un circuit accelerat în Parlament. Dacă va fi adoptat, multe pensii speciale vor fi reduse, dar magistrații vor continua să primească sume considerabil mai mari decât media națională.
Este posibil să apară contestații la Curtea Constituțională, așa cum s-a întâmplat și în trecut.
Deocamdată, există deja un aviz negativ pe această categorie de pensii, dat de către Consiliul Superior al Magistraturii, pe motiv că România nu a pierdut tranșa de 230 milioane de euro din cauza pensiilor speciale.