Analistul Andrei Caramitru denunță sistemul educațional din România ca fiind unul toxic, care se bazează pe opere literare care promovează violența domestică, dragostea de bani, lăcomia și crima. Elevii sunt, astfel, formați pentru a accepta agresivitatea din familie și corupția.
Andrei Caramitru numește Moara cu Noroc o operă prin care forța face legea, Ion o lucrare în care este justificată violența domestică, Baltagul o operă prin care se promovează răzbunarea personală, Moromeții o lucrare iar prin care bătaia domestică devine filosofie populară iar Miorița o operă prin care ni se spune să așteptăm moartea cu resemnare absolută.
„Moara cu Noroc a lui Slavici – un thriller rural în care protagonistul, Ghiță, vinde familia pentru banii unui interlop. Învață copiii că lăcomia e justificată prin ‘sărăcie’, statul nu există, forța face legea. Succesul? Complicitate la crimă.
Citește și : O investiţie care schimbă destine: Integrarea timpurie în comunitatea educaţională
Ion își violează și bate viitoarea soție ca să pună mâna pe pământ. Baltagul ne învață că răzbunarea personală bate justiția. Moromeții transformă bătaia domestică într-un act de filosofie populară. Iar Miorița ne spune să tăcem și să acceptăm moartea cu resemnare absolută. O rușine!”, transmite analistul.
Practic, autoritățile promovează în societate o mentalitate învechită, care promovează satul „infect” de secol XIX, violența, sărăcia și mizeria umană.
Citește și : Burse 2025. Ultimii bani pentru elevii „cu coroniţă”. Concesia făcută de Guvernul Bolojan înainte de tăierea burselor
„În loc să educăm copiii pentru secolul XXI – copii care sunt digital natives și trăiesc în orașe – îi forțăm să învețe despre glodul infect al satului de secol XIX, despre violență și despre mizeria umană. Promovăm o lume în care banii bat caracterul, bărbatul bate femeia, iar ‘soarta’ bate orice ambiție”, mai arată Andrei Caramitru.