Pepenele roșu este gustarea perfectă a verii, acesta fiind dulce, răcoritor și plin de apă. Însă, puține persoane s-au întrebat ce se întâmplă cu semințele acestuia. În mod normal, semințele pepenelui roșu sunt considerate un reziduu, ce trebuie dat la o parte rapid. Însă, există motive importante pentru care nu ar mai trebui să le arunci la gunoi.
Potrivit experților, semințele de pepene roșu sunt comestibile și foarte nutritive. Potrivit studiilor, semințele uscate au chiar mai mulți nutrienți decât pulpa dulce a fructului. Mai exact, o porție de aproximativ 28 de grame de semințe uscate conține în jur de 160 de calorii, dar furnizează aproximativ 8 grame de proteine și 13 grame de grăsimi sănătoase, plus o gamă largă de minerale esențiale precum fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc.
Citește și: Motivul pentru care trebuie să speli pepenele roșu înainte să-l mănânci. Multă lume nu știe asta
O pungă de chipsuri are același număr de calorii, dar aproape niciun nutrient benefic. Așadar, dacă ți-e poftă de ceva de ronțăit, poți opta pentru semințele de pepene. Un pumn mic de doar 4 grame are un număr de 23 de calorii, venind la pachet cu proteine și micronutrienți, comparativ cu caloriile goale din gustările procesate.
Un alt motiv pentru care semințele de pepene merită păstrate este tradiția și utilizarea lor în alte culturi. În mai multe țări din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, semințele de pepene roșu nu sunt niciodată aruncate. Dimpotrivă, acestea sunt prăjite și consumate ca gustare, măcinându-se în făină pentru a face pâine. Mai mult, uneori, acestea sunt și fierte și pisate pentru a îngroșa supele. Uleiul extras din semințele pepenelui poate fi folosit la gătit, iar semințele prăjite au un gust plăcut.
Există mai multe moduri prin care poți include semințele de la pepene în alimentație. Printre acestea se numără prăjirea lor. După ce ai mâncat pepenele, strânge semințele negre și spală-le bine. Lasă-le la uscat, apoi întinde-le pe o tavă. Le poți stropi cu puțin ulei de măsline și un praf de sare pentru extra savoare. Ulterior, prăjește-le la cuptor, la aproximativ 160 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute, până când devin ușor aurii și încep să miroasă plăcut. Amestecă-le o dată la jumătatea timpului pentru o rumenire uniformă. Semințele prăjite în acest fel se aseamănă la gust cu cele de floarea-soarelui. Pot fi consumate ca atare, în loc de popcorn sau chipsuri, pentru o gustare crocantă și sănătoasă, notează Pro TV.
Semințele pot fi presărare și în salate sau smoothieuri. Presară câteva semințe prăjite peste o salată pentru un plus de proteine și aromă sau adaugă-le în musli, cereale sau iaurt la micul dejun. Le poți pune și în blender, într-un smoothie fructat.
Citește și: Cum alegi pepenele verde să fie perfect copt. Ce înseamnă, de fapt, pata galbenă de pe fruct