Mulți români care stau la curte nu știu că există reguli stricte cu privire la numărul de păsări și animale pe care le pot crește, iar încălcarea acestor norme poate veni cu amenzi de până la 10.00 de lei. Primul detaliu pe care românii care stau la casă trebuie să îl aibă în vedere este că numărul de animale permise se raportează la suprafața cotețelor sau, după caz, a grajdurilor. În același timp, distanța față de gardul vecinului este importantă. Normele de igienă publică impun un număr maxim de animale ce pot fi crescute în curțile unde nu există apă curentă sau canalizare, notează Click.ro.
Potrivit legii, numărul de animale permise într-o gospodărie depinde de mai mulți factori, printre aceștia numărndu-se racordarea curții la rețelele de apă și canalizare, dar și distanța față de proprietățile vecinilor.
În curțile care nu sunt racordate la apă curentă și canalizare, locuitorii pot crește cel mult șase animale mari, aici incluzând caii, oile, caprele sau porcii și un număr de cel mult cincizeci de păsări. Totodată, este important ca adăposturile pentru animale să fie construite la o distanță de cel puțin zece metri față de gardul vecinului. Condițiile sunt prevăzute în normele de igienă publică și cele privind biosecuritatea, tocmai pentru a preveni problemele de sănătate sau disconfortul în comunitate.
În cazul curților racordate la utilități, regulile arată altfel. Mai exact, este permisă creșterea a cel mult doi cai, cinci vaci, cincisprezece oi sau capre, precum și până la cincizeci de păsări. Chiar și în aceste condiții, distanța minimă de gardul vecinului trebuie respectată.
Românii care nu respectă distanța minimă de 10 metri între adăposturile pentru animale și gardul vecinului se pot trezi cu amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei. În același timp, dacă animalele nu sunt înregistrate în Registrul Agricol, proprietarii pot fi sancționați cu sume de până la 2.000 de lei.
Reglementarea este importantă nu doar pentru a evita conflictele de vecinătate, ci și pentru a proteja sănătatea publică, dar și condițiile de igienă din comunitate.
Citește și: Amenzi uriașe pentru proprietarii de apartamente. Ce trebuie să știi dacă te apuci de renovat