Concedieri 2025. Concedierea este o măsură luată de angajator prin care se încetează relația contractuală de muncă, din inițiativa angajatorului. Aceasta poate fi dispusă pentru motive care țin de persoana salariatului, sau care nu țin de persoana salariatului.
În ceea ce privește motivele care țin de concedierea din cauza salariatului, cel mai des întâlnită este concedierea ca sancțiune disciplinară în cazul în care salariatul a săvârșit o abatere gravă sau abateri repetate, transmite avocatul Stoica Alin.
În aceste cazuri, angajatorul va trebui în mod obligatoriu să efectueze o cercetare disciplinară prealabilă, să convoace angajatul, dar să îi și ofere acestuia din urmă posibilitatea reală de a se apăra.
Citește și : Gigantul american din România a concediat peste 200 de angajați. Oamenii s-au trezit fără loc de muncă
Desfacerea contractului individual de muncă este cea mai dură sancțiune disciplinară, sens în care abaterea angajatului trebuie să fie de o gravitate deosebită, care să justifice în mod obiectiv aplicarea acesteia.
Angajatorul care a parcurs procedura disciplinară prealabilă, l-a convocat pe angajat, i-a dat dreptul să se apere și, în final, a decis să îl concedieze, va trebui în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei, să emită o Decizie de concediere în care obligatoriu să fie cuprinse: descrierea faptei care constituie abatere disciplinară, precizarea prevederilor care au fost încălcate de salariat, motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare, temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică, termenul în care sancţiunea poate fi contestată, instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
Cu privire la concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului, aceasta reprezintă o încetare a contractului individual de muncă determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariat.
Legea nu defineşte exact ce anume înseamnă ca respectiva concediere ”să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă” însă instanţele judecătoreşti au arătat constant faptul că:
– desfiintarea locului de munca este efectivă atunci când el este suprimat din organigrama angajatorului.
Citește și : Volvo face concedieri! Peste 3.000 de angajați din Suedia, lăsați fără locuri de muncă
– cauza este reală când prezintă un caracter obiectiv (fiind impusă de nevoia surmontării unor dificultăţi tehnice, economice, de imperativul economic al creşterii productivităţii muncii, al adaptării la evoluţiile noilor tehnologii, etc).
– cauza este serioasă atunci când situaţia angajatorului este una gravă încât ameninţă evoluţia sau chiar viabilitatea sa.