Dialogul dintre un salahor şi un muncitor în construcţii în Germania a devenit viral pe TikTok. „Băiatul ăsta lucrează cu 400 de lei pe zi. Vouă, în România, vi se pare normal ca un salahor să ieie 400 de lei pă zî. De la 7 dimineaţa la 6 seara şi ei 400 de lei pe zî? Şi o masă caldă? Cum dracu, bă, omnule, că e bine, păi în 10 zile ai 40 de milioane. Păi tu câştigi mai bine ca mine în Germania, bă, băiatule!”, spune unul dintre ei, după care detaliază sarcinile zilnice şi creşterea de preţuri în Ropmânia.
Dialogul dovedeşte că „vreau o ţară ca afară” este deja o realitate în aceast domeniu. În România, deficitul de forță de muncă în construcții este o problemă semnificativă cu care se confruntă industria în ultimii ani, apelându-se la contingentul de lucrători aduşi din Asia care nu ştiu să meargă pe bicicletă pentru a deveni livratori. Această situație este cauzată de mai mulți factori, inclusiv migrația masivă a lucrătorilor români în străinătate în căutarea unor oportunități mai bune, precum și scăderea numărului de absolvenți în meserii din domeniul construcțiilor.
Un alt factor care contribuie la deficitul de forță de muncă în construcții este lipsa atracției pentru tineri de a urma o carieră în acest domeniu. Mulți tineri aleg să studieze în universități și să obțină diplome în domenii diferite, ceea ce duce la o scădere a numărului de muncitori disponibili în construcții.
Cum explică un salahor venitul de 400 de lei pe zi, plus masă şi băutură:
Impactul acestui deficit de forță de muncă este vizibil în întârzieri ale proiectelor de construcții, creșterea costurilor și dificultăți în găsirea lucrătorilor calificați pentru diferitele sarcini de pe șantiere. Pentru a încerca să facă față acestei situații, angajatorii din construcții sunt nevoiți să apeleze la lucrători necalificați sau să aducă muncitori din alte țări.
În 2023, se plătea la jumătate
Subiectul a fost intens de interes pe grupurile dedicate din mediul online şi în urmă cu doi ani, doar că atunci sumele vehiculate erau la jumătate faţă de cele din 2025. Vor să afle care este evoluția prețurilor pentru mâna de lucru atât cei care au nevoie să facă lucrări de amenajare în locuințe, cât și meseriașii care încearcă să formeze o echipă.
Este cazul unui român care a vrut să afle care mai este suma alocată unui salahor, după cum a întrebat pe Facebook.
„Salut, cât se mai plătește un salahor care să facă doar material și să dea la mână?”, a întrebat bărbatul pe grupul Constructori și meseriași în construcții.
„Mâna de lucru va costa de 2-3 ori mai scump ca materialele?”
În comentarii, părerile sunt împărțite, totuși, suma cel mai frecvent menționată pentru plata unei zile de lucru este de 200 de lei.
„200 lei”.
„Eu zic că 100 RON și o masă e suficient pentru un salahor. Dacă construiesc o casă înseamnă că mâna de lucru va costa de 2-3 ori mai scump ca materialele?”
„Evident! Mâna de om trebuie să fie mai scumpă decât materialele. Omul este viață, timpul fiecărui om este scump.”
„300, zona Sibiu.”
Noua „taxă pe stâlp” va aduce 1 miliard de lei la buget. Cât va fi impozitul pe construcţii speciale
„250, salahor și 350 meseriași, despre ce vorbim, s-a scumpit piața în general cu 30%, auzi 100 de lei la zi salahor, păi se lua acum 15 ani 100 de lei.”
„Trăiți în România, unde vă treziți, în Germania?”
„Voi gândiți când vorbiți, adică cei care vă angajează iau lucrări și plătesc taxe la stat numai să vă dea vouă salarii sau din contră mai trebuie să facă poate vreun împrumut la bancă să dea la un salahor salar de 6000 de lei, iar la meseriaș 8000 de lei. Alooo, trăiți în România, unde vă treziți, în Germania?”
„Ăsta e prețul unui meseriaș bun în ziua de azi, între 7500 de lei și 8000 de lei. Nu vă e de ajuns unor patroni că voi beneficiați de munca oamenilor, ei vă bagă bani în buzunar, 10 de mii de euro, sau sute de mii de euro, despre ce vorbim.”
„150 și masă, Piatra Neamț.”
„250 lei la 8 ore.”
„La sate să da 150 de lei pe zi mâncare și băutură.”
Zeci de anunţuri de angajare pe OLX:
Industria construcțiilor din Germania continuă să atragă lucrători străini în căutare de oportunități de muncă și câștiguri. Vă oferim o privire detaliată asupra sumelor pe care le puteți câștiga în acest sector, cifrele de mai jos fiind la nivelul anului 2024 Iată câteste salariul minim pentru muncitorii din construcții și care sunt câștigurile medii în industrie.
În prezent, în Germania nu există un salariu minim convenit colectiv în industria construcțiilor. Dar există salariul minim legal (Mindestlohn), care se aplică la nivel național, deci și în acest sector. Acest salariu se aplică tuturor angajaților, indiferent dacă locuiesc permanent în Germania sau sunt delegați de un angajator străin. În prezent, salariul minim pe oră de muncă este de 12,41 de euro brut. În cazul muncii cu normă întreagă, salariul garantat legal în Germania este de aproximativ 2.150 de euro pe lună. Aceasta este suma brută din care se deduc impozitele și contribuțiile la asigurările sociale, ceea ce înseamnă că venitul net va fi mai mic, dar totuși atractiv în comparație cu multe alte țări.
Timpul de lucru săptămânal pe un șantier din Germania este între 38 și 41 de ore. Pauzele la locul de muncă nu sunt plătite. La sfârşitul zilei de lucru, salariatul are dreptul la cel puţin 11 ore de odihnă. Orele suplimentare se plătesc, iar tarifele sunt următoarele:
În cazul în care salariatul aparține sindicatului IG BAU și angajatorul este membru al asociației patronale, acesta primește un salariu mai mare. Acest lucru se datorează faptului că IG BAU negociază contracte colective de muncă care prevăd condiții mai bune de angajare.
Angajații din construcții primesc salariul minim la începutul carierei lor profesionale. Pe măsură ce aceștia câștigă experiență, cresc și salariile. Datele colectate de platforma StepStone, care compară salariile din diverse industrii, indică faptul că în 2024, muncitorii din construcții din Germania vor câștiga în medie 37.700 de euro pe an, ceea ce se traduce la aproximativ 3.142 de euro pe lună sau 19,64 de euro pe oră. Cei mai bine plătiți lucrători din industria construcțiilor din Germania câștigă 44.700 de euro pe an sau 3.725 de euro pe lună.
Salariul tău net ca muncitor în construcții în Germania depinde de mulți factori, cum ar fi clasa ta de impozitare și contribuții. Salariul net variază între 48 și 65% din salariul brut pe o bază de normă întreagă. Aceasta înseamnă că puteți conta pe câștiguri nete între 18.096 – 24.505 de euro pe an, conform StepStone.de.