Compania CFR Călători precizează că documentul vine ca reacție față de declarațiile date presei de președintele ARF, dar și față de realitățile din piața de transport feroviar de călători.
„Cu toate că nu ne propunem să facem o analiză asupra modului de formulare a răspunsurilor de către președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) la întrebările reporterului AGERPRES, nu putem să nu constatăm, lesne, că acestea trădează inclusiv un anumit nivel de cunoaștere în domeniul feroviar. Sigur, anumite cunoștințe pot fi obținute inclusiv stând pe o bancă, în gară, urmărind trenurile cum trec prin fața ta, pentru cunoscătorii feroviari aceasta numindu-se ‘defilare’. Principala temă fiind cea a salariilor conducerii CFR Călători (sau, pentru a păstra forma academică de formulare a autorului, ‘șefime’), vă prezentăm în continuare salariile atât ale directorului general și ale directorului financiar-contabil, cât și ale membrilor Consiliului de Administrație, numiți în baza unui proces de selecție în conformitate cu prevederile Ordonanței 109/2011, acestea fiind după cum urmează: director general, salariul lunar: brut 44.000 lei și net 25.740 lei; director Financiar-Contabil, salariul lunar: brut 43.000 lei și net 25.155 lei. În ceea ce privește membrii Consiliului de Administrație, precizăm că, în prezent, aceștia sunt în număr de 7, indemnizația lunară a fiecărui membru CA este de 10.300 lei brut și 6.025 lei net”, se arată în comunicatul CFR Călători.
Pe de altă parte, reprezentanții operatorului feroviar național de călători consideră regretabilă raportarea numărului de salariați la kilometri parcurși și susțin că nu se poate compara un operator cu o obligație de serviciu public stabilită de către ARF, la nivel național, cu un operator care își desfășoară activitatea sectorial.
„O mai bună documentare din prevederile HG 643/2011, cu modificările și completările ulterioare, ar fi de natură a mai elimina din necunoaștere. CFR Călători este instituția care preia operarea pe secțiile în care operatorii privați încetează activitatea, încetarea activității fiind, desigur, din condiții de ineficiență economică. Exemple secțiile: Sighișoara – Odorhei, Arad – Brad, Timișoara Nord – Lovrin, Timișoara Nord – Periam. Mai mult, cum s-ar putea compara: operatorul național, care are integrat în structură o bună parte din mentenanța materialului rulant, cu o vechime însemnată, aparținând statului român, cu un operator care efectuează integral mentenanța în afara societății; operatorul care trebuie să dețină logistica necesară în domeniul achizițiilor publice pentru aplicarea Legii 99/2016, cu un operator privat care nu aplică această lege și, deci, nu are nevoie de o structură de anvergura CFR Călători? Acesta este un mod neconcurențial, nesoluționat nici până în prezent de către ARF, în timp ce CFR Călători imobilizează material rulant scadent la procesul de mentenanță, pentru parcurgerea tuturor etapelor prevăzute în Legea 99/2016, nu același lucru este și în cazul operatorilor privați”, susține CFR Călători.
Cât privește traseele profitabile, compania precizează că, în prezent, nu există rute integral profitabile, necesarul de compensat fiind diferit de la rută la rută. În plus, nu se poate vorbi de rută profitabilă, atât timp cât prețul legitimațiilor de călătorie este reglementat/plafonat, în fapt compensația fiind acordată pentru susținerea mobilității de deplasare a călătorilor și nu pentru companie, care, în cazul subcompensării, devine o victimă, subliniază sursa citată.
„Nivelul de plafonare a prețului biletelor și compensația în completare depind de politica fiecărui stat și de modul în care acesta stabilește susținerea deplasării călătorilor în regim feroviar, în comparație cu celelalte moduri de transport. Aceasta este de natură a clarifica și temeinicia analizei președintelui ARF privind creșterea cu 13% față de 4% media în Uniunea Europeană, deși nu înțelegem cum poate fi făcută o astfel de afirmație, atât timp cât prețul legitimațiilor de călătorie a fost modificat, în baza adresei ARF din luna decembrie 2024, conf. prevederilor HG 1453/2022, cu rata inflației de 4,6%, tarifele fiind aplicabile tuturor operatorilor”, se mai arată în comunicat.
Poliţiştii şi procurorii au deschis un dosar de cercetare penală, după ce CFR Călptori nu ar fi plătit în termen legal taxele datorate statului. ”La data de 12 mai 2025, poliţiştii Direcţiei de Poliţie Transporturi – I.G.P.R. s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de reţinere şi neplată în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, de către un operator feroviar din România” anunţă, vineri, Poliţia Româmă.
Sursa citată a precizat că urmărirea penală, în acest moment, este efectuată faţă de faptă, dosarul penal aflându-se sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
Potrivit www. clubferoviar.ro, compania vizată este CFR Călători, iar anchetatorii au cerut mai multe documente pentru ultimii ani.