Românii nu mai vor să muncească în weekend! Potrivit datelor Eurostat, în doar 7 ani, numărul celor care acceptă să renunțe la zilele libere a scăzut cu 10%, de la 28,6% în 2016 la 18,1% în 2023.
Această scădere plasează România sub media Uniunii Europene, care în 2023 era de 22,4%.
La nivelul țărilor UE, Grecia avea cea mai mare proporție de angajați care lucrau în weekend (32,3%), urmată de Italia (30,9%) și Cipru (26,4%). Pe de altă parte, cei mai puțin dispuși să muncească în zilele libere au fost angajații din Lituania (3,0%), Polonia (4,5%) și Ungaria (6,6%).
Pe lângă faptul că angajații români au început să prețuiasdă mai mult timpul liber, petrecut cu cei dragi, mai există și alte motive pentru care aceștia nu mai consimt să muncească în cele două zile de la sfârșitul săptămânii.
Motivele sunt legate de salarizarea scăzută, de creșterea procentului de angajați care lucrează de acasă, de implementarea unor programe flexibile de către angajatori, dar și de lipsa motivației și a perspectivelor de carieră, potrivit adevarul.ro
Indiferent că intră în câmpul muncii pentru prima dată sau că își schimbă jobul, foarte mulți dintre viitorii angajați urmăresc ca viitorul angajator să le ofere o serie de beneficii. Printre acestea, cel mai des menționate sunt o mărire salarială și un echilibru între viața personală și cea profesională.
Citeste si Concedieri 2025. 100.000 de bugetari sunt angajaţi pe pile şi ar putea fi disponibilizaţi
4 din 10 participanți la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au răspuns că principalul plan pe care îl au pentru 2025, din punct de vedere profesional, este să se angajeze, fie pentru că vor să își schimbe jobul actual, fie pentru că au rămas fără loc de muncă. 22,6% speră la o majorare salarială, 11,5% își doresc să poată lucra remote, 5,6% să fie promovați, iar 4,3% plănuiesc să înceapă un curs de reconversie profesională. Aproape 10%, însă, spun că nu au niciun motiv să aibă așteptări optimiste de la 2025.
Un studiu realizat de Benefits arată că anagajații apreciază, în principal, beneficii precum cardurile de masă, cardurile cadou, cardurile de vacanţă, cardurile culturale. Acestea sunt urmate de zile libere (42%) şi de poliţe de asigurări (38%). În acelaşi timp, printre beneficiile extrasalariale pe care angajaţii români şi le-ar dori se numără zile libere suplimentare (54%), welness (41%) şi cursuri profesionale (38%).
Citeste si Compania aeriană care le cere angajaților să returneze măririle de salarii primite în anul 2024